
Update: Curtea Constituțională a României anunță că va dezbate pe 4 noiembrie cele două sesizări, ale PNL și USR, referitoare la Hotărârea Parlamentului nr.29 /2020 privind numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.
Ciondăneală cu iz de blat între cei de mai acum o lună de se numeau ei ”dreapta unită”, dar chiar și așa…ne-am putea întemeiat întreba, cam ce treabă ar avea ”blatul” cu constituționalitatea sau neconstituționalitatea în cauză? Probabil că nu are nicio legătură, are legătură doar cu faptul că pur și simplu că unii nu știu cum să piardă!
Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat miercuri că liberalii vor ataca la CCR numirea social-democratului Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, argumentând că ”este de neacceptat în 2020 să avem într-o funcție atât de importantă o slugă a lui Dragnea”.
Anterior, și președintele USR, Dan Barna, anunțase că partidul său va contesta la Curtea Constituțională numirile de la Consiliul Legislativ pe motiv că nu a fost întrunit numărul de voturi prevăzut de lege pentru acest lucru.
Și liderul USR, Dan Barna, a anunțat pe contul de facebook că vor ataca la CCR alegerea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ.
”USR va ataca la CCR numirile făcute ieri la Consiliul Legislativ
Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.
Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin.
Ieri, USR a propus PNL boicotarea ședinței pentru a bloca numirea lui Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ, dar liderul deputaților PNL Florin Roman a respins propunerea și s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean. Au venit doar 36. Dintre care 8 foști traseiști PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputați), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoș (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache.
USR depune și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare
Ca și în alte situații în care USR a făcut eforturi să repare dezastrele produse de majoritatea parlamentară, ne așteptăm ca toți deputații și senatorii cu un minim de decență să se alăture acestui demers.
Avem patru ani de luptă fără menajamente cu PSD, avatarurile și colaboratorii lui fățisi sau ascunși. Nimic nu s-a schimbat și nici nu se va schimba prea curând. Suntem adversarul declarat și hotărât al pesedismului în toate formele lui și așa rămânem.”
