Acasă Justiție Protest la Ministerul Justiţiei faţă de desfiinţarea Secţiei Speciale

Protest la Ministerul Justiţiei faţă de desfiinţarea Secţiei Speciale

0
468

Câteva zeci de persoane s-au adunat, joi dimineață, în fața sediului Ministerului Justiției pentru a protesta față de intenția de desființare a Secției Speciale de anchetarea a magistraților.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discută, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (Secția Specială). Avizul CSM este unul consultativ.

Între timp, în fața Ministerului Justiției, are loc un protest față de desființarea SIIJ. Zeci de persoane se află în fața sediului MJ, inclusiv senatorul Diana Șoșoacă, căruia i-a fost recent retras sprijinului politic.

Manifestanții au bannere și pancarte cu mesaje precum ”Stop abuzurilor din Justiție” sau ”Stelian (Stelian Ion, ministrul Justiției – n.red.), nu uita, Justiția nu e a ta”.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat pe 31 decembrie anul trecut, în prima sa conferinţă în noua funcţie, că trimite Consiliului Superior al Magistraturii un proiect de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în vederea obţinerii unui aviz din partea acestei instituţii.

Bologa: Secţia Specială nu a trimis niciun magistrat în judecată pentru corupţie în 2 ani. Acest lucru nu se întâmpla când DNA avea această competenţă

Încă de la preluarea acestui mandat, am discutat în cadrul Direcţiei de elaborare acte normative, în sensul de a face unele corecturi proiectului de lege referitor la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie şi a trimite acest proiect către Consiliul Superior al Magistraturii în vederea obţinerii unui aviz. Am făcut acest lucru, iar în cursul zilei de astăzi vom trimite către CSM proiectul.

Vreau să vă fac precizarea că, din proiectul iniţial de lege, am păstrat doar partea referitoare la desfiinţarea SIIJ, eliminând celelalte articole care se refereau la aşa-zisele super-imunităţi ale judecătorilor şi procurorilor, pe care nici aceştia nu le ceruseră şi care, din punctul meu de vedere, nu îşi aveau locul în acest proiect de lege.

Am avut o colaborare bună cu CSM până în prezent, am obţinut acele avize şi sunt optimist că şi pe viitor se va întâmpla acelaşi lucru şi vom obţine un aviz din partea CSM pe acest proiect de lege”, a declarat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă.

Proiectul va ajunge apoi la Guvern. Ministrul Justiţiei a explicat că acest proiect trebuie să primească mai întâi un aviz din partea CSM, după care el va fi aprobat de către Guvern şi apoi va fi depus în Parlament.

Secția specială a fost gândită ca braț armat al politicului împotriva magistraților. Partidele să spună: Cum ne organizăm justiția și ce fel de stat vrem?

Ca interval de timp, este greu să estimezi cu exactitate, dar îmi doresc ca până la sfârşitul lunii martie, cel târziu, să avem adoptat un astfel de proiect şi să intrăm în normalitate.

Este un termen pe care îl consider rezonabil şi care poate fi îndeplinit, dar nu ţine numai de instituţia noastră. Noi ne vom face treaba cu celeritate să spun aşa, va ţine şi de Parlament, însă vă pot spune că avem o colaborare bună cu Parlamentul şi sunt convins că lucrurile vor merge accelerat şi acolo”, a mai spus Stelian Ion.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, a fost achitat definitiv în dosarul de abuz în serviciu

Fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat, luni, definitiv, în do…