Acasă Justiție Revine cătușeada în Statul Eșuat, șeful DNA, Marius Voineag, anunță zăngănit de cătușe 2.0: ”DNA trebuie să se întoarcă la cazurile de mare corupţie”

Revine cătușeada în Statul Eșuat, șeful DNA, Marius Voineag, anunță zăngănit de cătușe 2.0: ”DNA trebuie să se întoarcă la cazurile de mare corupţie”

0
0
501

Revine cătușeada în Statul Eșuat, șeful DNA, Marius Voineag, anunță Armaghedonul: ”DNA trebuie să se întoarcă la cazurile de mare corupţie”.

Procurorul-şef al DNA, Marius Voineag, a declarat că, instituţia pe care o conduce s-a abătut uşor de la combaterea corupţiei de nivel înalt și este necesar să revină la investigarea acestora. Voineag a anunțat o altă etapă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un „DNA 2.0”.

Procurorul-şef al DNA, Marius Voineag, a declarat că, ”trebuie să ne întoarcem la o componentă esenţială a activităţii, şi asta înseamnă investigarea cazurilor de mare corupţie”.

În primul rând, DNA s-a abătut uşor de la scopul pentru care a fost înfiinţat…S-a abătut de la combaterea corupţiei de nivel înalt. Asta e o chestiune care cred că este indisolubil legată de obiectul de activitate al DNA, combaterea marii corupţii. Trebuie să trecem la un DNA 2.0, la o altă etapă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a declarat şeful DNA.

Dacă noi vrem de la DNA să se ocupe de cauze de corupţie cu ofiţeri de poliţie judiciară cu 9 kile de pălincă sau 10 kile de cârnaţi, şi să ne specializăm în zona asta, atunci asta vom avea. În momentul de faţă, noi audităm activitatea DNA şi vă spun că noi trebuie să ne întoarcem la o componentă esenţială a activităţii, şi asta înseamnă investigarea cazurilor de mare corupţie”, a precizat Voineag.

El a mai remarcat că impactul corupţiei este colosal ”Avem un studiu la nivelul Parlamentului European, ne ducem undeva la 15 la sută din PIB. E vorba despre zeci de miliarde de euro anual, pe care noi îi pierdem. Eu cred că, în momentul de faţă, nu ne-am atins adevăratul potenţial ca ţară şi unul dintre aceşti factori a fost corupţia”, a subliniat procurorul-şef al DNA.

Declarațiile șefului DNA vin în contextul în care Dumitru Buzatu, fost șef al CJ Vaslui, a fost arestat pentru luare de mită.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, a participat în data de, 30 septembrie 2023, la aniversarea a 192 de ani de la înființarea Baroului București. Cu această ocazie, procurorul-șef al D.N.A. a susținut că, maturizarea societății permite în acest moment conturarea unei relații profesionale cu adevărat deschise între avocați și procurori, cel puțin din perspectiva Direcției Naționale Anticorupție.

Declarația procurorului-șef al D.N.A., Marius Voineag

Este adevărat că, uneori, avocații și procurorii pot fi văzuți ca fiind pe poziții antagonice în sala de judecată. Totuși, adevărul fundamental este că ambele părți lucrează împreună într-un angrenaj mai amplu în cadrul căruia se contrabalansează, dar și cooperează. Din perspectiva dreptului penal, avocatura nu reprezintă doar mecanismul prin care este asigurat dreptul fundamental la apărare, dar înseamnă și o sursă de echilibrare a forței statului. Un simplu exercițiu de imaginație ne ajută să înțelegem această idee profundă: niciun cetățean nu poate face față de unul singur în fața resurselor pe care statul le are la dispoziție, dar într-un sistem democratic cu o justiție independentă, orice abuz are șanse minime în fața unui avocat bine pregătit.

Această atenție asupra organelor statului reprezintă principala sursă de presiune pentru menținerea și creșterea unor standarde adecvate de calitate a muncii în aparatul public. Mai mult, trebuie să recunoaștem faptul că, prin activitatea de consultanță în zona de conformare, avocații contribuie semnificativ la climatul de legalitate din societate.”, a declarat Marius Voineag.

Pe de altă parte, procurorul-șef al DNA a explicat că instituțiile puternice, profesioniste și independente, reprezintă principalul motor pentru serviciile juridice cu grad mare de complexitate, sporind importanța de ansamblu a funcțiilor de consultanță și reprezentare ale acestora.

Adăugarea procurorului șef al D.N.A., Marius Voineag

A venit momentul să recunoaștem că, într-un fel sau altul, suntem parte din același sistem, că trebuie să existe respect reciproc și că de fapt, cu toate că, în fiecare caz în parte există această poziție antagonică de moment, pe termen lung există interesul comun fundamental al dezvoltării sistemului juridic. Cu ocazia acestui moment aniversar, vă urez „La mulți ani!” și sper să marcăm împreună un moment care să simbolizeze trecerea într-o nouă etapă, bazată pe mai mult respect și pe mai multă deschidere între avocatura bucureșteană și Direcția Națională Anticorupție.”, a adăugat Marius Voineag.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

DNA a făcut publice acuzaţiile oficiale din ”Dosarul Vaccinurilor” pentru fostul premier Florin Cîţu, dar şi foştii miniştri ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă

Procurorii DNA au făcut publice acuzaţiile oficiale din dosarul vaccinurilor în care fostu…