Acasă Justiție Un alt fel de lege a recursului compensatoriu, doar că de la PNL?!

Un alt fel de lege a recursului compensatoriu, doar că de la PNL?!

0
0
760

Am înțeles că legea recursului compensatoriu, atunci când a dat-o PSD-ul, nu era bună, că scăpau corupții și penalii, că scăpa Dragnea de pușcărie (a scăpat de dracii l-au apucat, nu-i așa?),  în forma propusă de Alina Gorghiu, presupunem că e bună, doar e de dreapta!

Infractorii condamnaţi la închisoare de până la şapte ani ar putea executa pedeapsa la domiciliu după ce Senatul a adoptat joi două proiecte de lege care permite ca mai multe categorii de deţinuţi să poată să îşi execute pedeapsa la domiciliu, cu supraveghere prin intermediul unei brăţări electronice.

Potrivit celor două proiecte legislative iniţiate de senatoarea PNL Alina Gorghiu, executarea pedepsei la domiciliu ar urma să fie posibilă în următoarele condiţii:

Pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani
Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare
Infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii
În raport de persoana infractorului, de conduită avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, Instanţa apreciază că executarea la domiciliul a pedepsei închisorii este suficientă.
Totodată, sunt prevăzute şi faptele pentru care nu se va putea dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii:

Iniţial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată
Infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor
Faptele reprezintă infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni săvârşite asupra unuo membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau de minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
Persoana a fost condamnată anterior pentru săvârşirea fie a infracțiunii de evadare, fie pentru cea de inlesnire ori pentru tentativă la acestea.
Iniţiatorul proiectelor de lege, Alina Gorghiu, precizează că nimeni nu va fi eliberat din închisoare în urma acestor acte normative, instanța de judecată fiind cea care poate decide acest lucru.

Văd că am generat dezbatere în spaţiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marţi, la Senat, de toţi colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepţia a două abţineri. Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanţa de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare şi cine la domiciliu. Doar pentru infracţiuni uşoare! Nu se aplică celor care au săvârşit infracţiuni de corupţie, de serviciu, precum şi alte infracţiuni grave (omor, trafic de persoane etc.), după cum se poate observa în imaginea ataşată.

Aceste măsuri sunt în legislaţia tuturor statelor europene şi sunt considerate benefice”, a scris Gorghiu, pe Facebook.

Cele două proiecte legislative urmează să fie dezbătute şi votate de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție
Comments are closed.

Vezi Și

Procesul lui Vlad Pascu, judecătoarea Popoviciu, o nouă mostră de cinism, a întrebat-o pe mama Robertei, tânăra ucisă în accident, dacă a fost la înmormântare

Facebook 244 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Un nou termen în dosarul accidentu…