Acasă Justiție Vicepreședintele Curții de Conturi, Niculae Bădălău, reţinut 24 de ore de DNA într-un dosar de ”luare de mită şi trafic de influenţă”

Vicepreședintele Curții de Conturi, Niculae Bădălău, reţinut 24 de ore de DNA într-un dosar de ”luare de mită şi trafic de influenţă”

0
0
560

Duminică, în mare grabă, ”justiția” din ”România Normală”, ne-a demonstrat că așa ”oarbă” cum e, nu doarme. Fostul ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Niculae Bădălău, a fost audiat în această seară de Direcția Națională Anticorupție, într-un dosar de corupție.

Surse din anchetă spun că fostul ministru a fost reținut, pentru 24 de ore, pentru trafic de influență, după audieri.

Niculae Bădălău a fost deputat, senator şi prefect de Giurgiu şi ministru al Economiei şi propus de fostul premier Viorica Dăncilă ministru interimar la Energie, în septembrie 2019.

În iunie 2020, casa din Bolintin Vale a fiului lui Niculae Bădălău a fost spartă de persoane care deocamdată sunt necunoscute, iar hoţii au furat 30.000 de euro şi câteva ceasuri scumpe a căror valoare se ridică la 50.000 de euro. Poliţiştii au deschis atunci dosar penal pentru furt calificat.

În 2018 şi casa lui Niculae Bădălau din judeţul Giurgiu a fost spartă, iar hoţii au furat bani şi un pistol.

În noiembrie 2018, Niculae Bădălău a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), el spunând că a „dat curs invitaţiei”, ca „orice cetăţean normal”, fără a preciza în ce dosar a dat declaraţii. „Nu pot să spun că a fost o surpriză plăcută, dar asta e”, a mai spus el atunci.

Bădălău a fost şi lider al PSD Giurgiu, până în octombrie 2020 când a demisionat din funcţia politică întrucât a fost numit vicepreşedinte al Autorităţii de Audit la Curtea de Conturi.

În dosar, procurorii DNA ar investiga un presupus lobby pentru companiile pe care le dețin copiii lui Niculae Bădălău.

În 2013, Bădălău a mai fost pus sub învinuire tot pentru trafic de influență, pentru că ar fi apărat interesele unei societăți implicate „în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”, se arată în comunicatul DNA de la acea vreme.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:

BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:

– dare de mită, în formă continuată,

– trafic de influență

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, arată comunicatul DNA.

După două ore de audieri, Niculae Bădălău a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Măsura vine după ce Bădălău a fost audiat la DNA, într-un dosar de corupţie.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe careconturează următoarea stare de fapt:În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, încalitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie uncontract privind ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat lavaloarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă aacestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducereaCompaniei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determinasă asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăriarespectivă.În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeașiprimărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind ”Înființare rețeade alimentare cu apă …”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilaltepersoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de banipentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă,chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul BădălăuNiculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoareacontractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitorcontract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăriarespectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri,i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, înconformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentațiCurții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă aprocesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scopcrearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate,în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu massmedia, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.197/2019.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție
Comments are closed.

Vezi Și

Revoltător, ”Justiție” românească, decizie în dosarul accidentului produs de Monica Macovei, fostul ministru Băsist, va primi o pedeapsă mică

Instanța a admis cererea Monicăi Macovei de a fi judecată în procedură simplificată, de Ju…