Acasă Justiție Victor Pițurcă pus sub control judiciar, Alexandru Pițurcă, fiul lui, a fost reținut de DNA pentru ”cumpărare de influență”

Victor Pițurcă pus sub control judiciar, Alexandru Pițurcă, fiul lui, a fost reținut de DNA pentru ”cumpărare de influență”

0
134

Dacă nu a mers cu ”Piți”, poate merge cu Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă, care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție. Din primele informații, se pare că acesta a fost reținut pentru ”cumpărare de influență”.

Procurorii DNA l-au audiat astăzi mai bine de 4 ore pe fiul lui Victor Pițurcă.

Tot astăzi, Victor Pițurcă a fost plasat sub control judiciar, în dosarul măștilor neconforme pentru MApN.

Fostul selecționer a declarat că nu are niciun amestec în această afacere: ”O să aflați despre ce este vorba!”, a declarat Pițurcă, fără să dea alte detalii, în momentul în care a părăsit arestul Capitalei.

Alex și Victor Pițurcă au fost reținuti ieri de procurorii DNA, într-un dosar privind cumpărarea de măști de protecție în timpul pandemiei.

În acest dosar a fost reținut și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu. În urmă cu câteva ore, și acesta a fost pus sub control judiciar.

Luni, DNA a oferit explicații despre dosarul în care au fost reținuți fostul selecționer Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă și directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu.

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual, și a unei persoane fizice, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ”plandemie”, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Țuțu, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor ”servicii”, Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, informează DNA.

Victor Pițurcă și-a petrecut noaptea în arestul central. Fostul selecționer este suspectat de cumpărare de influență în legătură cu derularea unor contracte privind achiziția de măști în perioada pandemiei COVID-19. Marți dimineață, ordonanța de reținere a expirat, iar procurorii DNA nu au cerut arestarea lui Pițurcă. La DNA a ajuns marți și fiul selecționerului, Alex Pițurcă, prin a cărui firmă s-au derulat contractele din dosarul maștilor neconforme pentru Armată. Potrivit unors surse, Alex Pițurcă este urmărit penal în dosarul în care este vizat și tatăl lui.

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, a fost adus marți dimineață cu duba, încătușat, la DNA. La ora 10.30, ordonanța de reținere emisă pe numele lui Victor Pițurcă a expirat, iar procurorii DNA nu au cerut arestarea lui, potrivit România TV. După audieri, fostul selecționer a fost dus de la DNA la Arestul Central pentru a își lua lucrurile.

La ieşirea din arest, fostul selecţioner a declarat: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”.

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, a fost plasat sub control judiciar în dosarul măștilor neconforme pentru MApN.

Tot marți dimineață, la DNA a ajuns și fiul acestuia, Alexandru Pițurcă. Fiul fostului selecționer al naționalei de fotbal este audiat de procurori, la o zi după ce tatăl lui a fost reținut în dosarul măștilor neconforme livrate spitalelor Ministerului Apărării. Potrivit unor surse, Alex Pițurcă este urmărit penal în acest dosar.

Procurorii DNA l-au reținut luni pe Victor Pițurcă, pentru cumpărare de influență, și pe Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

În ordonanța procurorilor DNA se arată că ”pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză ( Victor Pițurcă n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, au mai transmis procurorii.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 108/VIII/3 din 30 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 31 ianuarie 2023, a unui inculpat, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel (descrise în comunicatul anterior) în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.

De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.

Așa cum am precizat și anterior, în contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Dosarul cauzei privind pe inculpatul față de care a fost dispusă măsura preventivă a reținerii și pe inculpatul Țuțu Gabriel va fi înaintat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.“, conform unui comunicat.

Stirea e ca Piturca a fost/este la conducerea firmei care a adus masti din China in tara noastra. Nimic nou pentru unii pana aici. Pentru unii, stirea asta ar putea trece asa…neobservata…dar… sa o luam metodic:

Nu vi se pare deloc interesant cum e cu dosarul asta? Putem spune ca e o premiera cand aflam ca marea dotare a Armatei romane din timpul pandemiei („o sa fabricam singuri masti, si nu o sa mai avem nevoie sa importam scump”), era de fapt tot o combinatie. Cu cine? Bai…cu Piturca… faptul ca Piturca a putut sa se lipeasca la schema asta, imi arata mie 2 chestii:

1. Marile si maretele (si mega babane platite) noastre servicii de informatii nu erau in stare la acel moment (n.r perioada pandemiei) sa faca rost de un rahat in ploaie de fabrica de masti. Deci armata, si serviciile SRI nu au gasit niciunde pe cineva care sa vanda niste cacaturi de utilaje. Si sa ne inteegem, o masina de facut masi e ca o masina de ambalat biscuti si gume torbo ca nivel de complexitate inginereasca. Si astfel a fost nevoie sa apara Piturca. Salvatorul omenirii. A venit el si a zis…”am eu boss, gasesc eu”.

2. Nenea ala de la Romarm. Dom’le…romarmul tot cumpara de ceva ani elicoptere, avioane de vanatoare, Patriot, blindate, curvete, de toate….si brusc a fost luat pe sus. Nenea ala, teoretic, dat fiind pozitia sa strategica, intr o Romanie amenintata militar din exterior (sic) cum e acum, omul ala trebuia sa fie de neatins. Problemele lui trebuiau discutate la modul in care s a discutat despre plagiatul lui Ciuca. „da, e adevarat, dar e contextul, nu putem, e la butoane, pe principiul sa lasam soferul in pace, chiar daca a pipait o pe aia mica pe bancheta din spate, acum nu e momentul pt ca el stie pe unde tre sa o luam”.

Foarte interesant. in momentul asta zici ca piturca nici nu conteaza, si ca planul e sa l arda pe ala (n.r nenea de la romarm). Si o alta intrebare: cine face dosarul asta? DNA ul. Care DNA de vreo 5 ani de zile (hai sus manutele cine stie vreun personaj notabil luat de DNA) n a mai existat. Cum a disparut hamsterul lui dragnea de pe scena politica, DNA ul n a mai fost pur si simplu. A disparut si tanti Codruta, si s a incheiat cu anticoruptia. A mai vazut cineva zeci de arestari, zeci de descinderi in direc ale presei, corupti in catuse? Raspunsul e simplu: Nu. In afara de odiosul ala de Badalau, si ceva secretar de stat care a manarit un concurs, nimic… nu a mai existat coruptie de zeci de milioane de euro…

Cu toate ca am avut o pandemie, am avut vaccinuri, masti, izolete, ambulante….neste BMW uri (sar na domnu’ bode)…nimic. silentium eternum.

Si din toata linistea asta, brusc si dintr-o data (ca sa citam din clasici), ni se serveste pe tava pe cine? Pe Piturca. Trebuie sa recunosc ca in momentul in care am citit stirea, am simtit ca mi patineaza asa usor farma de logica pe care credeam ca o mai am. Eu unu ma asteptam sa fie o persoana asa…nu stiu…de exemplu daca maine l ar suna presedintele (nea feru’) pe ala de la SIE si de la Externe si sa le zica ca tre sa faca o mega operatiune secreta, si tot ce vrei, sa apara niste tipi asa intr un semi intuneric…asa pe ocult cum ar veni. Eh aflati ca nu… la noi in tara cand e nevoie de ceva, trebuie neaparat sa-l suni pe Piturca. Pe piturca, ala cu pacanelele masluite la casino, ala cu marturia mincinoasa…Piturca este, asadar, marele furnizor de tehnologie in Romania. Sa nu uitam…nu Badea la Computerland, nu Puiu Popoviciu, nu niste de astia gri eminente…nu tati…Piturca. daca maine careva aveti devoie de nu stiu….echipament Starlink…stiti pe cine sunati, da? Piturca saves the day. Si Piti o sa zica „ am 4 cutii, iti aduc 2, si la restul imi dai banii, daaaar, vezi ca sa pape si baiatu’ lu’ tata o shaorma cu de toate.”

Eu unul personal nu vad o problema in ceea ce priveste situatia lui piturca, ca ce…? a furat 2 3 milioane de euro? Ca pe acolo ar fi prejudiciul lui Piturca… 5 milioane? 6 milioane ? prieteni, in pandemie s au cheltuit zeci de miliarde de euro pe combinatii care deodata ce sa vezi? Nu mai sunt….totul pe baza „situatiei de urgenta” in care ni se spunea sa nu intrebam de ce, cat si de unde. Practic zeci de milioane de euro topite (ca sa nu zicem furate, in caz ca vreo instanta se trezeste sa faca justitie), si mi ti l au luat pe Piturca.

Ca Romania este o imensa coruptie, asta stim. Incepand de la brancardierul de la spitalul din afumati, pana la medicul care fura Remdesivir ul si il pune direct la vanzare pe olx, continuand cu marele Catu care a tras (dupa parerea mea umila) lozul el mare al achizitiilor de vacinuri. Deci suntem un munte de coruptie, dar eu niciodata n am crezut ca in varful acestui imens cacat de tara corupta s ar afla de fapt si de drept…cine?

Ati ghicit cu totii….Piturca.

Ce urmeaza? Ca investitiile de remodernizare ale cetralei de la Iernut vor trece prin firma unui cumatru de al lui Salam? Unde se trage totusi linia? Pentru ca repet, eu ma asteptam ca la conducerea acestor fapte de coruptie sa fie oameni profesionisti („fiti profesionisti, ce mama naibii”?), nu Piturca.” by Slash.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

Fostul edil ”liberal”, Nicolae Robu și alți 4 angajați ai Primăriei Timișoara, ”suspecți” într-un dosar DNA, care vizează o șmenăreală imobiliară

Fostul edil ”liberal”, Nicolae Robu, a fost audiat la DNA. Fostul primar al Timișoarei, es…