Acasă Lifestyle Doi tineri au murit la Saga Festival, după ce au încercat mai multe tipuri de droguri și mult mai mulți au ajuns la Spital

Doi tineri au murit la Saga Festival, după ce au încercat mai multe tipuri de droguri și mult mai mulți au ajuns la Spital

0
236

Doi tineri au murit la Saga Festival, după ce au încercat mai multe tipuri de droguri. Alți cinci petrecăreți sunt în stare gravă, mult mai mulți au ajuns la Spital.

Tinerii au consumat droguri la SAGA Festival, care se desfăşoară în acest weekend la Arena Naţională. În timpul raziilor, polițiștii au descoperit că mai mulți participanţi au consumat substanțe interzise, iar cel puțin cinci persoane testate pozitiv la droguri au intrat în stop cardio-respirator în timpul primei nopți a festivalului.

Primul care a murit a fost un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Republica Moldova, care a fost transportat în şoc cardio-respirator către Spitalul Sfântul Pantelimon, dar a fost declarat decedat în ambulanță. La câteva ore de la moartea acestuia a fost anunţată o a doua victimă, tot la Spitalul Sfântul Pantelimon. Acesta se afla intubat la secţia toxicologie, alături de alţi trei tineri care consumaseră substanţe interzise.

De remarcat că în noaptea de vineri spre sâmbătă a Festivalului SAGA au fost ridicate de polițiști aproximativ 30 persoane care aveau asupra lor substanțe interzise.

De la începutul festivalului, 21 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale iar șapte dintre ei au ajuns la spital.

Saga Festival nu a însemnat doar muzică electrizantă şi voie bună. A fost şi locul în care tinerii euforici s-au jucat cu vieţile lor, după ce au încercat mai multe sortimente de droguri. Şapte dintre ei au intrat în stop cardio-respirator din pricina supradozelor, iar doi dintre aceştia au murit. Aseară, la intrare, voluntarii au controlat în detaliu fiecare persoană.

Șapte tineri care au consumat droguri la Saga Festival, organizat în București, au intrat în stop cardio-respirator din cauza supradozelor, iar doi dintre aceștia au murit.

Fiecare rucsac, geantă, portofel şi chiar şi pachetele cu ţigări. Toate au fost atent verificate de voluntari. Tinerii au fost cotrolaţi minuţios, pentru a nu intra cu droguri sau băuturi la festival. Nu îndeajuns, spun unii dintre ei.

Deși voluntarii au controlat în detaliu fiecare persoană care a intrat la festival, se pare că acest lucru nu a fost suficient. În prima noapte de festival, șapte tineri au ajuns în stare gravă la spital, după ce au consumat droguri.

Doi dintre ei au murit. Este vorba despre un tânăr de 25 de ani din Republica Moldova, care a murit în ambulanță, în drum spre spital, respectiv un tânăr aflat la Terapie Intensivă, pe secția de toxicologie a Spitalului Pantelimon. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale la festival, doar în prima noapte.

Saga Festival este organizat în perioada 3-5 iunie, pe Arena Națională din București. În a doua noapte de festival, pe scena principală au urcat aseară DJ precum Joel Corry și Tiesto, spre încântarea publicului. Nu la fel de încântați sunt cei care locuiesc în zonă. La Poliție au fost depuse zeci de plângeri și nenumărate sesizări din cauza gălăgiei.

Tânăr: Sincer acum nu prea m-au verificat, ieri m-au controlat peste tot. Și-n borsetă, portofel, dar acum doar m-au pipăit.

Tânără: Se putea puţin mai riguros, dar e ok. Dacă ăsta e singurul mod în care te poţi distra, atunci clar e o problemă şi atunci treci de orice filtru şi control.

Tânără: Nici ei săracii nu au nicio limită şi mi se pare că părinţii nu au discutat subiectul acesta cu ei şi e păcat, chiar e păcat.

Tânără: De la droguri nu faci nimic în viaţă. dacă vrei bea, atât.

Şi azi-noapte, mai mulţi tineri au avut nevoie de îngrijirea medicilor. Un băiat abia se mai ţinea pe picioare când a fost preluat de Jandarmi. Organizatorii susţin că au luat toate măsurile necesare pentru a preveni incidente de orice fel.

SAGA Festival este complet împotriva consumului de substanţe interzise şi are zero toleranţă pentru posesia lor şi un comportament de acest gen. De aceea se încearcă de fiecare dată, prin toate modalităţile, educarea publicului în acest sens.

Nu toți au fost încântați de Saga Festival…

A doua noapte de festival a vibrat la fel ca prima. Cei care au venit la SAGA n-au regretat nicio clipă. Pe scena principală, de 150 de metri, au urcat aseară DJ cunoscuţi. Printre ei, Joel Corry şi Tiesto. DJ-ul olandez a făcut un spectacol incendiar. Momentul plin de energie a atins inimile celor care au venit special pentru el.

Nu la fel de încântaţi sunt cei care locuiesc în zona Arenei Naţionale. Aceştia au depus zeci de plângeri şi au făcut nenumărate sesizări la Poliţie pentru că nu se pot odihni. Nivelul decibelilor ar fi prea ridicat, se plâng oamenii, iar scandalul pe care l-ar face tinerii când pleacă spre case ar fi, de asemenea, deranjant.

Agenția Națională Antidrog a postat sâmbătă seara pe contul de Facebook un mesaj de avertizare, însoțit de imagini de la Festivalul SAGA de pe Arena Națională: ”Nu amesteca energizantele cu ecstasy” – este sfatul specialiștilor antidrog.

”În ultimii ani a crescut numărul deceselor cauzate de consumul pastilelor de ecstasy cu o concentrație a substanței active foarte mare. Nu amesteca energizantele cu ecstasy. Ai grijă de inima ta! Atmosfera de la festival îți poate da toata energia de care ai nevoie! Hidrateaza-te! Distrează-te la festival, dar ai grijă de tine! Noi suntem aici să te ajutăm să ajungi acasă în siguranță! Cei dragi te asteaptă!”, se arată în postarea agenției.

Peste 50.000 de oameni sunt așteptați în fiecare zi a festivalului, care se desfășoară pe şase scene simultan, de vineri până duminică, de la ora 17:00 până la 5:00 dimineața.

Gigel Lazăr, președintele Federației Neguvernamentale Antidrog (FNA) şi CIADO România, a vorbit despre bilanțul tragic al festivalului SAGA din București.

Aceste două zile de festival sunt efectul unei politici deșănțate a statului român în ceea ce privește strategia națională antidrog și planurile sale de acțiune. Eu am antamat de un an și jumătate Ministerul Afacerilor Interne și tot întreb când vor aloca resursele Agenției Naționale Antidrog.

Putem observa o mișcare foarte inteligentă a organizatorilor festivalului SAGA. Au spus că sunt împotriva consumului de droguri și au avut și parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, ceea ce este lăudabil într-o formă sau alta, doar că Agenția nu are resurse financiare și logistice de a face o prevenire universală și una individuală ca la carte. Ceea ce au făcut a fost să distribuie 200 de flyere la o masă de 10.000 de oameni. Acest lucru nu se numește prevenire.

În această situație, culpa majoră este a guvernului deoarece conducătorii noștri nu înțeleg că deja avem 17,6% consumatori de droguri pe segmentul 14-35 de ani, iar pandemia nu a scăzut numărul de consumatori. Din contră, acesta a crescut”, a transmis expertul în prevenirea consumului de droguri.

Puteau exista controale mult mai stricte decât au fost. Nu știu cine a gestionat partea de ordine publică. Vă pot vorbi pe surse, nicidecum în mod oficial, fiindcă Ministerul de Interne nu a ieșit cu o declarație să lămurească populația în acest moment. Înțelegem că inclusiv Agenției Naționale Antidrog i-a fost impus un număr de voluntari, am văzut că controlul a fost făcut de bodyguarzii angajați de organizatori.

Nu știu dacă a fost implicată Brigada de Combatere a Criminalității Organizate, cel puțin din punct de vedere al impactului psihic. De obicei, foloseau și câinii de identificare a drogurilor, i-am văzut și la festivalurile de la Cluj-Napoca și Constanța. Nu am mai văzut controalele specifice festivalurilor, nu numai celor din România. Este ceva bizar, din punctul nostru de vedere, ceea ce s-a întâmplat la SAGA”, a adăugat Gigel Lazăr.

Fiind weekend, ce contează că au murit doi tineri, că mai sunt câțiva în spital, că au fost sute de consumatori la festival? Duminica este sfântă. Pentru orice politician, duminica nu se lucrează, este lăsată de la Dumnezeu să se odihnească”, a mai spus Lazăr, într-o notă ironică, despre lipsa de comunicare din partea autorităților.

Încarcă mai mult
Load More In Lifestyle

Vezi Și

Concertul lui Armin van Buuren, de pe 24 septembrie din Piața Constituției, a fost anulat, din cauza: ”contextului economic nefavorabil”

După ce anul trecut se amâna și se invocau condițiile pandemice, anul acesta evenimentul S…