Acasă Lifestyle Filelist, cel mai mare site de torrente din România, se închide după 16 ani, ”termen 3 luni”, comunitatea trackeriștilor români, contrariată

Filelist, cel mai mare site de torrente din România, se închide după 16 ani, ”termen 3 luni”, comunitatea trackeriștilor români, contrariată

0
0
107

UPDATE: Filelist, cel mai mare site de piraterie online din România, anunță că își continuă activitatea și că a deschis din nou donațiile de la utilizatori. În urmă cu două zile, unul dintre administratori spunea că site-ul se închide definitiv după 16 ani.

Anunțul din 15 octombrie a fost făcut de EboLLa, administratorul platformei, același care își asumă și mesajul prin care anunță că, de fapt, site-ul își va continua activitatea:

”Cuvintele voastre au contat mereu și nu am fost nepăsători la ele niciodată. Vocea voastră s-a auzit și acum”, a scris EboLLa, adăugând că a fost copleșit de numărul de mesaje primite.

Noul administrator va fi „God”, un pseudonim folosit pentru unul dintre creatorii platformei care s-a reîntors pentru ca ”site-ul să rămână în viață”. Alături de ”God” va fi ”Oana” care se va ocupa de chestiunile interne, mai arată mesajul.

Vestea a bucurat utilizatorii Filelist. Pe forumurile de specialitate și de IT există discuții despre faptul că o potențială dispariție a trackerului ar fi reprezentat un ”final al unei ere a internetului”.

Unii internauți au precizat că au primit vestea închiderii ”în lacrimi”, iar alții că sunt ”profund dezamăgiți”.

În ultimele 24 de ore toată lumea a vorbit şi a discutat despre faptul că se închide FileList, cel mai mare tracker de torrente din România. Toată presa a scris pe subiect, inclusiv site-urile generaliste.

La câteva ore de la acest anunţ şi sub presiunea miilor de comentarii de la utilizatori, EboLLa, administratorul site-ului, a revenit cu câteva precizări care nu mai susţin cu certitudine închiderea FileList.

Acesta a scris următoarele:

“Cateva lamuriri cred ca sunt necesare…

1. O buna parte dintre voi ati sugerat sa introducem o subscriptie de cativa euro ca si cum asta ar rezolva ceva…

Nu a fost niciodata vorba despre bani. TOT staff-ul face si a facut munca voluntara. Nimeni nu castiga bani, a fost si este un hobby pentru toata lumea. Asta e scopul unui site ca FileList, sa fie gratis, lumea doneaza cat si cand vrea. Comunitatea a tinut site-ul in viata in tot acest timp. De aia nu ati vazut reclame, nu ati fost bombardati cu mesaje despre donatii, etc. Donatiile acopereau necesarul si a fost totul OK in tot acest timp.

2. Haideti sa lasam teoriile conspiratiei la o parte. Nu totul este o conspiratie…

De prin 2020 am tot incercat sa las site-ul cuiva… Am incercat de 2 ori deja. Lucrurile astea dureaza, increderea se castiga greu, nu cunosti un om in 1-2 luni in asa fel incat sa pot lasa site-ul oricui se ofera acum.
Doar ideea ca vine cineva care incepe sa gandeasca site-ul asta ca pe o afacere si sa inceapa sa faca bani cu el si e suficient. Nu vreau sa isi bata joc nimeni de ceea ce a insemnat si inseamna FileList.

3. Legat de alternative pentru ca lumea a tot intrebat. Daca o sa gasim vreo alternativa buna, promit ca va anunt aici. Nu va faceti conturi pe toate balariile de site-uri. Nu peste tot este cum a fost pe FileList, nu fiti naivi. Aveti grija unde va inregistrati. Aveti rabdare ca timp este… nu va grabiti.

4. Legat de baza de date… se va sterge la final de tot, complet. Toti userii beneficiaza de securitate si de anonimitate. Deci pentru toti cei care cer baza de date, este mai mult decat evident ca nu o vom da niciodata la nimeni.”

Punctele 3 şi 4 sunt cele mai importante. La punctul 3 aflăm că încă se caută alternative, iar dacă se va găsi un utilizator capabil şi corect care să îl înlocuiască pe actualul administrator (acesta pare decis să renunţe), există încă şanse ca FileList, sub o formă sau alta, să meargă mai departe şi din 2024, iar la punctul 4 se specifică clar că în cazul închiderii site-ului, baza de date se va şterge definitiv.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla, pare că există totuşi o luminiţă la capătul tunelului pentru utilizatorii FileList.

Administratorul de sistem al Filelist, cel mai vechi și cunoscut site de torrente din România, a anunțat că acesta se va închide după 16 ani.

”Dragilor, Îmi pare rău că trebuie să vă adresez acest anunț, însă aici se încheie activitatea trackerului nostru. Este important să înțelegeți și să acceptați această decizie. Deși a fost una dificilă, a fost luată în urma unor evaluări atente și din motive bine întemeiate. Din nefericire nu mai dispun de timpul necesar pentru a mă ocupa de site”, afirmă un mesaj postat duminică seara la rubrica de noutăți a Filelist de către administratorul ”EboLLa”.

”Un asemenea site necesită o implicare destul de mare și prioritățile mele din viața de zi cu zi s-au schimbat în ultimii ani. Timpul este cea mai prețioasă resursă pentru noi toți iar eu am investit suficient timp aici”, afirmă acesta, adăugând că a dorit să lase site-ul altcuiva care să se ocupe de el în continuare, dar că ”din păcate nu am cui să-l las”.

”ToXiC, cel care urma să îmi ia locul nu mai este printre noi. Responsabilitatea este mare, avem un număr imens de useri care au și date sensibile ce nu pot fi lăsate pe mâinile oricui. Se pot face abuzuri mari și cine are puterea absolută poate decide orice cu privire la tot ce ține de comunitate, deci evident este nevoie de un om de încredere, capabil dar care să aibă și cunoștințe tehnice foarte avansate pentru a asigura securitatea userilor și buna funcționare a site-ului. Destul de greu de găsit un asemenea om care să fie integrat aici și să împărtășească aceleași valori și să aibă aceeași dedicare de care v-ați bucurat în ultimii 16 ani”, continuă acesta.

Până când va mai funcționa Filelist

Administratorul Filelist notează că a decis că „cel mai OK este să închid site-ul decât să risc cu asa ceva. Îmi pare sincer rău, am investit și eu foarte multă muncă aici și mereu am avut comunitatea în suflet. În calitate de SysOp vă mulțumesc pentru implicarea voastră activă în comunitatea noastră”.

”Ce se întâmplă de acum înainte? Din momentul acesta donațiile sunt închise iar suma pe care o deținem acoperă cheltuielile pentru încă 2-3 luni de zile. În acest timp vă puteți încă bucura de site, puteți descărca ce aveți nevoie de aici și puteți să vă postați mesajul de rămas bun în topic”, a explicat acesta.

”După aproximativ 3 luni, undeva prin ianuarie 2024, site-ul se va închide definitiv”, a anunțat „EboLLa”.

Filelist a fost închis temporar de autorități în 2020

Cel mai vechi și cunoscut site de torrente din România a devenit inactiv pentru câteva zile în urmă cu 3 ani, când Procurorii de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au obținut punerea sub sechestru a sa.

Filelist.ro nu a mai putut fi accesat la începutul lunii mai a anului respecitv, iar cei care intrau totuși pe Filelist.ro erau întâmpinați de mesajul: „Acest nume de domeniu este sechestrat în conformitate cu dispoziţiile art.249 din Codul de procedură penală. Prezentul nume de domeniu face obiectul unei cauze penale.”

A fost singura dată în istoria de peste un deceniu de funcționare a site-ului de torrente când autoritățile române au încercat să ia o măsură împotriva acestuia, deși activitățile sale erau arhicunoscute.

Filelist s-a redeschis însă 3 zile mai târziu pe un domeniu nou, Filelist.io, în locul Filelist.ro.

Utilizatorii puteau găsi mii de gigabiți de jocuri, muzică sau filme pe care le puteau descărca în mod ilegal, acestea fiind în general vândute legal doar în magazinele de specialitate.

Autoritățile din România au pus sechestru pe domeniul.ro al site-ului în 2020, dar la câteva zile trackerul a reapărut în online sub domeniul.io, care este activ și astăzi. Noul domeniu este localizat (dedicat) în zona teritoriilor britanice din Oceanul Indian.

Potrivit administratorului Filelist, userii vor mai putea descărca conținut până în ianuarie 2024, când ”site-ul se va închide definitiv”.

Încarcă mai mult
Load More In Lifestyle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Târgul de Crăciun din Arad, se deschide pe 30 noiembrie. ”O roată panoramică de 30 de metri se va înălţa în centrul oraşului.”

Târgul de Crăciun din Arad, se deschide pe 30 noiembrie. ”O roată panoramică de 30 de metr…