Acasă Politic Acum că Ciolacu e președinte plin, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban mai poate aștepta?!

Acum că Ciolacu e președinte plin, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban mai poate aștepta?!

0
1
573

Acum că Marcel Ciolacu s-a ales președinte plin al PSD, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban mai așteaptă, nu mai e nicio grabă, Paștele Cailor, Sfântul Așteaptă și Calendele Grecești nu mai sunt chiar așa de departe!

Parlamentarii social-democraţi ar trebui să stabilească, astăzi, calendarul dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură depusă împotriva guvernului Orban şi citită în plenul Legislativului de săptămâna trecută.

Conform declaraţiilor de vineri după şedinţa fostului Comitet Executiv Naţional al PSD – actualul Consiliu Politic Naţional – şi după Congresul extraordinar de sâmbătă, liderii social-democraţi ar urma să stabilească ziua în care vor încerca să dea jos actualul Cabinet.

Amânarea acestei decizii a fost cauzată, aşa cum chiar social-democraţii au recunoscut, de faptul că mai mulţi parlamentari PSD au trecut cu arme şi bagaje în tabăra PNL şi că nu au numărul necesar care să le asigure succesul moţiunii de cenzură, adică dărâmarea guvernului Orban.

Demersul PSD a intrat şi în atenţia Curţii Constituţionale, după ce, vinerea trecută, Guvernul a sesizat instituţia cu un conflict juridic cu Parlamentul în legătură cu data depunerii moţiunii de cenzură.

Referitor la acest demers, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Şerban Nicolae (PSD), a declarat, vineri, că este inadmisibilă sesizarea depusă la CCR. El a arătat: „Moţiunea de cenzură este una dintre modalităţile prin care Parlamentul exercită controlul politic asupra Guvernului. Guvernul răspunde politic în faţa Parlamentului. Controlul politic se exercită, pe toată durata mandatului, cu caracter permanent. Concluzie: cererea Guvernului pentru constatarea conflictului juridic de natură constituţională este inadmisibilă”.

Premierul Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat, ieri, că liberalii vor discuta „individual” cu toţi parlamentarii pe tema moţiunii de cenzură pentru a-şi prezenta punctul de vedere, subliniind că, politic, „cu PSD nu avem ce discuta”.

Suntem în discuţii, în negocieri cu formaţiunile, normal, cu care am avut înţelegeri de-a lungul timpului şi, de asemenea, negocieri individuale cu toţi parlamentarii. (…) Suntem cu 3 luni de zile înainte de alegerile parlamentare, românii hotărăsc cine va conduce România. În această perioadă Guvernul este implicat în lupta contra epidemiei (…), de asemenea, trebuie să pregătim şi pregătim începerea anului şcolar, elaborăm poziţia Guvernului privitoare la Acordul de parteneriat cu UE privitor la bugetul UE 2021-2027 (…) Obiectivul nostru este să nu treacă această moţiune„, a spus Ludovic Orban.

Şeful Guvernului a precizat:”Să vii să depui o moţiune de cenzură cu 3 luni înainte de alegeri mi se pare un gest lipsit complet de responsabilitate, un gest politicianist. Somez din nou PSD să nu-şi bată joc de democraţie, să nu-şi bată joc de România şi să oprească procedura moţiunii până la decizia Curţii Constituţionale„.

În demersul lor, liberalii îi au aliaţi şi pe cei de la PMP. Eugen Tomac, liderul respectivei formaţiuni politice, a afirmat că moţiunea de cenzură nu va trece şi că, în vreme ce toată Europa se concentrează pe măsuri de combatere a crizei generate de pandemia de coronavirus, în România stăm şi discutăm despre moţiunea de cenzură a PSD. Liderul PMP a adăugat că noua conducere a PSD s-a discretitat imediat după ce a fost aleasă pentru că a pus din nou partidul deasupra românilor şi a ţării.

UDMR va stabili în ziua votului dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului, a declarat, marţi, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, la Adevărul Live, potrivit Agerpres. Liderul UDMR susține însă că sunt ”1.000 de motive” pentru demiterea Guvernului Orban. De asemenea, Hunor spune că intrarea UDMR la guvernare ar fi o „variantă fezabilă”.

El a precizat că nu a negociat cu PSD susţinerea moţiunii şi nu a avut discuţii nici cu PNL, adăugând, însă, că UDMR are ”1.000 de motive” să dea jos Guvernul.

Noi ştiam de intenţia PSD-ului de a depune moţiunea de cenzură, am vorbit cu Marcel Ciolacu undeva în iulie şi am spus că noi nu vom semna moţiunea de cenzură, dar alte discuţii nu au fost pentru susţinerea moţiunii de cenzură, cum nu a existat nici o discuţie cu PNL. Am vorbit la telefon săptămâna trecută cu premierul Orban, probabil că ne vom întâlni la un moment dat, cum mă voi întâlni şi cu Ciolacu şi cu alt lider, nu e nicio problemă, aşa e în politică”, a explicat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat a UDMR va lua o decizie „extrem de raţională” privind votul la moţiunea de cenzură, deoarece nu vrea să fie „victimă colaterală” a unui război politic care nu-i aparţine.

Nu vom discuta până în ziua votului, atunci vom stabili, fiindcă avem o mie de motive să dăm jos Guvernul. Trebuie să ne gândim. Nu vrem să fim victime colaterale din punct de vedere politic într-un război care nu este războiul nostru. Să nu fim noi cei care fac ca decizia să meargă în dreapta sau în stânga și ei să se victimizeze și să zică că noi suntem vinovați de bolnavi și morți”, a susţinut preşedintele UDMR.

Potrivit acestuia, există trei scenarii care ar putea fi luate în calcul dacă va trece moţiunea de cenzură, dar cea mai bună soluţie ar fi formarea unei coaliţii care să aibă majoritate în Parlament. Kelemen Hunor a adăugat însă că nu vede acel lider politic care, în acest moment, s-ar gândi la aşa ceva şi ar iniţia o discuţie care să pregătească România pentru anii care urmează.

Dacă pică Guvernul Orban sunt trei variante: rămâne Guvernul Orban interimar până în 6 decembrie sau 29 noiembrie când vor fi alegerile parlamentare, nu va fi o criză sanitară mai mare, criza economică nu se va adânci din această cauză, tot cu aproape 5% ne vom împrumuta, dacă vom reuşi să ne împrumutăm de pe pieţele externe şi de pe piaţa interbancară. Deci, nu ar fi nicio tragedie. A doua variantă este ca, după 27 septembrie, că până în 27 septembrie eu înţeleg că nu se poate, se va construi o coaliţie care va spune foarte clar că ne asumăm guvernarea în aceste condiţii de perioadă scurtă, până la alegeri şi vrem să mergem mai departe împreună după alegerile parlamentare fiindcă avem un proiect pentru România. (…) Iar a treia variantă e să încerce Iohannis cu Orban sau cu altcineva din PNL, dar nu va trece. Eventual cu un premier ‘tehnocrat’, iarăşi nu va trece, fiindcă cei care dau jos Guvernul (…) nu au cum să voteze peste două săptămâni un alt Guvern PNL înainte de alegerile generale. Se poate vota un guvern doar dacă există o coaliţie şi o majoritate în Parlament”, a explicat liderul UDMR.

Întrebat dacă este dispus să treacă peste animozitățile cu USR și să facă parte dintr-o alianță cu PNL și USR PLUS, Kelemen Hunor a spus că „este o variantă fezabilă”.

E una dintre variantele fezabile. O coaliție va fi. PNL-USR va fi o coaliție extrem de puternică, dar doar ei singuri după maximum 2 ani de zile se vor întoarce unii împotriva altora și de aceea e nevoie de o coaliție mai mare.”, a mai declarat liderul UDMR.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

Kelemen Hunor îi răspunde lui Rareș Bogdan: ”Nu îmi pun mari speranțe în candidatura lui Iohannis la NATO, de la ambiție personală și până la funcție e cale lungă”

Facebook 15 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kelemen Hunor îi răspunde lui Rareș…