Acasă Politic Avize negative pe bandă rulantă pentru guvernul Cioloș ”zero și un sfert”, miniștri hashtag rezist USR, respinși în comisiile de specialitate

Avize negative pe bandă rulantă pentru guvernul Cioloș ”zero și un sfert”, miniștri hashtag rezist USR, respinși în comisiile de specialitate

2
536

Candidaţii pentru funcţiile de miniştri propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate din Parlament și respinși in corpore.

UPDATE: Ioana Mihăilă a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. Rezultatul votului: 18 voturi ”împotrivă”, 7 voturi ”pentru” și 9 abțineri.

UPDATE: Corina Atanasiu a primit, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei. S-au înregistrat 10 voturi ”pentru”, 17 ”împotrivă” şi 11 abţineri.

UPDATE: Stelian Ion a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

UPDATE: Oana Ţoiu, propunerea USR pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, a primit și ea aviz negativ. S-au înregistrat 24 de voturi ”împotrivă”, 18 ”pentru” și 5 abțineri.

UPDATE: Dragoş Pîslaru a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Finanţelor din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 11 voturi ”pentru”, 16 ”împotrivă” şi 13 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Goţiu, a primit marţi aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Au fost 18 voturi ”împotrivă”, 9 ”pentru” şi 7 abţineri.

UPDATE: Claudiu Năsui, propunerea lui Dacian Cioloş la Ministerul Economiei, a primit aviz negativ după audierea în comisiile parlamentare de specialitate. S-au înregistrat 13 voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi 11 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate.

UPDATE: Ionuţ Moşteanu, propus la conducerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a primit aviz negativ. Au fost 10 voturi ”pentru”, 16 ”împotriva” şi 14 parlamentari s-au abţinut.

UPDATE: Cristina Prună a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Energiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 14 voturi ”pentru”, 27 ”împotrivă” şi 16 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

UPDATE: Cristian Ghinea a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 13 voturi ”împotrivă”, 7 voturi ”pentru” şi 8 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

UPDATE: Alin Stoica a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În cazul fostului prefect al Capitalei, s-au înregistrat 19 voturi ”pentru” aviz negativ, 5 ”împotrivă” şi 13 abţineri.

UPDATE: Ministrul desemnat al Transporturilor, Cătălin Drulă, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate. Deputatul USR a obținut opt voturi ”împotrivă”, șapte abțineri și 12 voturi ”pentru”.

Le mulțumesc colegilor pentru apreciere, pentru această aprobare din comisia de Transporturi. Aici am avut un dialog tehnic, un dialog pe proiecte. Înseamnă că există apreciere pentru munca depusă și față de ceea ce propunem să facem. Eu înțeleg că, implicit, avizul este pozitiv, dacă un aviz negativ a căzut la vot”, a spus Cătălin Drulă.

UPDATE: Tudor Pop a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat.

În urma audierilor desfăşurate la Camera Deputaţilor, Tudor Pop a primit 9 voturi pentru şi 12 împotrivă, înregistrându-se totodată şi 4 abţineri. La audieri a asistat pentru scurt timp şi prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş.

Tudor Pop a declarat, în expunerea sa, că unul dintre obiectivele sale, dacă Guvernul Cioloş va trece în Parlament, va fi „să convingem cât mai mulți români să combată sedentarismul”.

Cred că e foarte important ca descentralizarea (…) să vină în baza unor condiţionalităţi şi a unor protocoale respectate şi semnate. Aceasta este condiţia esenţială pentru a ne asigura că bazele sportive, taberele sau centrele de agrement, dacă ajung la autorităţile locale, funcţionează”, a mai declarat Tudor Pop.

UPDATE: Iulia Popovici a primit aviz negativ, după ce a fost audiată aproape o oră în comisiile de specialitate.

S-au înregistrat 9 voturi ‘împotriva’ numirii ca ministru, 4 voturi „pentru” şi 7 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senat.

UPDATE: A început audierea miniştrilor propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş. Primii audiaţi de parlamentari sunt Iulia Popovici, propusă la Ministerul Culturii, şi Tudor Pop, propus pentru portofoliul Tineretului şi Sportului.

Parlamentarii din comisiile de specialitate vor audia astăzi miniştrii propuşi de Dacian Cioloş. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi Sport, iar seria audierilor va fi încheiată de Ioana Mihăilă. Cea propusă pentru a conduce din nou Ministerul Sănătăţii va fi audiată timp de două ore.

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat repartizarea miniştrilor propuşi de Dacian Cioloş pentru audierea în comisiile de specialitate. Audierile încep la ora 10:00.

Calitatea de membri NATO este singura garanţie robustă pentru România. (…) Trebuie să recunoaştem că avem domeniul diplomatic semnificativ îmbătrânit, energia tinerească este destul de puţin prezentă. Trebuie continuată reîmprospătarea firească şi naturală, o direcţie prioritară pentru perioada următoare, oricine va prelua ministerul”, a declarat, la audieri, Dan Barna.

UPDATE: Dan Barna a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite de Politică Externă. S-au înregistrat 11 voturi pentru, 20 împotriva, 4 abţineri referitor la propunerea lui Dan Barna ca ministru de Externe.

Am apreciat că au consumat timp pentru a analiza programul. Declaraţiile PSD sunt constante. Dacă problema nu e de la ei, e bine.

Subiectele discutate au fost relevante pentru politica externă a României”, a spus Barna, după ce a primit avizul negativ al comisiilor de specialitate.

Întrebat la ce s-a referit când a spus că Statele Unite „şi-au luat mâna de pe Europa de Est”, Dan Barna a spus că declaraţia a fost făcută într-un context, subliniind că România trebuie să vadă drept o „oportunitate” interesele americane în zonă.

Prioritatea Statelor Unite mutându-se cumva pe zona Asia-Pacific, în Europa de Est, Statele Unite aşteaptă un parteneriat mai consistent din partea partenerilor locali şi aici este o oportunitate uriaşă pentru România, tocmai o oportunitate de a creşte acest parteneriat pe care-l are cu SUA”, a explicat Barna.

Cât despre avizele negative primite de miniştrii USR, Dan Barna a spus că el şi colegii săi vor merge în plen pentru a-şi ”juca şansa”.

Florin Cîţu nu mai are susţinerea politică a USR. Vom putea discuta de o altă susţinere în coaliţie. Confirm disponibilitatea la dialog. Cu alt premier ne putem aşeza la masă. În momentul în care avem un alt premier și putem vorbi de o nouă susținere politică în cadrul coaliției, evident portița USR este foarte deschisă. Mâine poate să înceteze criza politică, printr-un vot al Cabinetului Cioloş”, a precizat Barna.

Întrebat despre posibilitatea declanşării de alegeri anticipate, Barna a spus că ”toate variantele sunt în picioare”.

Problema unui interimat este că avem o situaţia dramatică în ţară. Sper să existe maturitatea politică să scoatem România din criză. Altfel, riscăm să rămânem într-un balet fără finalitate”, a punctat Barna.

De asemenea, ministrul propus la Apărare, Nicu Fălcoi, a primit, marţi, aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 15 voturi ”împotrivă”, 8 voturi ”pentru” şi 13 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

UPDATE: A început audierea lui Dan Barna, propus pentru funcţia de ministrul de Externe.

La această oră are loc şi audierea ministrului desemnat al Apărării Naționale, Nicu Fălcoi.

Sectorul de apărare trebuie să beneficieze de o politică în domeniu care să asigure siguranţa. Guvernul USR consideră că trebuie luate măsuri concrete. (…) Prioritățile imediate: asigurarea resurselor militare la minimum 2% din PIB, asigurarea obiectivelor din Strategia Națională”, a precizat Nicu Fălcoi.

În timpul audierilor, Monica Berescu a explicat de ce doreşte improtant postul de ministrul al Cercetării, Inovării şi Digitalizării:

Ministerul pe care mi l-am asumat gestionează puțin peste 2 miliarde de euro din PNRR. Vreau să mă concentrez pe operaționalizarea măsurilor asumate în PNRR. Suntem foarte aproape de a duce la îndeplinire unele obiective din program”, a afirmat Monica Berescu.

Miniştrii propuşi de Dacian Cioloş, audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament. Programul audierilor:

Ora 10:00

Iulia Popovici – Ministrul Culturii
Tudor Pop – Ministrul Tineretului şi Sportului

Ora 11.00

Monica Berescu – Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării
Nicu Fălcoi – Ministrul Apărării Naţionale
Ilie Dan Barna – Ministrul Afacerilor Externe

Ora 12:00

Alin Stoica – Ministrul Afacerilor Interne
Cătălin Drulă – Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii

Ora 13:00

Cristian Ghinea, Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene
Cristina Prună – Ministrul Energiei

Ora 14:00

Claudiu Iulius Gavril Nasui – Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
Ionuţ Moşteanu – Ministrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Ora 15:00

Dragoş Pîslaru – Ministrul Finanțelor
Mihai Goţiu – Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Stelian Cristian Ion – Ministrul Justiției

Ora 16:30

Oana Ţoiu – Ministrul Muncii şi Protectiei Sociale

Ora 17:30

Corina Atanasiu – Ministrul Educației

Ora 18:30

George Căţean – Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Ora 18:30

Ioana Mihăilă – Ministrul Sănătăţii

Potrivit sursei citate, timpul alocat pentru audiere este de o oră pentru majoritatea candidaţilor. Pentru miniştrii propuşi la Mediu, Justiţie şi Educaţie este programată câte o oră şi jumătate.

În schimb, Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate, va fi audiată timp de două ore.

De altfel, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, luni seară, că liberalii se vor abţine la votul din comisiile de specialitate.

Votul de învestire a Guvernului Cioloş va avea loc miercuri, de la ora 10:00.

Pentru învestirea Guvernului sunt necesare 234 de voturi, iar USR are 80 de parlamentari.

Miniştrii propuşi de Dacian Cioloş pentru a forma noul Guvern. Lista completă:

Prim ministru – Dacian Cioloş

Ministerul Finanţelor – Dragoş Pîslaru

Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica

Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – George Căţean

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mihai Goţiu

Ministerul Justiţiei – Stelian Ion

Ministerul Apărării Naţionale – Nicu Fălcoi

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Claudiu Năsui

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Cristian Ghinea

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Ionuţ Moşteanu

Ministerul Energiei – Cristina Prună

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – Cătălin Drulă

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Oana Ţoiu

Ministerul Sănătăţii – Ioana Mihăilă

Ministerul Culturii – Iulia Popovici

Ministerul Tineretului şi Sportului – Tudor Pop

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Monica Berescu

Ministerul Educaţiei – Corina Atanasiu

Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

AUR, îl cheamă pe Iohannis în stradă la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naţionale, pentru a vedea cât de dorit mai este de români

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la eveni…