Acasă Politic Ciucă lansează primul atac la adresa PSD: ”Nu este sănătos şi responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate”

Ciucă lansează primul atac la adresa PSD: ”Nu este sănătos şi responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate”

0
305

Premi Nicolae Ciucă, lansează primul atac la adresa PSD: ”Nu este sănătos şi responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate”.

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, precizează că „în perioade de instabilitate nu este sănătos şi responsabil să te joci cu sistemul fiscal” şi subliniază că liberalii nu vor susţine nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri.

Replica dură a lui Ciucă vine după ce PSD a ransmis vineri, într-un comunicat de presă, că în Coaliție s-a convenit aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei. PSD le-a cerut partenerilor de guvernare să accepte și celelalte măsuri propuse de social democrați, printre care impozitarea salariilor mari din sistemul bugetar și a pensiilor speciale.

Vedem cu toţii în această perioadă ştiri şi tot felul de declaraţii despre efectele crizei economice care se desfăşoară acum la nivel global. Sunt câteva precizări, ca să fie foarte clar despre ce discutăm şi să înţeleagă toată lumea: 1. Nu este sănătos şi responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate. Riscăm să avem, într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari decât avem astăzi. Avem, în istorie, precedente de măsuri strâmbe, venite în momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai târziu, au plătit tot românii. Avem aproximativ 96 de miliarde de euro alocaţi pentru dezvoltare şi misiunea de a direcţiona aceşti bani spre toate domeniile cheie, în mod inteligent. Altfel, ne vom trezi într-un colaps financiar de nereparat”, a scris Ciucă, vineri, pe Facebook.

În al doilea rând, premierul precizează că intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului.

Nu ne permitem să greşim constituţional cu marile măsuri de reformă în domenii cheie, mai ales în cele cu impact bugetar. Să ne aducem aminte că legile referitoare la pensiile speciale ale judecătorilor sau ale parlamentarilor au fost declarate neconstituţionale de CCR. Fie pentru că ele contraveneau unor principii constituţionale ale independenţei justiţiei, fie că erau neclare, imprecise, impredictibile sau au fost adoptate fără respectarea procedurilor parlamentare constituţionale. În domeniul fiscal, intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului. Există inechităţi? Da! Însă avem în PNRR stipulate foarte clar următoarele: reforma pensiilor (un sistem bazat pe contributivitate), precum şi reforma administraţiei publice şi a salariilor din sistemul public (un sistem bazat pe performanţă). Aşa vom repara lucrurile. De ce? Ca să şi producă efecte. Ca să şi funcţioneze pe termen lung”, spune Ciucă.

El subliniază că PNL nu va susţine nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital al economiei.

Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri şi pe companii. Cum ne redresăm, dacă slăbim economia reală? Noi nu putem promova măsuri neconstituţionale, impozite peste noapte, taxe şi poveri pe companii şi mediul de afaceri. Greşelile, în această perioadă, ne vor costa enorm. Iar noi, Partidul Naţional Liberal, ne asumăm măsurile luate şi înţelegem că trebuie să ne uităm la cum va arăta România în viitorul apropiat, cu reformele din PNRR începute, cu banii din PNRR activaţi în programe de sprijin şi dezvoltare a ţării. Nu ne uităm azi la sondaje, ci pe termen lung la societatea românească. Asta credem noi că înseamnă responsabilitate la guvernare”, conchide premierul Nicolae Ciucă.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

Guvernul Ciucă, a stabilit modificările la Codul Fiscal, impozit 40% la jocuri de noroc, impozite crescute pentru dividende, taxe mai mari pentru tutun și alcool

Guvernul Ciucă a stabilit în ședința PNL,modificările la Codul Fiscal. Executivul va colec…