Acasă Politic Coaliţia de guvernare a ajuns la un nou acord privind modul de calcul pentru facturile la energie electrică

Coaliţia de guvernare a ajuns la un nou acord privind modul de calcul pentru facturile la energie electrică

0
0
454

Răsturnare de situaţie în coaliţia de guvernare. După ce inițial s-a opus, PNL a fost de acord ca facturile să fie calculate la consumul actual şi nu la cel din 2021.

După discuțiile pe care le-au avut cu specialiştii în domeniu, liberalii au ajuns la concluzia că într-adevăr poate fi pus în practică algoritmul de calcul al consumului de energie electrică la preţul lunii curente şi nu la cel din 2021, aşa cum predeve în momentul de faţă Ordonanţa de Urgenţă 27.

Un nou mod de calcul pentru facturile românilor la energie electrică. Coaliţia de guvernare a ajuns la un acord cu privire la modificarea ordonanţei privind plafoanele la care se face raportarea pentru calcularea facturilor românilor la energie electrică.

În ultima perioadă zeci de mii de români au primit facturi cu sume uriașe la curent.

Nu am luat o decizie, dar acest aspect va fi stabilit în cadrul dezbaterilor parlamentare. Noi suntem deschiși la discuții și nu spunem nu niciunei variante”, da declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe.

Poziția lui Stroe vine după ce social-democrații au anunțat că depun un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la 2021:

PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate. Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022”, potrivit unui comunicat de presă.

PSD arată, că o astfel de modificare a legii va stimula cetățenii să facă economie la energie electrică, ceea ce va sprijini efortul României de a-și reduce consumul național cu 10%, conform obiectivelor stabilite de Comisia Europeană.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara recent că plafonul pentru consumul de energie electrică trebuie să fie în timp real, nu raportat la consumul mediu lunar pe anul trecut. PSD a anunţat că va depune un amendament la OUG 119/2022 pentru modificarea acestei prevederi.

Nu pot să îţi cer să faci economie şi tu vei beneficia de această economie peste 12 luni. Este un non-sens”, spunea Marcel Ciolacu.

În prezent, conform unei scheme de compensare și plafonare a prețului la energie electrică, intrată în vigoare de la 1 septembrie 2022, românii pot beneficia de compensare a preţului la energie până la un consum casnic de 255 kwh, dacă în anul 2021 consumul mediu lunar nu a depăşit 300 kwh. Ce depăşeste 255 kwh se facturează la preţul pieţei.

Noua OUG prevede că ”pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMMuri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi
completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice ,altele decât cele prevăzute la lit.d). Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

f) pentru beneficiarii prevăzuți la lit. c) si e) care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% se aplica la consumul realizat lunar”.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

USL 2.0, Ciolacu şi Ciucă au anunțat calendarul alegerilor din 2024: ”Este clar că, doar împreună, aceste două partide se pot împotrivi unui val extremist”

USL 2.0, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au anunțat calendarul alegerilor din 2024: ”Este …