Acasă Politic Consens, Ciucă, atac la PSD, Bucura Oprescu, atac la ”liberalul” Boloș: ”România trebuie să găsească bani pentru pensii, surse de finanțare”

Consens, Ciucă, atac la PSD, Bucura Oprescu, atac la ”liberalul” Boloș: ”România trebuie să găsească bani pentru pensii, surse de finanțare”

0
0
66

Simona Bucura Oprescu îi răspunde bizarului etern demisionar, Boloș: ”Nu trebuie nici să ne lamentăm, nici să ne amuzăm. România trebuie să găsească bani pentru pensii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, i-a dat replica ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, care s-a plâns că nu s-a discutat despre sursa de finanțare a majorării pensiilor. Bucura Oprescu a mai spus că, România trebuie să găsească bani pentru creșterea pensiilor.

Cred că nu trebuie nici să ne lamentăm, nici să ne amuzăm. Eu cred că trebuie să muncim serios pentru români”, a spus Bucura Oprescu.

Reacția vine după ce Boloș a publicat pe Facebook joi seara, după adoptarea legii pensiilor, o fotografie cu el în care arată trist și nedumerit.

Majorarea pensiilor este o prioritate și o responsabilitate pentru Guvern. Oamenii care au muncit din greu zeci de ani trebuie să primească sprijinul pe care îl merită”, a scris ministrul, adăugând că s-a ”amuzat” de felul în care a fost surprins de fotojurnaliștii de la Inquam Photos, la ședința de Guvern.

O imagine care reflectă foarte bine ce am simțit astăzi când am văzut că se vorbește de majorarea pensiilor fără să se vorbească despre elementele legate de sursa de finanțare”, a scris Boloș.

Bucura Oprescu a spus că ”pentru a respecta drepturile românilor, România trebuie să găsească bani, așa cum a găsit de fiecare dată când a vrut. Aici e o chestiune de voință și putință politică, a noastră a tuturor. În România, așa cum s-au găsit bani de fiecare dată când s-a dorit, așa putem găsi bani și pentru pensii, mai ales că impactul pentru 2024 este de 0,6% din PIB”, a adăugat ea.

Este foarte important ca prin reformele pe care le facem să avem o colectare mai bună”, a continuat ministrul.

Aceasta, deși România este pe ultimul loc în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor.

Ministrul a mai spus că, legea pensiilor a fost elaborată în totalitate cu Banca Mondială.

Proiectul a trecut toate etapele, atât guvernamentale, cât și politice. În coaliție acest proiect a fost discutat. Domnul Boloș a participat la toate discuțiile. Legea a fost lucrată integral împreună cu echipa de la Banca Mondială și în permanent dialog cu Comisia Europeană”, a spus Bucura Oprescu.

Pe de altă parte, FMI a criticat proiectul, arătând că cheltuielile suplimentare cu pensiile vor duce la depășirea țintei de deficit bugetar.

Bucura Oprescu a spus că România nu este monitorizată de FMI în acest moment și că nu a văzut nimic oficial în acest sens.

Pe cealaltă parte, Ciucă a venit cu un atac frontal la PSD pe legea pensiilor: „Nu putem face un joc politic. E necesar să găsim surse de finanțare„.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, vineri, la Baia Mare, că nu trebuie să se facă un „joc politic” pe o problemă atât de serioasă cum este legea pensiilor, explicând că la nivelul Guvernului trebuie să se identifice sursele de finanţare pentru aplicarea acesteia.

În toată această dezbatere, eu nu cred că trebuie să venim în faţa cetăţenilor şi să facem un joc politic pe o problemă foarte serioasă şi foarte mult aşteptată de români pentru că, în primul rând, este vorba despre responsabilitatea noastră pentru a asigura sustenabilitatea acestei noi legi a pensiilor„, a afirmat Ciucă. Potrivit acestuia, este „absolut necesar” ca la nivelul Guvernului să se identifice sursele de finanţare.

Ca atare, ţinând cont de impact, este absolut necesar ca la nivelul Guvernului să se identifice sursele de finanţare pentru ca, în anul 2024, pentru creşterea cu rata inflaţiei, să asigurăm o anvelopă de aproximativ 15 miliarde de lei, iar de la 1 septembrie, valoarea necesară este de aproximativ 10 miliarde. În total, în anul 2024, avem nevoie de 25 de miliarde, iar pentru anul 2025, din calculele efectuate la Ministerul Muncii, avem nevoie de 33 de miliarde. Toate aceste sume trebuie colectate la buget„, a arătat fostul premier.

În context, Nicolae Ciucă a subliniat importanţa măsurilor pentru combaterea evaziunii fiscale. „Trebuie să spunem că avem o evaziune pe colectarea de TVA de aproximativ 30 de miliarde, dacă nu mai mult de 30 de miliarde de lei”, a mai declarat Ciucă.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Circ și dileală în Parlament la votul de retragere a imunității pentru ex premierul Cîțu, în V, Șoșoacă se compară cu Xena: ”Hello, Superman, Xena is speaking”

Circ și dileală în Parlament la votul de retragere a imunității pentru ex premierul Cîțu, …