
CCR a decis că Victor Ponta poate candida la alegerile prezidenţiale. Hotărârea este definitivă. Judecătorii Curții Constituționale au respins, sâmbătă, contestațiile depuse împotriva candidaturii fostului premier Victor Ponta.
Curtea Constituțională a respins sâmbătă cele două contestații împotriva înregistrării candidaturii lui Victor Ponta. Într-una dintre contestații Ponta era acuzat că a constituit, în 2021, Uniunea Social-Liberală și și-a plagiat doctoratul.
În a doua contestație se menționa, printre altele, că fostul premier a subminat ordinea constituțională.
În ședința din data de 15 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere două contestații. În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.24D/ din 14 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Ponta Victor-Viorel și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025. Hotărârea este definitivă și se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Înainte de decizia CCR, Victor Ponta a anunțat că a luat decizia de a renunța în mod oficial la cetățenia onorifică pe care a primit-o din partea Parlamentului și a poporului sârb în anul 2018. El spune că a luat decizia având în vedere candidatura la prezidențiale și ”angajamentul de a pune doar România pe primul loc”.
Victor Ponta este cetățean al Serbiei. Reprezentantul AUR în BEC s-a opus validării candidaturii sale la președinție
Victor Ponta are și cetățenie sârbă începând cu anul 2018, iar asta ar putea reprezenta un argument pentru respingerea candidaturii sale la scrutinul din mai. Informația a fost publicată la acea vreme de ziarul sârb Blic, iar fostul premier a confirmat că în calitate de consilier al președintelui Vucic a primit această calitate ”onorifică”. Trei ani mai târziu recunoștea însă că cetățenia este cât se poate de legală și că dacă și-ar dori ar putea chiar să candideze la alegerile din Serbia. Astfel, în ședința în care s-a discutat candidatura sa la alegerile prezidențiale din mai, reprezentantul AUR s-a opus validării invocând faptul că Victor Ponta are dublă cetățenie.
Victor Ponta, care a fost consilierul onorific al președintelui sârb Aleksandar Vučić, a primit cetățenia sârbă în 2018, potrivit ziarului sârb Blic. La acea vreme, fostul premier a declarat că a primit cetățenie tot onorific, însă în 2021 a revenit asupra acestei afirmații și a spus că legal, are dreptul să candideze și în Serbia, deoarece este cetățean.
”Ţin foarte mult şi îl apreciez foarte mult pe domnul Vucic, preşedintele Serbiei. Eu cred că Serbia e o ţară foarte prietenă cu România. Sunt şi cetăţean sârb. Legal, pot candida acolo, nu mi-a trecut prin cap. Nu a ştiut nimeni cum a fost chestia asta cu cetăţenia. A fost un lucru pentru care voi fi mândru toată viaţa.
În 2014, domnul Vucic a devenit prim-ministru, eu eram deja de doi ani. Şi Serbia a avut cele mai mari inundaţii din istoria lor. Noi i-am ajutat fundamental prin faptul că am deschis barajul de la Porţile de Fier, s-au inundat nişte terenuri, sate în România, dar nu s-a inundat Belgradul. Şi atunci când dl. Vucic a devenit preşedinte a propus Guvernului şi Parlamentului – nu doar eu, au fost mai mulţe personalităţi – m-a pus pe acea listă, cineva care a făcut ceva bun pentru Serbia”, a spus Victor Ponta.
Însă, faptul că deține și o altă cetățenie decât cea română ar putea constitui un argument pentru respingerea candidaturii sale pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Deja, o primă contestație a fost formulată chiar de reprezentantul AUR în ședința BEC, care s-a opus validării candidaturii acestuia pe motiv că are dublă cetățenie. Biroul Electoral Central a decis însă să valideze candidatura fostului premier.
Victor Ponta şi-a depus, miercuri, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatură la alegerile prezidenţiale din mai 2025. Deputatul a ținut și un discurs în fața sediului BEC, care se aseamănă cu cel al lui Călin Georgescu. De altfel, fostul premier încearcă să ia locul lui Călin Georgescu în fața electoratului așa zis ”suveranist”.
Victor Ponta a anunțat, sâmbătă în jurul orei 16.00, că renunță la cetățenia sârbă, având în vedere procedura de validare a candidaturii sale la Președinție și angajamentul său ”de a pune doar România pe primul loc”. La ora 17.00 este programtă o ședință a Curții Constituționale în care se discută contestația la candidatura sa la alegerile prezidențiale.
”Având în vedere validarea candidaturii mele la funcția de Președinte și angajamentul meu de a pune doar ROMÂNIA PE PRIMUL LOC, am luat decizia de a renunța în mod oficial la cetățenia onorifică pe care am primit-o din partea Parlamentului și a poporului sârb în anul 2018”, a anunțat Ponta pe pagina sa de Facebook.
Victor Ponta mai face următoarele precizări:
”1. Înscrierea mea în cursa pentru președinția României presupune renunțarea la orice element din viața privată care ar putea afecta îndeplinirea sarcinilor constituționale. Sunt gata să îmi asum toate responsabilitățile și restricțiile care decurg din acest statut.
2. Nu există nicio interdicție legală privind candidatura cetățenilor români care au și cetățenia altei țări. Sunt mulți români care au dobândit cetățenia statului în care locuiesc și muncesc; dreptul acestora de a alege și de a fi aleși nu trebuie îngrădit doar pentru că au obținut o altă cetățenie. Susținerile reprezentantului AUR în BEC sunt evident netemeinice din punct de vedere legal și reprezintă o ipocrizie politică detestabilă, atâta timp cât afectează dreptul fundamental al cetățenilor români cu dublă cetățenie.
3. Iubesc și respect poporul vecin sârb: tradițiile, cultura, muzica, sportul, devotamentul religios și demnitatea de care a dat întotdeauna dovadă. România a avut mereu doar doi vecini buni: Serbia și Marea Neagră. Deși suntem vecini, nu am fost niciodată în conflict, iar sârbii ne-au înțeles și ne-au iertat pentru atitudinea liderilor politici români din 1998.
4. Am primit cetățenia onorifică (alături de alte personalități internaționale) în anul 2018 din partea Parlamentului și a Președintelui Serbiei, în semn de recunoaștere a eforturilor mele, în calitate de Prim-Ministru al României, pentru buna colaborare dintre poporul sârb și poporul român. A fost o mare onoare pentru mine și voi rămâne în continuare un prieten și admirator al poporului sârb.
5. Decizia de a renunța la cetățenia sârbă are scopul de a demonstra că, pentru mine, întotdeauna România va fi pe primul loc.
Dumnezeu să ne binecuvânteze poporul roman si poporul sarb deopotrivă!”
