Acasă Alegeri După tensiunile din coaliție, PSD și PNL ar fi bătut palma pe comasate, alegeri europarlamentare în iunie „aproape sigur” cu cele locale

După tensiunile din coaliție, PSD și PNL ar fi bătut palma pe comasate, alegeri europarlamentare în iunie „aproape sigur” cu cele locale

0
0
129

După tensiunile din coaliție, PSD și PNL ar fi bătut palma pe comasate, alegeri europarlamentare în iunie „aproape sigur” cu cele locale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar fi decis comasarea alegerilor la telefon. În iunie, românii ar urma să voteze pe cinci buletine.

Coaliţia de guvernare ar urma să discute miercuri pe tema comasării alegerilor, în prezent lucrându-se la scenarii. „Aproape sigur” vor fi alegeri europarlamentare comasate cu alegeri locale în luna iunie a acestui an. Încă se negociază dacă PSD si PNL vor candida pe liste comune la europarlamentare (cine va deschide lista și care va fi ponderea fiecărui partid). Astfel, după alegerile europarlamentare, în funcție de scorul obținut, PSD și PNL ar putea negocia un candidat comun la prezidențiale și liste comune la alegerile parlamentare. Până atunci, însă, social-democrații trebuie să ajungă la un compromis – o grupare din partid se opune comasării.

PSD și PNL se îndreaptă spre comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. Discuțiile s-au întins pe durata a aproape 7 ore. La capătul acestora nu s-a luat o decizie clară, însă toate informațiile indică faptul că PSD și PNL au convenit asupra principiilor mari: comasarea alegerilor locale, programate în septembrie, cu cele europarlamentare, care vor avea loc în 9 iunie.

Cele două mari partide, care fac parte din familii politice diferite (PSD – socialiștii europeni, PNL – popularii europeni), vor candida la europarlamentare pe o listă comună, care ar urma să fie deschisă de candidat PSD. Nu este clar în acest acest moment care va fi ponderea celor două partide pe locurile eligibile. În total, România are 33 de locuri de europarlamentar.

Nu s-a stabilit încă nici cine va deschide lista pentru europarlamentare. Un alt principiu asupra căruia s-ar fi convenit duminică este candidatul la prezidențiale: tema nu va mai fi discutată acum, ci după europarlamentare. Decizia finală ar urma să fie luată miercuri, după revenirea liderului PNL, Nicolae Ciucă în țară. Acesta se află într-o vizită oficială în Spania, unde se va întâlni cu președintele Senatului, cu liderul Partidului Popopular spaniol și cu comunitatea de români.

Scandalul comasării alegerilor, care a adus coaliția PSD – PNL în pragul ruperii, ar fi fost tranșat într-o convorbire telefonică între liderii Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Potrivit surselor ”liberale”, în legătură cu subiectul comasării alegerilor, trebuie menționat că au existat întâlniri separate în PSD și PNL (fiecare partid a discutat).

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au vorbit în cursul zilei de duminică. Momentan se lucrează pe scenarii, nu s-a stabilit nimic. Nu s-a discutat despre candidat comun. Miercuri rămâne să aibă loc ședința Coaliției. Fiecare partid verifică la nivel tehnic elemente de legislație, spun sursele PNL.

Convorbirea celor doi președinți ar fi avut loc duminică, în ziua în care era, de fapt, programată, o ședință a coaliției.

„Surse liberale spun că nu a existat o discuție despre candidatul comun la prezidențiale, însă au existat discuții despre variantele de comasare.

Până duminică, subiectul comasării a fost discutat în interiorul fiecăruia dintre cele două partide politice aflate la guvernare.

Apoi, pe fondul continuării divergențelor, a avut loc discuția telefonică între premierul Marcel Ciolacu și președintele Partidului Național Liberal, Național Liberal, Nicolae Ciucă.

Duminică trebuia să aibă loc o ședință a coaliției de guvernare, dar care s-a amânat pentru miercuri, săptămâna aceasta.

Potrivit surselor politice, liberalii și social-democrații s-ar fi înțeles asupra comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare.

O decizie finală și oficializarea acestei măsuri urmează să fie anunțate în ședința coaliției din această săptămână.

Aceleași surse vorbesc și despre posibilitatea de a exista liste comune, PNL – PSD, pentru alegerile europarlamentare din acest an.

Singura certitudine în acest moment este faptul că pe data de 9 iunie avem alegerile europarlamentare, iar în funcție de decizia coaliției de la mijlocul acestei săptămâni este foarte posibil ca pe 9 iunie să mergem la vot și să votăm pentru două tipuri de scrutin: alegerile locale și alegerile europarlamentare.

Sursele politice au transmis luni că în legătură cu subiectul comasării alegerilor au existat întâlniri separate în formaţiunile politice, iar cei doi preşedinţi ai partidelor de guvernare Marcel Ciolacu (PSD) şi Nicolae Ciucă (PNL) au discutat şi în cursul zilei de duminică.

În cadrul discuţiilor nu s-a vorbit despre un candidat comun la funcţia de preşedinte al României, susţinut de cele două partide, au menţionat sursele politice, care au precizat că fiecare partid verifică la nivel tehnic elemente de legislaţie privind o posibilă comasare a alegerilor din acest an.

Problema ar fi în PSD, acolo unde o tabără importantă se opune comasării alegerilor europarlamentare cu alegerile locale, iar Ciolacu încearcă să ajungă la un punct comun. De altfel, o soluție în acest sens a fost căutată și la ultima întâlnire dintre Tudose, Neacșu, Ciolacu, Grindeanu și Simonis.

O modificare legislativă pentru comasarea alegerilor poate fi realizată până pe 11 martie. În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere nici de această dată, alegerile vor fi organizate la termen, primele fiind alegerile parlamentare, în data de 9 iunie.

PSD și PNL ar putea merge cu liste comune la toate tururile de alegeri de anul acesta. Informațiile apărute în spațiul public spun și că liderii celor două partide ar fi decis deja soarta comasărilor într-o discuție telefonică pe care au purtat-o duminică, atunci când au decis și să amâne ședința de Coaliție. Liberalii și social-democrații neagă însă că s-ar fi discutat despre un asemenea scenariu și exclud categoric o înțelegere, cel puțin în ce privește candidatul pentru funcția de președinte.

După ce PSD și PNL au amânat ședința Coaliției care trebuia să aibă loc duminică, în spațiul public au apărut scenarii contradictorii. Pe de o parte se vorbește despre un blocaj major în Coaliție, în timp ce alte informații spun contrariul. Într-o convorbire telefonică ce a avut loc la finalul săptămânii trecute, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu ar fi făcut singuri cărțile: alegerile locale ar urma să fie comasate cu cele europarlamentare, iar PSD și PNL ar merge cu liste comune la toate rândurile de alegeri. În realitate, adevărul este undeva la mijloc: negocierile s-au blocat la scenariul unui candidat comun la prezidențiale, pentru că niciunul dintre partide nu renunță la orgoliul de a avea propriul candidat la Cotroceni.

„Nu e un subiect pe care PSD să-l fi propus foarte des în şedinţele coaliţiei, suntem mult mai interesaţi de buna guvernare, soluţii care trebuie luate, sunt restanţe pe care le-am avut, inclusiv săptămâna trecută, de exceptarea CASS pentru bolnavii de cancer sau pentru gravide. Dacă partenerii de la PNL înţeleg că nu putem să discutăm doar despre comasare acum a alegerilor europarlamentare cu locale şi vorbim despre un calendar pentru întreg anul, PSD nu are absolut nimic împotrivă”, a spus Zetea la Palatul Parlamentului, întrebat dacă se poate face comasare a alegerilor şi fără ca PSD şi PNL să aibă liste comune.

În plus, surse din rândul ”liberalilor” neagă că s-ar fi purtat discuții pe tema unui candidat comun la Cotroceni. Liberalul Robert Sighiartău a recunoscut chiar că președintele Klaus Iohannis le-a transmis clar să nu accepte sub nicio formă să susțină un candidat PSD.

„PSD și Marcel Ciolacu au venit cu această condiție în negocieri. Acest lucru nu se poate din mai multe motive, pentru că simpatizanții PNL nu ar fi niciodată de acord să voteze un candidat PSD în persoana lui Marcel Ciolacu”, a spus Sighiartău.

Ultimele negocieri ar trebui să aibă loc miercuri.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Candidatura lui George Simion la alegerile prezidențiale a fost validată de BEC dar a fost contestată la CCR, contestat e și de Claudiu Târziu

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Candidatura lui George Simion la alege…