Acasă Politic După tragedia de la Cariera Jilț, demiteri de fațadă la Complexul Energetic Oltenia, ministrul Energiei, infamul Virgil Popescu, încă rezistă

După tragedia de la Cariera Jilț, demiteri de fațadă la Complexul Energetic Oltenia, ministrul Energiei, infamul Virgil Popescu, încă rezistă

0
205

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, nu a exclus miercuri demiterea lui Virgil Popescu. Întrebat de ziariști într-o conferință de presă la guvern dacă este luată în calcul plecarea din guvern a lui Virgil Popescu la finalul analizei despre tragedia de la Jilț, Cărbunaru a spus că ”în funcție de evaluarea finală nu putem exclude nici o opțiune”. El a anunțat că premierul Ciucă a cerut în guvern o evaluare până săptămâna viitoare. ”Pe durata analizei se evaluează responsabilitățile pe lanțul ierarhic. Lanțul de evaluare implică de la mină, companie, până la managementul domeniului”, a spus Cărbunaru.

Surse guvernamentale au declarat, că ministrul Virgil Popescu nu va pleca deocamdată din fruntea Ministerului Energiei și ca premierul Ciucă cere demiterea directorului CE Oltenia.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut miercuri demisia a trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia, pe cale ierarhică, ce răspund direct de activitatea Carierei Jilţ Sud.

Accidentul s-a produs în momentul în care autovehiculul în care se aflau angajații a derapat pe un pod și s-a răsturnat peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numără 14 salariați ai CE Oltenia, dintre care 3 au decedat.

Reamintim că PSD a cerut în trecut demiterea lui Virgil Popescu pentru modul în care a gestionat criza facturilor la energie, dar el a fost păstrat în funcție de premierul Ciucă.

După gravul accident de muncă, în care 4 oameni au murit, iar alți 13 au fost răniți, conducerea Complexului Energetic Oltenia a luat decizia de a demite mai mulți directori și șefi ai sucursalei miniere Jilț.

În urma evenimentului care a avut loc in data de 17.01.2023, la Cariera Jilt Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din functia de director al Sucursalei Miniere si a decis numirea domnului Paraschivu Ion in aceasta functie.

Domnul Paraschivu Ion a detinut anterior functia de director Directia Tehnica, director Directia Productie si director adj. Mecanic in cadrul Sucursalei Miniere, desfasurandu-si activitatea in cadrul sectorului minier incepand din anul 1990.

De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din functia de sef UMC Jilt a domnului Dancau Doru si numirea domnului Vulpe Viorel pe aceasta functie, precum si schimbarea din functia de sef al Carierei Jilt Sud a domnului Grecu Sorin si numirea in aceasta functie a domnului Turtoi Tiberiu.

Domnul Vulpe Viorel a detinut functia de inginer sef Productie la Sucursala Miniera si, anterior, sef Unitate Minera Jilt Nord, iar domnul Turtoi Tiberiu a detinut functia de sef schimb Sector”, se arată în comunicatul de la Complexul Energetic Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia a anunţat, miercuri, primele ”măsuri” administrative în urma accidentului care a dus la decesul a trei persoane şi rănirea altor zece. Doi dintre şefii carierei Jilţ Sud au fost schimbaţi din funcţie, în timp ce directorul Sucursalei Miniere a demisionat.

Sursa citată a precizat că Ion Paraschivu a deţinut anterior funcţia de director Direcţia Tehnică, director Directia Productie si director adj. mecanic în cadrul Sucursalei Miniere, desfăşurându-şi activitatea in cadrul sectorului minier incepand din anul 1990.

De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din funcţia de sef UMC Jilţ a domnului Dancau Doru şi numirea domnului Vulpe Viorel pe aceasta functie, precum si schimbarea din functia de sef al Carierei Jilt Sud a domnului Grecu Sorin si numirea in aceasta functie a domnului Turtoi Tiberiu”, a mai transmis compania.

Viorel Vulpe a deţinut funcţia de inginer şef Productie la Sucursala Miniera si, anterior, sef Unitate Minera Jilt Nord, iar Tiberiu Turtoi a detinut functia de sef schimb Sector.

Trei persoane au murit şi zece au fost rănite în urma accidentului produs, marţi, în cariera Jilţ Sud.

Primele verificări ale poliţiştilor arată că autoutilitara care a căzut la o diferenţă de nivel de aproximativ trei metri transporta muncitori, dar şi două tuburi metalice de acetilenă.

După decesul a trei persoane, cu vârste de 29, 38, respectiv 48 de ani şi după rănirea altor muncitori, Poliţia a deschis dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Virgil Popescu a vizitat exploatarea minieră Mătăsari din județul Gorj și a anunțat o anchetă administrativă a Corpului de Control al ministerului Energiei. Mai mult, ministrul a cerut demisia a trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia care răspund direct de activitatea Carierei Jilţ Sud, unde a avut loc accidentul rutier grav soldat cu moartea a trei muncitori.

Virgil Popescu a vizitat exploatarea minieră Mătăsari din județul Gorj și a anunțat o anchetă administrativă a Corpului de Control al ministerului Energiei. Mai mult, ministrul a cerut demisia a trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia care răspund direct de activitatea Carierei Jilţ Sud, unde a avut loc accidentul rutier grav soldat cu moartea a trei muncitori.

Am avut norocul să întâlnesc şi șeful de tură. A fost prezent şi domnul Burlan (n.r directorul Complex Oltenia= şi cu directorul sucursalei miniere. Aş vrea întâi de tote să vă spun că este o tragedie. Condoleanțe celor trei familii îndoliate.

Din fericire 10 care se afla internaţi la Craiova, Târgu-Jiu şi la Motru sunt în afara oricărui pericol. O parte din ei au plecat acasă. Primul lucru care trebuie făcut de CEO este să ajute familiile îndoliate conform contractului şi poate şi mai mult pentru că sunt o familie şi o să am grijă să întreb acest lucru.

De asemenea, am vorbit deja cu șeful Corpului de Control de la ministerul Energiei şi mâine o echipă va veni la Complexul Energetic Oltenia pentru evaluarea stadiului securității în muncă, pentru a vedea dacă s-au respectat planurile.

Este o anchetă administrativă pe care noi o facem în paralel cu Parchetul cu ITM şi cu Poliţia. Asemenea tragedii nu trebuie să ne mai repete în nicio industrie. Mi se pare normal ca cei care răspund de acest lucru să îşi piardă funcțiile. Nu aștept raportul Corpului de Control pentru acest lucru. Vreau ca mâine să se întâmple”, a spus Virgil Popescu.

Chestiunea responsabilităților privind tragicul accident de la CEO Oltenia va fi stabilita in urma anchetei judiciare si pe baza concluziilor echipelor de verificare. Orice masuri, indiferent de nivelul de responsabilitate vor fi luate, vor tine cont doar de aceste elemente.

Pentru a evita interpretări eronate ale situației de fapt la nivelul Guvernului, la acest moment, nu se pune problema demisiei sau demiterii vreunui membru al Cabinetului.”, transmite Guvrernul.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a fost întrebat miercuri despre o eventuală demisie a lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, după accidentul tragic de la cariera minieră Jilț Sud.

În briefingul de presă de astăzi de la Guvernului României, Dan Cărbunaru, purtătorul e cuvânt al Executivului, a fost întrebat despre asumarea responsabilității în cazul tragediei de la Jilț Sud, dar și o eventuală demisie a lui Virgil Popescu, ministrul Energiei:

Deciziile legate de exercitarea funcției publice pe lanțul de răspundere care intervine în cazul acestui tragic accident, unele dintre ele am văzut deja că se întâmplă și sunt legate de decizii personale ale celor care au ales să-și depună mandatul, mă refer la managementul local, dar în privința evaluării de ansamblu a responsabilităților și, pe cale de consecință, și măsurile care vor fi decise, vă asigur că vor fi prezentate când va fi evaluată întreaga situație. Lanțul de responsabilități se va reflecta în mod coerent și corespunzător la finalul acestei evaluări“, a declarat Dan Cărbunaru.

Guvernul așteaptă vreo demisie?“, a insistat o jurnalistă.

Demisia este un act unilateral. Nu se pune problema de a aștepta o demisie, ci de a avea o evaluare a celor întâmplate din perspectiva responsabilităților și asumarea acelor responsabilități“, a replicat Dan Cărbunaru.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

Nicuşor Dan și Clotilde Armand în turbare, la gâtul lui Toni Geblă: ”Prefectul municipiului Bucureşti, intenţionează să atace în instanţă PUZ Zone protejate”

Nicuşor Dan și Clotilde Armand, neomarxiștii edili ai ”Mucureștiului”, atac frontal la Pre…