Acasă Politic Iohannis își impune la Ministerul Educației, consiliera responsabilă cu programul lozincă ”România Educată”, PNL o asimilează obedient pe Ligia Deca

Iohannis își impune la Ministerul Educației, consiliera responsabilă cu programul lozincă ”România Educată”, PNL o asimilează obedient pe Ligia Deca

0
298

Consilierul prezidenţial Ligia Deca, a fost votată, luni, în şedinţa conducerii PNL, pentru a prelua portofoliul ministerului Educaţiei. S-au înregistrat doar două voturi de abţinere, care au venit din partea lui Florin Cîţu şi Florin Roman. Ligia Deca a participat la şedinţa BPN al PNL. Ulterior, decizia a fost anunţată oficial de premierul Nicolae Ciucă, acesta precizând că Ligia Deca este în măsură să preia din mers pachetul legilor educaţiei, pentru ca acesta să fie aprobat în Guvern şi apoi în Parlament.

Ligia Deca, 40 de ani, este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat în 2016 de Universitatea din Luxemburg, şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

Ligia Deca a colaborat în calitate de expert cu instituţii precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experţi „Ştiinţa în educaţie” înfiinţat la iniţiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Deca a fost numită Consilier de Stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită în funcţia de Consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educaţie şi Cercetare.

Sorin Cîmpeanu a anunţat săptămâna trecută, în contextul acuzaţiilor de plagiat la adresa sa, că a decis, ”din proprie iniţiativă”, să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei. ”A fost o şansă şi o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învăţământ”, a afirmat el. Cîmpeanu s-a descris ca ” omul care construieşte” şi nu unul ”care dărâmă”. ”Proiectele legilor România Educata reprezintă cea mai bună şansă pentru o educaţie aşa cum cred ca ne dorim cu toţii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educaţie de calitate, vor fi şi mai mulţi oamenii care nu percep conţinuturi şi nu înţeleg adevăratul sens al cuvintelor”, a susţinut el.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a acceptat demisia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, căruia i-a mulţumit ”pentru colaborarea de până acum”. ”Urmează să ne consultăm în Partidul Naţional Liberal şi în cadrul coaliţiei de guvernare şi să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului preşedinte al României, Klaus Iohannis”, a arătat el.

Ligia Deca este consilier prezidențial în Departamentul de Educație și Cercetare de la Palatul Cotroceni, fiind cea care a coordonat majoritatea dezbaterilor pentru proiectul ”România educată”. Iată cum este descrisă pe site-ul Administrației Prezidențiale:

Ligia Deca (n. 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial”.

Ligia Deca, alături de Klaus Iohannis în SUA

Ligia Deca a fost alături de președintele Klaus Iohannis, în SUA. Ultimul său mesaj public pe Facebook este din 21 septembrie, când a postat o fotografie alături de președintele României, transmițând:

Eforturile din ultimele şase luni, în care România a coprezidat Action Track 3 în cadrul Summit-ului pentru Transformarea Educației pe tema „Teachers, teaching and the teaching profession”, au produs primele rezultate concrete. Secretarul General Adjunct al ONU, Amina Mohammed a anunțat constituirea Comisiei Internaționale pentru Cariera Didatică (…). Astfel, profesorii vor avea o voce mai puternică la cel mai înalt nivel, profesia didactică fiind valorizată în context ONU. Transformarea educației nu se poate face fără a investi în profesori!Mulțumesc partenerilor noștri în tot acest demers: Nigeria, ILO, UNESCO, Teachers Task Force şi Education International. Vom continua să lucrăm împreună pentru a operaționaliza noul mecanism şi pentru a pregăti Summitul ONU al Viitorului din 2024. Am fost onorată să fiu implicată în acest proiect, care a fost inițiat şi susținut politic de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, la cel mai înalt nivel în cadrul ONU!”.

De ce a demisionat Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, ministrul care a venit în Educație cu o viziune complet nouă și progresivă, a făcut, în mod total neașteptat pasul în spate din Guvernul României, după ce a fost acuzat de plagiat într-un suport de curs. Deși gestul său nu a venit ca urmare a unei presiuni publice excepționale, a fost apreciat ca unul caracteristic unui demnitar, ce nu a dorit să afecteze în vreun fel Ministerul ori Guvernul, printr-o situație veche și personală. În același timp, Sorin Cîmpeanu a negat acuzațiile ce i-au fost aduse și a trecut în agendă reușitele din funcția pe care a ocupat-o în Guvern, deși pentru puțin timp.

”Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului național de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Încarcă mai mult

Vezi Și

Secretarul de stat american, Antony Blinken, după ministeriala NATO: „Mesajul reuniunii de la București este că, susținem Ucraina cât va fi necesar pentru a câștiga războiul”

Secretarul de stat american, Antony Blinken, declarații după ministeriala NATO de la Bucur…