Acasă Politic Ipocritul Drulău, cu proprii penali în partid, l-a reclamat pe Ciolacu la DNA, ASF și ANI în cazul ”manipulării pieței” pe dosarul Roșia Montană

Ipocritul Drulău, cu proprii penali în partid, l-a reclamat pe Ciolacu la DNA, ASF și ANI în cazul ”manipulării pieței” pe dosarul Roșia Montană

0
0
356

Drulău, cu proprii penali în partid, l-a reclamat pe Ciolacu la DNA, ASF și ANI în cazul ”manipulării pieței” pe Roșia Montană: ”A dovedit încă o dată că nu este decât un combinator politic”.

Liderul USR, Cătălin Drulă, a inițiat luni o plângere penală împotriva premierului PSD Marcel Ciolacu, acuzându-l de manipularea pieței, abuz în serviciu, deturnare de fonduri și înșelăciune în legătură cu situația din Roșia Montană.

Președintele USR Cătălin Drulă a depus luni o plângere penală împotriva premierul PSD Marcel Ciolacu în cazul Roșia Montană, potrivit unui comunicat al partidului. Tot luni, el a trimis sesizări și la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Agenția Națională de Integritate (ANI), cerând celor două instituții să verifice dacă premierul Marcel Ciolacu a încălcat legile.

În cele şapte pagini ale sesizării sunt menţionate, în detaliu, argumentele juridice care au dus la formularea acestor acuzaţii. În denunţ este arătat că premierul Marcel Ciolacu, dar şi ceilalţi miniştri români care au făcut declaraţii înainte de finalizarea procesului ştiau că „declaraţiile pe care le făceau erau de fapt false şi înşelătoare sau, cel puţin, nu era necesar să fie afirmate şi au acţionat cu intenţie directă. Aceste declaraţii au avut în mod rezonabil un efect semnificativ asupra preţului de piaţă al acţiunilor Gabriel Resources”.

În plângerea penală, președintele USR solicită verificarea încălcării legii cu privire la patru infracțiuni. În cele șapte pagini ale sesizării sunt menționate, în detaliu, argumentele juridice care au dus la formularea acestor acuzații. În denunț se arată că premierul Marcel Ciolacu, dar și ceilalți miniștri români care au făcut declarații înainte de finalizarea procesului știau că „declarațiile pe care le făceau erau de fapt false și înșelătoare sau, cel puțin, nu era necesar să fie afirmate și au acționat cu intenție directă. Aceste declarații au avut în mod rezonabil un efect semnificativ asupra prețului de piață al acțiunilor Gabriel Resources”.

Potrivit unui comunicat al USR, în denunț liderul USR susține că premierul Marcel Ciolacu, dar și ceilalți miniștri români care au făcut declarații înainte de finalizarea procesului știau că „declarațiile pe care le făceau erau de fapt false și înșelătoare sau, cel puțin, nu era necesar să fie afirmate și au acționat cu intenție directă. Aceste declarații au avut în mod rezonabil un efect semnificativ asupra prețului de piață al acțiunilor Gabriel Resources”.

În denunț se arată că premierul Marcel Ciolacu, dar și ceilalți miniștri români care au făcut declarații înainte de finalizarea procesului știau că „declarațiile pe care le făceau erau de fapt false și înșelătoare sau, cel puțin, nu era necesar să fie afirmate și au acționat cu intenție directă. Aceste declarații au avut în mod rezonabil un efect semnificativ asupra prețului de piață al acțiunilor Gabriel Resources”.

”Declarațiile mincinoase făcute de Ciolacu cu privire la pierderea procesului Roșia Montană trebuie investigate de autorități și nu pot rămâne fără consecințe. De la abuz în serviciu până la manipularea pieței și subminarea intereselor economiei naționale, Ciolacu a bifat infracțiunile contra intereselor României. A dovedit încă o dată că nu este decât un combinator politic fără nicio intenție de a acționa în favoarea României”, a spus Drulă.

Valoarea acțiunilor Gabriel Resources s-a dublat în februarie, pe fondul declarațiilor PSD și PNL, care anunțau pierderea procesului și plata unor despăgubiri de 6 miliarde de dolari. Aproape exclusiv pe baza declarațiilor premierului PSD din România, acționarii au câștigat mai mult de 300 de milioane de dolari, într-o singură lună, susține Drulă.

Sâmbătă, liderul opoziției a trimis o sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituția care supervizează tranzacțiile bursiere din Canada, pentru a investiga o posibilă manipulare a acțiunilor companiei Gold Corporation.

Exercitarea funcției de prim-ministru trebuie realizată cu un grad de responsabilitate superior față de alte funcții, având în vedere magnitudinea efectelor pe care gesturile publice făcute dintr-o asemenea poziție le generează, conform liderului USR.

”Premierul Ciolacu a dat dovadă nu numai de lipsă de responsabilitate, dar și de o rea-credință care intră în sfera ilicitului penal, aspect care trebuie clarificat de organele de justiție”, se mai arată în comunicat.

”Valoarea acțiunilor Gabriel Resources s-a dublat în februarie, pe fondul declarațiilor PSD și PNL, care anunțau pierderea procesului și plata unor despăgubiri de 6 miliarde de dolari. Aproape exclusiv pe baza declarațiilor premierului PSD din România, acționarii au câștigat mai mult de 300 de milioane de dolari, într-o singură lună”, conform USR.

Sâmbătă, liderul USR a trimis o sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituția care supervizează tranzacțiile bursiere din Canada, pentru a investiga o posibilă manipulare a acțiunilor companiei Gold Corporation.

Tribunalul arbitral de la Washington a respins vineri pretenţiile reclamanţilor în cazul Roşia Montană, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată, dar şi dobândă.

”Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, prevede decizie.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu le poate răspunde celor care îl acuză că a manipulat piaţa bursieră prin declaraţiile sale privind procesul intentat statului român de compania care voia să facă exploatarea aurului la Roşia Montană, după ce USR a anunţat că a sesizat DNA în acest caz. „Cei cu acuzaţiile, care au lăsat datorii de 200 de miliarde pe care le plătim noi toţi, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie”, spune Ciolacu, susţinând că el a declarat doar că „românii vor cunoaşte adevărul”.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce REPER nu a atins pragul electoral la alegerile europarlamentare, rămas fărâ ciolan, progresistul Cioloş, îşi anunţă ieşirea din politica ”de partid”

Facebook 263 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce REPER nu a atins pragul el…