Acasă Politic Ipocrizie Parlamentară, Senatul a adoptat un memorandum pentru creșterea eficienței energetice în Palatul Parlamentului

Ipocrizie Parlamentară, Senatul a adoptat un memorandum pentru creșterea eficienței energetice în Palatul Parlamentului

0
50

Se stinge lumina în Parlament? Ce face Senatul pentru a reduce consumul de energie electrică. Aleşii se pregătesc să stingă lumina în Palatul Parlamentului, pentru a reduce consumul de energie electrică.

Un document intern arată ce măsuri se vor lua: astfel, în anumite intervale orare, iluminarea exterioară va fi oprită, iar în interior va fi redusă. Mai mult, se vor monta senzori pe holuri şi panouri fotovoltaice în parcare.

Senatul prezintă intr-un document intern măsurile pe care se pregătește sa le ia pentru a reduce consumul de energie electrica, in contextul solicitării de la nivel european, dar și din România, de a reduce consumul de energie electrică in instituțiile publice.

Dacă pana acum au fost luate masuri ceva mai ușoare, precum schimbarea becurilor vechi, a aparatelor de climatizare sau a aparaturii electrice clasice, precum tv, acum se pregătesc masuri mult mai drastice.

Calculatoarele și imprimantele se vor inchide intre anumite intervale orare. Pe perioada vacantei parlamentare sau a zilelor in care nu sunt programate activități parlamentare, se reduce pe cât posibil activitatea in instituție, se deconectează practic toate sursele care consuma energie.

Și cel mai important se va stinge lumina. In unele locuri iluminatul va fi redus, iar in altele iluminatul exterior și arhitectural va fi chiar stins in unele intervale orare.

Se vor monta și senzori de prezenta pe holuri. Se mai are in plan montarea de panouri fotovoltaice in parcare, dar și reabilitarea termică a clădirii.

Camera Deputaţilor a implementat recent o serie de măsuri menite să diminueze consumul de energie, în concordanţă cu soluţiile recomandate cu ocazia efectuării ”Auditului energetic complex pentru imobilul Palatului Parlamentului”.

Astfel, conform unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor, a fost demarată reabilitarea termică a unor zone aferente clădirii prin schimbarea tâmplăriei exterioare vechi cu tâmplărie termoizolantă din aluminiu. Instalaţiile de iluminat au fost modernizate prin înlocuirea surselor de iluminat cu surse led, iar în anumite zone s-a efectuat schimbarea completă a corpurilor de iluminat cu unele moderne, economice, cu sursă led. Sursele de iluminat sunt gestionate unitar de către un dispecerat tehnic dedicat printr-un program de tip Building Management System (BMS), ce conţine scenarii de iluminat în funcţie de activităţi şi de gradul de ocupare a spaţiilor şi solarizarea clădirii.

În ceea ce priveşte iluminatul exterior, au fost luate măsuri de diminuare a acestuia la 50%, iar iluminatul festiv al faţadei a fost redus la o perioadă de două ore, zona dinspre Parcul Izvor beneficiind de iluminat economic pe bază de led, cu consum redus de energie. Instalaţiile de iluminat exterior nu au exclusiv rol decorativ – deşi imaginea Palatului Parlamentului pe timp de noapte este spectaculoasă, punând în evidenţă unul dintre reperele inconfundabile ale României – ci are şi funcţii pe linia proceselor de mentenanţă, siguranţă şi securitate, mai arată sursa citată.

Începând cu anul 2022, întregul imobil este alimentat cu energie electrică produsă exclusiv din surse regenerabile (energie clasificată drept ”verde”), iar notarea energetică a clădirii are valoarea de 93.48.

La această dată se află în derulare un studiu de fezabilitate ce analizează problematica eficientizării consumurilor de utilităţi (Centrală de cogenerare de înaltă eficienţă). De asemenea, se vor avea în vedere folosirea atât a sistemului de cogenerare precum si a altor resurse regenerabile: sisteme fotovoltaice, pompe de căldură etc. Mai mult decât atât, Camera Deputaţilor are în pregătire implementarea unui sistem cu aport de inteligenţă artificială pentru monitorizare şi control prin care să reducă la jumătate consumul de energie, în toate zonele administrate, în limita siguranţei tehnologice a sistemelor şi imobilului. Măsurile adoptate pe linia eficientizării instalaţiilor şi a diminuării consumurilor de energie au condus la rezultate menite să înlăture mitul ”clădirii energofage” şi ineficiente energetic. Astfel, măsurători recente au relevat faptul că în ceea ce priveşte consumul specific de energie electrică/mp/lună, acesta se situează la valoarea de 2,73 (prin comparaţie, acest consum în cazul unui apartament de dimensiuni medii se situează la o valoare medie de 2,25)”, conform sursei menţionate.

Palatul Parlamentului este una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume, clădire ce găzduieşte sediul Camerei Deputaţilor, al Senatului, al Curţii Constituţionale a României, al Consiliului Legislativ şi al altor instituţii, precum şi ample spaţii ce sunt folosite cu ocazia conferinţelor şi a evenimentelor de talie internaţională.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

Iohannis își impune la Ministerul Educației, consiliera responsabilă cu programul lozincă ”România Educată”, PNL o asimilează obedient pe Ligia Deca

Consilierul prezidenţial Ligia Deca, a fost votată, luni, în şedinţa conducerii PNL, pentr…