Acasă Politic Liderii coaliţiei nu s-au înţeles, Ordonanţa privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie din februarie, a fost amânată

Liderii coaliţiei nu s-au înţeles, Ordonanţa privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie din februarie, a fost amânată

0
500

Ordonanţa privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie din februarie, nu va mai fi adoptată în şedinţa de marţi al Executivului. Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, viziuni diferite.

Haos în Guvern cu noile praguri de plafonare si compensare pentru gaze si energie electrică. Surse politice spun că Guvernul ar putea amâna adoptarea ordonantei de urgentă. PSD insistă la această ordonanţă să se aplice şi retroactiv. Doar că această propunere ar avea mari probleme cu litera Constitutiei, avertizează liberalii. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susţine că legea nu se poate aplica retroactiv, adică pentru facturile pe lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie.

Am şi pus-o în transparenţă decizională, tocmai pentru a avea şi un feedback din piaţă şi practic pentru luna februarie şi martie mărim plafonul de la 300 kWh la 500 kWh la energie electrică. La gaze naturale, de la 200 metri cubi la 300 mc. Scădem plafonul pentru persoane fizice de la 1 leu, cu toate taxele inclusiv TVA, la 80 de bani pentru cei care consumă mai mult de 500 kW, mai mult decât plafonul şi acordăm o compensare, practic ducem preţul pentru cei care consumă până în 300 kW, undeva la 68 de bani, iar pentru cei care consumă până în 300 mc ducem undeva la 22 bani la gazul natural.

Practic, reaşezăm pentru ultimele două luni din această iarnă întreaga ordonanţă, având condiţii mult mai bune pentru cetăţeni şi ne adresăm şi consumatorilor non-casnici şi industriei şi instituţiilor publice, cu plafon de 1 leu pentru energia electrică cu toate taxele şi de 37 de bani pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse, exceptând aici marii consumatori de energie care au beneficiat de o schemă de compensare separată”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat marţi că noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu şi retroactiv. Virgil Popescu a explicat şi motivul: decizia ar putea fi atacată la CCR.

Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi toate discuţiile pe care le-am avut… principiul legii, principiul constituţional spune clar: nicio lege nu acţionează retroactiv şi nu vrem să afectăm ulterior aplicarea acestei ordonanţe. De aceea, părerea unanimă a fost că nu se poate aplica retroactiv, ci va avea un termen clar de la 1 februarie. Vom discuta, evident, în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi, şi în funcţie de evoluţia preţurilor, ce vom face după data de 1 aprilie. Avem mai multe scenarii, nu vă pot spune care”, a declarat Virgil Popescu.

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.

Ordonanța pe energie ar putea fi adoptată chiar în această seară, asta după ce Consiliului Economic și Social revine astăzi, la ora 16:30, cu o nouă ședință. OUG pe energie pare a fi un motiv de dispută în coaliție, între PNL și PSD. Cu toate acestea, cu toții ar fi de acord să adopte OUG astăzi. În ședința de la ora 16:30, vor fi și avizele necesare adoptării Ordonanței de Guvern pe energie.

OUG pe energie. Florin Cîțu spune că va fi adoptată astăzi. Marcel Ciolacu susține că nu.

La 16:30 este CES. Ordonanța care va fi dată va fi adoptată astăzi” a spus Florin Cîțu, președintele PNL, care a vorbit despre un plan de investiții care să asigure securitatea energetică a României până în 2026.

În urmă cu aproximativ o oră, Marcel Ciolacu, președintele PSD, era de altă părere. Social-democratul afirma că OUG pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie nu va fi adoptată în ședința de Guvern de astăzi.

OUG, de la 1 februarie sau retroactiv?

Măsurile din OUG ar urma să se aplice de la 1 februarie. Pe de altă parte, PSD ar vrea să se aplice retroactiv, adică și pentru luna ianuarie. Astfel, forma finală a Ordonanței de Guvern privind facturile la energie a creat unele tensiuni în coaliție, fiind viziuni ușor diferite. Florin Cîțu, liderul PNL, spunea, totuși, în urmă cu puțin timp, că el este de acord cu orice, chiar dacă în spațiul public au apărut informații ”pe surse” despre tensiunile din coaliție.

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au avut o discuție și la prânz.

Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii” spunea ministrul Energiei, Virgil Popescu. Juriștii din PSD insistă însă cu un set de amendamente. Ei susțin că măsura ar fi una constituțională.

Se pare că ei au căzut de acord asupra amenzilor care se vor ridica la 200.000 de lei în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

Scandal la dezbaterile din Parlament pe proiectul legii offshore, George Simion, către incompetentul ministru al Energiei, Virgil Popescu: ”Hoțul”

A fost scandal din nou în Parlament, în această dimineață. Liderul AUR, George Simion, l-a…