Acasă Politic Ministerul Afacerilor Externe reacţionează, după ce Andrei Marga a declarat, că Ucraina trebuie să cedeze teritorii României, Rusiei, Ungariei şi Poloniei

Ministerul Afacerilor Externe reacţionează, după ce Andrei Marga a declarat, că Ucraina trebuie să cedeze teritorii României, Rusiei, Ungariei şi Poloniei

0
140

Reacţia MAE, după ce fostul ministru Andrei Marga a declarat, că Ucraina trebuie să cedeze teritorii României, Rusiei, Ungariei şi Poloniei.

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat, astăzi, după ce fostul ministru Andrei Marga a declarat că Ucraina trebuie să cedeze teritorii României, Rusiei, Ungariei şi Poloniei.

Andrei Marga, fost ministru al Educației și rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a făcut aceste afirmații la Alba Iulia, în cadrul unui eveniment în care a lansat o carte.

Suntem într-o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, asta e, va fi conflict. Să fim foarte limpezi – cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America, și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina, și cu China, situația și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi„, a spus Andrei Marga, răspunzând unei întrebări pe tema războiului din Ucraina.

Tot despre Ucraina, Andrei Marga a mai spus: „Acolo mai e mult până la democrație. Acolo, la ora actuală partidele sunt interzise, televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele. Acolo sunt oameni foarte bogați care pleacă cu banii din țară. O țară din care marea parte a oamenilor pleacă cu bani, cu tot, n-are cum să fie nici democrație, nici dezvoltată. Mai mult până la democrație„.

„Încurajează şi propagă narativele maligne emise de Rusia”.

Astăzi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacţionat la declaraţiile făcute de fostul ministru.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile.

Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent.

MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia. MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional„, se arată în comunicatul MAE.

MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”, arată un comunicat de presă.

Fostul ministru Andrei Marga a declarat, miercuri, la Alba Iulia, în cadrul unui eveniment în care și-a lansat cartea ”Soarta democrației”, că ”Ucraina este în frontiere nefirești”.

Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, asta e, va fi conflict.

Ambasada Ucrainei în România a reacționat și ea la declarațiile fostului oficial din Guvern.

Ulterior, într-un drept la replică, Marga a insistat că afirmațiile făcute de el în contextul războiului din Ucraina „corespund adevărului istoric” și că „propaganda de azi va fi socotită poimâine o eroare”.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

Comisia Europeană mestecă vorbe: ”România este pregătită să adere la Schengen, procedurile încep imediat, dar decizia este la Consiliul UE”

Comisia Europeană: ”România este pregătită să adere la Schengen. Procedurile încep imediat…