Acasă Politic Miniștrii PSD, prezintă bilanțul primelor 6 luni de guvernare, Ciolacu: ”PSD lucrează deja la un nou plan de măsuri”

Miniștrii PSD, prezintă bilanțul primelor 6 luni de guvernare, Ciolacu: ”PSD lucrează deja la un nou plan de măsuri”

0
242

Partidul Social Democrat prezintă joi, 26 mai 2022, ora 18.00, la Sala „I. I. C. BRĂTIANU”, Palatul Parlamentului, bilanțul primelor 6 luni de guvernare.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a făcut mai multe declarații la bilanțul miniștrilor social-democrați. Liderul PSD, a făcut bilanțul primelor 6 luni de guvernare alături de PNL și UDMR:

”Am decis să intrăm la guvernare acum șase luni pentru că situația țării devenise dramatică. Guvernările anterioare au lăsat România în mijlocul unor crize suprapuse. Dar, mai ales, au provocat o lipsă profundă de încredere.

Nu mai era timp pentru experimentele politice care au ținut România captivă unui haos sanitar, economic și social. Era timpul ca PSD să își asume din nou responsabilitatea și să pună umărul la stabilizarea României în cea mai grea perioadă de după Revoluție.

După ce am înfruntat problemele cauzate de pandemie, acum ne confruntăm și cu o inflație crescută, care pune presiune pe toate economiile lumii. Cea mai mare creștere de prețuri din ultimii 40 de ani în economiile dezvoltate! Apoi, războiul izbucnit la granițele noastre, care a dat peste cap lanțurile de aprovizionare!

Știam că problemele țării nu se vor rezolva de la sine. Speranța nu este o strategie pentru PSD. Strategia este să acționezi!

De aceea, odată cu intrarea la guvernare, am construit un plan și ne-am luptat să-l punem cât mai bine în practică.

Împreună cu partenerii de Coaliție, cu mediul privat, sindicate, societate civilă și prietenii noștri europeni lucrăm pentru a readuce țara pe drumul cel bun. Lucrăm să Sprijinim România, să fim siguri că oferim șanse egale pentru toți românii, nu doar pentru câțiva!“, a spus Ciolacu.

Doamnelor și domnilor,

Împreună cu dumneavoastră, colegii mei din PSD, vrem să oferim astăzi românilor o evaluare clară și realistă a primelor șase luni de guvernare. Fără cosmetizări. Fără iluzii.
Știm că în această perioadă costul vieții, creșterea prețurilor și nivelul de trai au fost și continuă să fie principala problemă. Românii suferă din cauza scumpirii alimentelor, combustibilului, energiei și a inflației ridicate.

Din acest motiv, de la intrarea la guvernare, PSD a promovat trei pachete de măsuri sociale și economice de ”Sprijin pentru România”. Peste 12 milioane de români beneficiază de aceste măsuri, iar sute de mii de companii de scheme de sprijin pentru dezvoltare!

Am reparat ce era urgent. Vreau să fiu cât se poate de clar și de direct: dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau!

PSD a conceput și impus Pachetul social. El cuprinde atât majorarea alocațiilor, pensiilor și salariilor, cât și un sprijin financiar destinat pensionarilor cu venituri mici pentru lunile de iarnă.

PSD s-a luptat pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru populație și companii.

PSD a construit programe de sprijin financiar pentru companiile românești în valoare de 20 miliarde de lei. Doar Ministerul de Finanțe, prin Fondul de Garantare, a acordat până acum garanții pentru IMM-uri de aproape 6 miliarde de lei.

PSD a venit cu un plan strategic și integrat pentru susținerea agriculturii și a industriei alimentare românești. Să putem procesa AICI produsele noastre și să avem pe masă mâncare românească.

În plus, acum câteva zile, am luat decizia adoptării unui nou pachet social de ”Sprijin pentru România”, care cuprinde creșteri de salarii și ajutoare pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei. În același timp, Guvernul a luat decizia ca și statul să strângă cureaua, să păstreze doar cheltuielile absolut necesare, investiții, salarii, pensii, sprijinul pentru mediul privat și să taie restul!

De aceea, le mulțumesc partenerilor de Coaliție și tuturor miniștrilor pentru efortul lor de până acum. Am încredere că această echipă va rămâne la fel de implicată și va veni cu cele mai bune soluții pentru depășirea momentului greu în care ne aflăm.“, a conchis Marcel Ciolacu.

Măsurile pe care le-am luat sunt doar un început. Am luat măsuri corecte care ne-au adus cea mai mare creștere economică din UE. Dar această creștere nu se simte în buzunarele oamenilor. Vreau să fiu clar: știu că românii se confruntă cu mari probleme. De aceea, este nevoie ca acest guvern să facă un efort și mai mare.

În contextul invaziei criminale a Rusiei în Ucraina, cred că este esențial să ne asigurăm hrana pentru noi înșine. Este singura cale de a ne proteja cetățenii față de creșterile prețurilor la alimente!

Descurajarea speculei trebuie să fie o prioritate. La fel cum creșterea producției agricole și investițiile în sectorul alimentar vor contribui la scăderea prețurilor, la crearea de noi locuri de muncă și ne vor ajuta să exportăm mai multe produse românești.

”Cumpără românește” trebuie să fie firul roșu care să ne ghideze acțiunile. Avem produse românești de calitate. Trebuie doar să le aducem mai aproape de cetățeni.

Mai mult, este nevoie de solidaritate, de implicarea și efortul tuturor. Fac apel către sectorul HoReCa, sector sprijinit de stat în timpul pandemiei, să ajute acum statul român, și implicit pe români, și să cumpere produse românești.” a mai adăugat Ciolacu.

Doamnelor și domnilor,

Un alt obiectiv important este să ne asigurăm independența energetică. Legea offshore este un bun punct de plecare. Dar trebuie să investim masiv în energia verde pentru infrastructura critică a statului. Trebuie să devenim preocupați și de schimbările climatice, care ne afectează din ce în ce mai mult. Dar, investițiile în energie verde trebuie să vină și cu noi locuri de muncă, este esențial să se întâmple asta!

În plan economic, vreau să continuăm să oferim un sprijin masiv pentru companiile românești. Capitalul românesc trebuie sprijinit și vom veni cu noi soluții pentru a susține antreprenorii români și afacerile românești. Ele reprezintă motorul economiei noastre!

În domeniul infrastructurii, în perioada următoare trebuie să semnăm toate contractele la ”Autostrada Moldovei”- A7. Sunt 320 de km finanțați din PNRR. Acesta trebuie să fie un obiectiv de țară al României și vă asigur că îl vom face.

Un alt obiectiv de țară trebuie să fie dezvoltarea comunităților locale pentru reducerea decalajelor dintre zonele României. Trebuie să folosim PNRR-ul și programul național Anghel Saligny. Realizarea infrastructurii de apă, canal, gaze și drumuri va stimula economia locală. Și va duce la creșterea calității vieții locuitorilor din aceste comunități.

În sfârșit, în plan social, trebuie să ne gândim serios la extinderea programelor de sprijin a elevilor vulnerabili din mediul rural, prin acordarea unei mese calde, dar și la un sistem de deduceri fiscale pentru familiile cu mai mulți copii, pentru asigurările medicale sau educație”, a zis Marcel Ciolacu.

Am promis că vom trece cu toții, în mod solidar, prin crize. Că nu vom lăsa povara cea mai grea pe umerii celor cu venituri mici, în timp ce alții să se îmbogățească din ce în ce mai mult.

PSD lucrează deja la acest nou plan de măsuri. Adunăm deja idei de la cei mai buni experți din sectorul privat, societate civilă și sindicate. Echitatea socială este cheia. Nu poți lua doar de la cei care muncesc și plătesc, iar pe ceilalți să-i sari de fiecare dată. Cum nu poți lăsa o diferență atât de mare de impozit între salariu și capital. Trebuie găsit un echilibru astfel încât și salariatul, și patronul, să contribuie echitabil. Reducerea impozitului pe salariile mici, prin acordarea deducerilor fiscale, trebuie făcută în paralel cu creșterea impozitării capitalului. Fără ca acest lucru să devină un impediment pentru dezvoltarea ulterioară a unei afaceri.

Deoarece, în viziunea PSD, rolul Guvernului este de a găsi soluții pentru ca economia și societatea să funcționeze corect, echitabil pentru toată lumea.” a subliniat liderul PSD.

Doamnelor și domnilor,

Cred cu tărie că românii trebuie să știe, în fiecare moment, care este poziția PSD în legătură cu anumite probleme. Avem obligația de a da explicații românilor pentru că ei ne-au trimis în funcțiile pe care le ocupăm acum!

PSD își va susține întotdeauna ideile și valorile, chiar și atunci când acestea pot fi diferite de cele ale partenerilor noștri de Coaliție! Este normal să avem opinii diferite, atât timp cât, din argumentele aduse de fiecare parte, vor rezulta cele mai bune soluții pentru români.

De aceea am intrat la guvernare, să reparăm lucrurile și să venim cu cele mai bune soluții pentru ca românii și România să iasă cât mai repede din această perioadă dificilă!

Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a mai zis Marcel Ciolacu.

Pe lista de realizări sunt 10 puncte, printre care plafonarea prețurilor la energie și gaze și investițiile pentru transformarea portului Constanța.

Cele 10 puncte de lista de realizări:

1. Pachetul social – majorarea, în ianuarie, a alocațiilor, pensiilor și sprijinul financiar pentru iarnă acordat pensionarilor cu venituri mici, dublat de noul ajutor de 700 lei, din 1 iulie, pentru pensionarii sub 2000 lei lunar.

2.Plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru populație și companii.

3.Programe de sprijin financiar pentru companiile românești în valoare de 4 miliarde euro.

4. 500 milioane euro pentru sprijinirea fermierilor români, plus primă de 10% pentru procesarea materiilor prime în România.

5. Reluarea traiectoriei de creștere salarială: majorarea salariului minim brut în agricultură și industria alimentară la 3000 lei, creșterea voluntară a salariului minim general cu 200 lei scutiți de taxe, acordarea unui sfert din diferența de salariu cuvenită angajaților din sistemul public, conform Legii salarizării unitare.

6. Investiții masive pentru transformarea portului Constanța în punct strategic pentru comerțul european cu cereale, în contextul războiului din Ucraina.

7. Deblocarea și adoptarea legii off-shore pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră și asigurarea independenței energetice a țării.

8. Amânarea cu 9 luni a ratelor la bănci pentru toți românii și firmele românești afectate de creșterea dobânzilor.

9. Gestionarea profesionistă a pandemiei, care a permis deschiderea școlilor, redarea accesului pacienților la servicii medicale, funcționarea economiei și reluarea vieții cetățenilor în condiții normale.

10. Adoptarea în timp util de către miniștrii PSD a jaloanelor din PNRR.

În ce privește prioritățile PSD pentru următoarele luni de guvernare, social-democrații enumeră:

Noi măsuri de sprijin economico-social pentru românii cu venituri mici, pensionari și categorii vulnerabile.

Protejarea nivelului de trai al populației prin combaterea creșterii prețurilor și descurajarea speculei.

Plan integrat pentru securitatea alimentară a țării și susținerea agricultorilor, fermierilor și procesatorilor.

Finanțarea instalațiilor de energie verde pentru infrastructura critică a statului.

Semnarea tuturor contractelor la “Autostrada Moldovei”- A7 (320 de km).

Dezvoltarea resursei umane din sănătate, în parteneriat cu mediul universitar.

Extinderea programelor de susținere a elevilor vulnerabili din mediul rural.

Sistem de deduceri fiscale pentru familiile cu mai mulți copii.

Exploatarea superioară a cuprului și grafitului pentru semiconductori și baterii electrice produse în țară.

Administrațiile PSD, campioane la proiecte finanțate din bani europeni.

Miniștrii PSD, Guvernul Ciucă:

Ministerul Finanțelor – Adrian Câciu (PSD)
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu (PSD)
Ministerul Economiei – Marius Humelnicu (PSD)
Ministerul Muncii – Marius Budăi (PSD)
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila (PSD)
Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu (PSD)
Ministerul Apărării – Vasile Dîncu (PSD)
Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu (PSD)
Ministerul Tineretului și Familiei – Gabriela Firea (PSD)

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

O altă ședinţă cu năbădăi, în coaliție s-a discutat problema preţului la energie, rectificarea bugetară şi discursul rasist al lui Viktor Orban la Tuşnad

Şedinţă de coaliţie cu scântei. PNL, PSD şi UDMR au discutat problema preţului la energie,…