Acasă Politic Negocieri intense la Palatul Victoria, Executiv ”suplu”, cu doar 18 ministere, Guvernul Ciolacu se învârte în jurul lui Grindeanu

Negocieri intense la Palatul Victoria, Executiv ”suplu”, cu doar 18 ministere, Guvernul Ciolacu se învârte în jurul lui Grindeanu

0
0
184

Scenariile pentru noul guvern PSD. Cum se împart cele mai importante funcții. Lucian Bode: ”Reducem numărul de ministere și rediscutăm toate portofoliile de la zero”.

Liderii Coaliţiei de guvernare s-au întâlnit joi, la Guvern, unde au discutat despre împărțirea funcțiilor și cum va arăta formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu. Liderii trebuie să ajungă la un consens până săptămâna viitoare, când premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze. O variantă convenită ar fi cea a unui Executiv ”suplu”, cu doar 18 ministere. UDMR ar rămâne cu două ministere și un post de vicepremier. În plus, PSD nu ar vrea să cedeze Transporturile și ține ca Grindeanu să rămână la șefia acestui minister.

Liderii celor trei formațiuni politice Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Nicolae Ciucă, Lucian Bode și Kelemen Hunor au negociat la Palatul Victoria structura noului Guvern.

În timp ce PSD și PNL s-au înțeles să modifice protocolul semnat în decembrie 2021 astfel încât fiecare să-și mențină ministerele pe care și le doresc, UDMR este în corzi și este presat să cedeze din portofoliile pe care le deține.

În contextul în care Marcel Ciolacu a anunțat că își dorește o reducere a portofoliilor din Guvern dar și o reducere a numărului de secretari de stat, UDMR riscă să piardă ministerul Tineretului și Sportului, care ar urma să se comaseze cu ministerul Familiei.

De asemenea, liberalii doresc să preia ministerul Mediului, deținut în prezent de Tancos Barna.

În prezent UDMR are un post de vicepremier și trei portofolii – Dezvoltarea, Mediul și Sportul.

Liderii UDMR au anunțat public că doresc o discuție punctuală, pe comasare a ministerelor, la negocierile pentru formarea noului Executiv.

Nu avem niciun motiv să ieșim de la guvernare. Nu există o astfel de intenție din partea noastră”, a declarat pentru liderul UDMR, Kelemen Hunor, înaintea ședinței Coaliției de joi.

Reamintim că există un calendar pentru efectuarea rocadei. Premierul Nicolae Ciucă urmează să-și depună mandatul pe 26 mai. Președintele Klaus Iohannis va face consultări cu partidele parlamentare iar pe 29 mai va anunța numele noului premier. Marcel Ciolacu va propune lista de miniștrii negociată în Coaliție și urmează audierile în Parlament. Potrivit calendarului pe 31 mai va fi validat noul Guvern.

Lucian Bode, secretarul general al PNL, spune că, dacă scenariul unei structuri a guvernului de doar 18 ministere se adeverește după rotativă, liberalii și social-democrații vor avea câte opt, iar UDMR două.

După rotativa guvernamentală, PSD va avea funcția de premier, iar fiecare partid va avea un vicepremier.

Mai mult, liberalii vor avea postul de secretar general al Guvernului, iar social-democrații pe cel al șeful cancelariei prim-ministrului, a mai precizat Lucian Bode.

În ceea ce privește continuarea activității UDMR la guvernare, ministrul de interne a spus că e treaba liderilor Uniunii. ”Dacă pe cele două ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim acceptată și de PSD și PNL, stau la masă. Dacă nu, e decizia domniilor lor”, a declarat Lucian Bode.

Am discutat foarte mult despre programul de guvernare și am decis ca vineri echipele tehnice să se întrunească. La această oră echipele tehnice lucrează. Din partea PNL coordonator e prim-vicepreședintele Flutur. (…) Sperăm ca la începutul săptămânii viitoare să avem definitivat noul program de guvernare care, de altfel, e actualul program de guvernare updatat, ținând cont că vorbim de încorsetarea acestui program în limitele bugetului aprobat pentru 2023

În ce privește structura guvernului, poziția PNL exprimată ieri a fost aceea de a respecta protocolul semnat în 2021 între cei patru parteneri, PSD, PNL, UDMR și minorități.

Așadar, protocolul e semnat de cei patru parteneri. Dacă există dorința din partea unuia dintre parteneri, PSD, să schimbăm protocolul, am solicitat două lucruri: reducerea numărului de ministere și rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero”, a precizat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a mai spus că, în contextul propunerii PSD de a păstra Ministerul Transporturilor în continuare, atunci PNL susține în continuare reducerea numărului de ministere la maximum 18.

În varianta în care PSD a propus joi schimbarea protocolului, prin menținerea Ministerului Transporturilor în responsabilitatea PSD, atunci propunerea noastră a fost să reducem numărul de ministere la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile astfel încât la sfârșitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura guvernului pentru a ne putea întoarce fiecare în forurile decizionale, pentru a echipa această structură cu oameni, nominalizând astfel componența guvernului.

Nu am ajuns la o înțelegere în ce privește o structură a guvernului pe care să discutăm în continuare. Cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare aceste lucruri vor fi clarificate. Până atunci ne-am angajat cu toții să finalizăm programul de guvernare”, a mai declarat secretarul general al PNL.

PSD bate cu pumnul în masă – conform informațiilor scurse în spațiul public și declarațiilor din culise – pentru a păstra Ministerul Transporturilor și pe Sorin Grindeanu ministru. De fapt, bate cu pumnul în masă ca să încalce un acord semnat cu PNL pentru rotativa din această lună, ceea ce nu are cum să nu ridice semne de întrebare inclusiv în fața electoratului: dacă-ți încalci propriul acord, cu zgomot, cât vei respecta o promisiune electorală, făcută pentru a câștiga voturi pe termen scurt?

Și, în cele din urmă, care sunt performanțele nemaipomenite ale lui Sorin Grindeanu la conducerea Ministerului Transporturilor, cu ce a fost o lumină social-democratul de la Transporturi, care centură nu se poate face fără el? Astăzi, dacă ne uităm pe agendă, competența lui Sorin Grindeanu se vede la metrou, unde sunt întârzieri pentru că nu sunt garnituri. Aceeași competență se vede și pe Podul de la Fetești, unde ministrul spune că nu vom mai avea taxa de trecere, dar CNAIR anunță că se plătește în întregime, fiind o procedură greoaie ridicarea ei.

În fața presiunii PSD asupra păstrării Ministerului Transporturilor, și PNL face presiuni asupra UDMR pentru a renunța la Ministerul Dezvoltării. Și se pare, conform unor surse, că UDMR a revenit la masa negocierilor și ar fi pregătit să treacă peste linia roșie pe care a impus-o.

Cu o zi în urmă, Dan Motreanu, lider liberal, afirma că ”le-am spus că acestea nu sunt negocieri: un partid să condiționeze (negocierile n.r.) de Transporturi și altul de Dezvoltare. În aceste condiții, mai bine PNL iese de la guvernare și să facă PSD cu UDMR Guvernul”.

UDMR transmitea, prin primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad András, că ”nu doreşte să părăsească coaliţia. Noi considerăm că miniştrii noştri sunt eficienţi. Nimeni nu le reproşează absolut nimic. Noi am solicitat respectarea acordului politic privind rotativa, acord politic din care noi nu facem parte, nu am fost parte la semnarea acestui acord politic privind rotativa. Am înţeles şi am şi susţinut reducerea numărului de ministere şi am fost de acord cu integrarea Ministerului Sportului într-un alt minister şi tocmai de aceea am fost foarte surprinşi de solicitarea PNL privind cedarea Ministerului Dezvoltării către PNL. În mandatul nostru MDLPA a devenit un minister funcţional, cu multiple programe de investiţii din fonduri naţionale şi europene şi la întrebarea de ce nu putem continua la acest minister, nu am primit niciun răspuns„.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

Ipocritul PNL a copiat ”amendamentul Iliescu”, ca să-i ofere expiratului Iohannis, posibilitatea să candideze la parlamentare, PSD îl va susține

Facebook 291 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email PNL a depus la Senat un proiect de…