Acasă Politic ”Notarul” Iohannis, a semnat, marți, de pe scara avionului, două decrete, unul dintre acestea prevede modificarea legii privind protecția avertizorilor ”în interes public”

”Notarul” Iohannis, a semnat, marți, de pe scara avionului, două decrete, unul dintre acestea prevede modificarea legii privind protecția avertizorilor ”în interes public”

0
101

”Președintele” Klaus Iohannis, a semnat marți, două decrete. Unul dintre acestea prevede modificarea legii privind protecția avertizorilor în interes public. Raportările anonime vor fi examinate și soluționate în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerința referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată.

Klaus Iohannis a promulgat, marţi, actul normativ privind modificarea art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public.

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public (PL-x 167/20.03.2023);

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului (PL-x 710/09.11.2022).

”Prin excepţie de la prevederile alin. 1, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii”, se arată în lege. Potrivit modificărilor făcute de Parlament, a fost eliminat cuvântul ”temeinice” din sintagma ”indicii temeinice”. Modificarea a fost făcută la solicitarea Comisiei Europene.

Prin Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, România, în calitate de stat membru, a transpus în legislaţia naţională Directiva UE 2019/1937.

Transpunerea Directivei constituie jalonul 430 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

În cadrul evaluării legii efectuate cu prilejul celei de a doua cereri de plată, Comisia Europeană a transmis autorităţilor naţionale obiecţiile sale. În opinia Comisiei Europene, ”indicii temeinice” din cuprinsul articolului este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, mai spune Comisia Europeană, prevederea nu ar asigura potenţialilor avertizori ”nivelul adecvat de certitudine juridică” şi ar putea descuraja raportările.

Turistul Klaus Werner Iohannis, a mai participat marți, la şedinţa de evaluare a stadiului măsurilor adoptate de SRI în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit unui anunţ al Serviciului Român de Informaţii, la sediul central al SRI va avea loc, în prezenţa Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, o şedinţă de evaluare a stadiului măsurilor adoptate de Serviciul Român de Informaţii în contextul provocărilor de securitate generate de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

SRI precizează că şedinţa a început la ora 12.00 şi nu are o componentă deschisă publicului, iar Biroul de presă al SRI va reveni cu un comunicat de presă post-eveniment.

Klaus Iohannis încă nu s-a pronunțat cu privire la pensiile speciale. Președintele României a vorbit mai degrabă în termeni generali despre reforma solicitată de Comisia Europeană și așteptată de un număr consistent al cetățenilor țării.

În opinia lui Klaus Iohannis, ”pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă”. Potrivit oficialului de la Palatul Cotroceni, ”trebuie să avem grijă să reformăm sistemul astfel încât să fie echitabil și sustenabil”.

Provocat să comenteze forma legii adoptată de comisiile de specialitate de Senat, Klaus Iohannis a preferat să se abțină.

Știți că nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar. Eu mă expirm atunci când ajunge legea pe masa mea. Pot să vă confirm ce am spus și ultima dată: pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă.

Și nu numai pentru pensionari, cât și pentru politicieni. Trebuie să avem grijă să reformăm sistemul astfel încât să fie echitabil și sustenabil. Adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viață de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid și aceste pensii pot fi plătite peste 10, 20, 30 de ani. Despre asta vorbim.

Restul sunt discuții pe detalii, de care se ocupă Parlamentul și când ajunge legea la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată”, a declarat Klaus Iohannis.

Guvernul Nicolae Ciucă nu și-a exprimat intenția de a elimina pensiile speciale (necontributive). În schimb, PSD + PNL + PNL încearcă o soluție alternativă pentru solicitarea Comisiei Europene.

Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale.

Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit progresiv de până la 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat, pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei se va aplica un impozit de 10% aplicat diferenței de 4.000 de lei, iar pentru pensiile care depășesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%.

Deși noile propuneri ale Coaliției tot nu îndeplinesc cerințele Comisiei Europene, reprezentanții categoriilor cu pensii speciale au criticat măsurile propuse. Cei mai vocali au fost militarii și reprezentanții angajaților din penitenciare.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

Comisia Europeană mestecă vorbe: ”România este pregătită să adere la Schengen, procedurile încep imediat, dar decizia este la Consiliul UE”

Comisia Europeană: ”România este pregătită să adere la Schengen. Procedurile încep imediat…