Acasă Politic O altă ședinţă cu năbădăi, în coaliție s-a discutat problema preţului la energie, rectificarea bugetară şi discursul rasist al lui Viktor Orban la Tuşnad

O altă ședinţă cu năbădăi, în coaliție s-a discutat problema preţului la energie, rectificarea bugetară şi discursul rasist al lui Viktor Orban la Tuşnad

0
402

Şedinţă de coaliţie cu scântei. PNL, PSD şi UDMR au discutat problema preţului la energie, rectificarea bugetară şi discursul rasist al lui Viktor Orban la Tuşnad, dar s-au înţeles pe o singură temă.

Conducerile PNL, PSD și UDMR s-au reunit miercuri după amiază pentru a discuta o serie de probleme pe agenda coaliției de guvernare, între care rectificarea bugetară, posibile remanieri guvernamentale, rotația premierului și, eventual, problema UDMR generată de poziționarea lui Kelemen Hunor după declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban.

Este prima ședință comună după mai bine de două săptămâni. Liderii coaliției nu s-au mai reunit după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost testat pozitiv cu Covid iar alți lideri au plecat în vacanță.

Cea mai recentă dispută între liberali și pesediști a fost declanșată de liderul PNL, Iași, Alexandru Muraru, care a pus sub semnul întrebării rotația premierului, care ar urma să aibă loc în luna mai a anului viitor. În replică, Marcel Ciolacu a avertizat că singura soluție în cazul în care nu are loc rotativa ar fi alegerile anticipate.

La capitolul eventuale remanieri, tema a apărut din nou pe agendă la o lună după evaluarea miniștrilor făcută chiar de premier. În urma acestei evaluări, nici unul dintre miniștri nu a fost pus atunci în discuție. În schimb, în interiorul partidelor, au început să fie vehiculate nume de miniștri care ar putea fi schimbați.

De pildă, PSD discută despre o eventuală schimbara a lui Vasile Dîncu de la ministerul apărării. Surse de la vârful partidului au declarat pentru G4Media că există o presiune internă pentru schimbarea lui Dîncu, dar că o decizie nu a fost încă luată. La PNL, potrivit aceleiaşi surse, numele în discuție sunt Virgil Popescu dar și Sorin Cîmpeanu.

Coaliția nu a căzut miercuri de acord asupra unui plan de măsuri legat de prețurile la energie electrică, au declarat surse guvernamentale pentru Știripesurse.

Discuțiile pe energie s-au încheiat fără consens”, spun sursele citate. PSD cere renunțarea la compensarea facturilor la energie și trecerea la piața reglementată, în care prețul să fie stabilit de stat. Liberalii nu sunt de acord cu această variantă. La rândul lor, liberalii au propus în ședința coaliției, prin ministrul Energiei, Virgil Popescu, o variantă de lucru, însă PSD a respins-o.

Subiectul discursului lui Viktor Orban și poziția UDMR față de acesta nu a fost abordat pentru că liderul formațiunii maghiare, Kelemen Hunor, a lipsit de la ședința coaliției, mai spun surse guvernamentale.

În ceea ce privește remanierea dorită de PSD, reprezentanţii PNL au transmis că nu doresc să poarte această discuţie în şedinţa de coaliţie, în acest moment.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

Comisia Europeană mestecă vorbe: ”România este pregătită să adere la Schengen, procedurile încep imediat, dar decizia este la Consiliul UE”

Comisia Europeană: ”România este pregătită să adere la Schengen. Procedurile încep imediat…