Acasă Politic PNL, dreapta împrejur la ”Prin noi înșine”, cu stânga PSD, USL reloaded la europarlamentare, împotriva extremismului suveranist

PNL, dreapta împrejur la ”Prin noi înșine”, cu stânga PSD, USL reloaded la europarlamentare, împotriva extremismului suveranist

0
0
335

PNL, dreapta împrejur la ”Prin noi înșine”, cu stânga PSD, USL 2.0 reloaded la europarlamentare, împotriva extremismului suveranist.

Cuvântul de ordine: ”Stabilitate”. Liderii PNL au discutat într-o ședință a conducerii despre comasarea europarlamentarelor cu localele și liste comune cu PSD înaintea anunțului pe care urmează să îl facă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. În ședință, liberalii, cu câteva excepții, s-au pronunțat în favoarea unei liste comune cu partenerii de Coaliție pentru Parlamentul European. Decizia de a merge în alianță cu PSD contravine unei alte decizii, luate la finalul anului trecut la Sinaia, când liberalii au decis să candideze în alegeri separat.

Au fost 58 de voturi pentru, 2 abțineri și doar 5 voturi împotriva unei alianțe cu PSD. În cealaltă ședință, social democrații au votat în unanimitate pentru o alianță electorală cu PNL și comasarea localelor cu europarlamentarele.

La câteva luni distanță, în Coaliție s-a decis ca PNL și PSD să candideze împreună la europarlamentare în baza unui alt sondaj. ”Vorbiţi de sondaj. Ieri s-a finalizat un alt sondaj în care electoratul nostru, cred că peste 70%, vor alegeri comasate. Alianţa cu PSD o va decide Biroul Naţional. Nu pot să mă pronunţ”, a declarat înaintea ședinței secretarul general al PNL, Lucian Bode.

Surse participante la ședința PNL au declarat că Ilie Bolojan a fost printre cei câțiva lideri liberali care s-au pronunțat împotriva listelor comune cu PSD. ”Este o eroare să facem liste comune la europarlamentare”, ar fi declarat acesta.

Alți lideri din partid, în frunte cu Nicolae Ciucă, au susținut alianța cu social-democrații.

”Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura: stabilitatea politică, coerența actului de guvernare și evitarea unei situații de degringolada în condițiile în care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Rep Moldova”, le-a transmis Nicolae Ciucă colegilor din partid.

Vicepreședintele PNL, Gheorghe Falcă, le-a spus colegilor că „întotdeauna trebuie găsit un compromis. Un compromis care să ne ducă în situația în care extremismul să nu conteze în România”.

În favoarea comasării alegerilor și a listelor comune cu PSD s-a pronunțat și Cristian Bușoi, care a spus, potrivit surelor participante la ședință, că ”răspunde așteptărilor populației”.

”Poate maximiza mesajul european și prezența în PE a cât mai mulți pro-europeni și nu a extremiștilor.”

Vasile Blaga ar fi spus că soluția la care s-a ajuns ”este singura acceptabilă din acest moment”.

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, urmează să anunțe la ora 19 deciziile agreate astăzi în forurile de conducere ale celor două partide. Pe lângă comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele și liste comune, ar urma să anunțe și devansarea în septembrie a alegerilor prezidențiale.

PNL alegeau la finalul lui 2023, la Sinaia, calea „prin noi înșine” în alegerile din 2024, respectiv să meargă pe listă proprie și să nu facă o alianță cu PSD pentru a merge pe liste comune în alegeri. Votul a fost dat în unanimitate în ședința conducerii partidului.

Conducerea PNL, analiza trei scenarii privind alegerile de anul viitor: participarea pe listă proprie, o alianță cu PSD sau o coaliție de dreapta mai largă.

”Liberalii” votau în unanimitate să nu facă alianță cu PSD și să meargă pe listă proprie la alegerile din 2024.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a explicat, miercuri seară, în conferință de presă comună cu PSD, că decizia de a merge împreună cu social-democrații pe liste comune la alegerile europarlamentare din 2024 este „absolut o mișcare tactică”.

”În noiembrie, la Sinaia, am ieșit, la fel ca și astă seară, într-o conferință de presă și, pe baza evaluărilor de la vremea respectivă, am asumat că vom merge în alegeri prin noi înșine. «Prin noi înșine» reprezintă mottoul cu care PNL, de-a lungul istoriei sale lungi, cu asumarea unor responsabilități istorice, a schimbat istoria țării și la Marea Unire și în 1823 când a fost adoptată Constituția.

Prin noi înșine am avut curajul să abordăm și să luptăm pentru ca România să fie țară membră NATO, UE. «Prin noi înșine» este mottoul care ne reprezintă și astăzi și credem că este mottoul care înseamnă pentru noi toți unitate și îndemn la asumare și responsabilitate.

De atunci și până acum trebuie să înțelegem că în strategia PNL, tot ceea ce înseamnă valorile și virtuțile PNL nu s-a modificat nimic, dar la un moment dat este nevoie și de mișcări tactice. Ce s-a întâmplat acum este o mișcare tactică, ținând cont de tot ceea ce se întâmplă de jur împrejurul nostru și vedem contextul de securitate și nu cred că trebuie să dăm mai multe detalii. Și România se profilează în continuare ca un pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre, în tot ceea ce înseamnă această verticală în Estul Europei, de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Atunci, explicația este că prin noi înșine putem să ne adresăm românilor să ne acorde încrederea pentru…și să ne evalueze pe baza a ceea ce am făcut și să ne acorde încrederea pentru ce vom face în continuare, pentru că nu este vorba doar de PNL.

„Prin noi înșine„ se adresează tuturor românilor. Este vorba de încrederea noastră, a tuturor, în ceea ce vrem să facem în calea noastră europeană, în menținerea României pe parcursul său euroatlantic….Absolut o mișcare tactică”, a declarat Nicolae Ciucă..

S-a ales praful! (N.r.)

Încarcă mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Ciucă al lor cu ”Munții Carpați”, le cere ”liberalilor” să vorbească puțin și să facă mult: ”Cîrstoiu va veni cu fişa de tratament pentru Bucureşti”

Facebook 64 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce ne-a explicat, cum Munții C…