Acasă Politic PNL vrea comasarea alegerilor din 2024: Gorghiu, „Nu poate fi un an total ratat”, Ciolacu, pare că nu e de acord: ”Cred că e bine să avem o discuție”

PNL vrea comasarea alegerilor din 2024: Gorghiu, „Nu poate fi un an total ratat”, Ciolacu, pare că nu e de acord: ”Cred că e bine să avem o discuție”

1
263

”Liberala” Alina Gorghiu, despre comasarea alegerilor: ”Sunt mai multe scenarii, vor fi discutate în coaliţie. Poţi să suprapui localele cu parlamentarele, poţi să te gândeşti la suprapunerea parlamentarelor cu prezidenţialele.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat luni, despre comasarea alegerilor în 2024, că sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate în coaliţie. ”Poţi să suprapui localele cu parlamentarele, poţi să te gândeşti la suprapunerea parlamentarelor cu prezidenţialele”, a arătat ea, precizând că nu crede că e în beneficiul societăţii româneşti să blocăm tot anul 2024, pentru că în mai-iunie vom avea alegerile europarlamentare, vom avea alegerile locale în septembrie, pe urmă ai parlamentarele şi prezidenţialele cu cele două tururi.

Am făcut această discuţie, în sensul în care 2024 nu poate fi un an total ratat. Atunci când în România au loc alegeri paralizează şi administraţia centrală, paralizează şi administraţia locală. Toată lumea, câteva luni de zile, este concentrată la alegeri. Nu cred că e în beneficiul societăţii româneşti să blocăm tot anul 2024, pentru că în mai-iunie vom avea alegerile europarlamentare, vom avea alegerile locale în septembrie, pe urmă ai parlamentarele şi prezidenţialele cu cele două tururi”, a spus Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului a arătat că ”populaţia nu poate fi obosită cu genul acesta de activitate electorală în fiecare lună din 2024, nu poţi să oboseşti nici economia, că toată lumea va fi concentrată, că toată lumea va sta cu ochii la televizor şi la alegeri”.

Această logică i-a făcut pe mai mulţi colegi să propună suprapunerea alegerilor. Sunt mai multe scenarii. Ele vor fi discutate în coaliţie. Poţi să suprapui localele cu parlamentarele, poţi să te gândeşti la suprapunerea parlamentarele cu prezidenţialele. (..) Comisia de la Veneţia ne-a spus că nu poţi să faci aceste modificări cu mai puţin de un an înainte de alegeri”, a afirmat ea.

Populația nu poate fi obosită cu genul acesta de activitate electorală în fiecare lună din 2024, nu poți să obosești nici economia, că toată lumea va fi concentrată, că toată lumea va sta cu ochii la televizor și la alegeri. Această logică i-a făcut pe mai mulți colegi să propună suprapunerea alegerilor.

Sunt mai multe scenarii. Ele vor fi discutate în coaliție. Poți să suprapui localele cu parlamentarele, poți să te gândești la suprapunerea parlamentarele cu prezidențialele cu parlamentarele…

Comisia de la Veneția ne-a spus că nu poți să faci aceste modificări cu mai puțin de un an înainte de alegeri„, încheie Gorghiu.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare că există suficiente argumente, inclusiv de natură constituţională, pentru promovarea unui astfel de proiect, care probabil va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie.

Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR. Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei„, a afirmat Stroe după şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL.

El a fost întrebat şi cu privire la decizia CCR potrivit căreia o astfel de comasare ar fi neconstituţională.

Depinde la ce vă referiţi. Contestaţia de neconstituţionalitate puncta un caz anume – proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum, vom vedea. Şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă. Cred că era toamna 2011„, a spus purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a dat de înțeles că nu ar fi de acord cu suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2024.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu exclude varianta comasării alegerilor în anul 2024, dar a lăsat să se înțeleagă că nu ar fi de acord cu suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare: ”Eu nu funcționez să începem să gândim cu ceva care este în mijloc”.

Șeful PSD a dat de înțeles că nu ar fi de acord cu suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Cred că e bine să avem o discuție. Nu ne-am făcut o opinie pe acest subiect.”, a spus Marcel Ciolacu despre propunerea liberalilor referitoare la comasarea alegerilor din anul 2024, atunci când se vor desfășura toate rândurile de alegeri: locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare. Da asemenea, șeful PSD a dat de înțeles că nu ar fi de acord cu suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Sunt niște recomandări a Comisiei de la Veneția, știu că e și o decizie a CCR…De aceea, e o temă nouă. Dar știu că în 2024 avem toate alegerile. Începem cu europarlamentarele și terminăm cu cele pentru funcția de președinte. Așa sunt cronologic. Eu nu funcționez să începem să gândim cu ceva care este în mijloc. De obicei, eu plec de la capete”, a declarat Marcel Ciolacu.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

Comisia Europeană mestecă vorbe: ”România este pregătită să adere la Schengen, procedurile încep imediat, dar decizia este la Consiliul UE”

Comisia Europeană: ”România este pregătită să adere la Schengen. Procedurile încep imediat…