Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar.
Nicolae Ciucă și-a dat demisia de la șefia PNL. Daniel Fenechiu confirmă. Cine îi va lua locul
După eșecul catastrofal dar anticipabil de la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă și-a dat demisia din funcția de președinte al PNL
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a dat demisia de onoare după eșecul de la alegerile de duminică, 24 noiembrie, când nu a reușit să ia nici măcar 10 %. De altfel, Ciucă a fost trădat de proprii colegi, precum George Tuță, proaspăt învestit în funcția de primar al Sectorului 1 din București sau Sebastian Burduja, care i-au cerut demisia lui Nicolae Ciucă și a actualei conduceri liberale, după rezultatul dezastruos din primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
Daniel Fenechiu a anunțat și confirmat că Nicolae Ciucă a cerut demisia din funcția de președinte al PNL.
Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal (PNL), și-a anunțat intenția de a demisiona din funcție, conform unei declarații recente făcute de senatorul Daniel Fenechiu.
Decizia vine cu doar șase zile înaintea alegerilor parlamentare, o perioadă crucială pentru scena politică românească.
Potrivit senatorul PNL Daniel Fenechiu, Biroul Politic Național al PNL va decide în următoarele ore cine va prelua interimatul conducerii partidului până la organizarea unui Congres.
„Da, domnul Ciucă ne-a anunțat că va dori să-și depună demisia. Mâine va fi convocat în Biroul Politic Național, care va decide interimatul până la organizarea alegerilor.
Fiind doar 6 zile până la alegerile parlamentare nu e loc pentru altceva.
Va fi desemnat un interimat pentru conducerea partidului”, a declarat Daniel Fenechiu.
Decizia lui Nicolae Ciucă vine într-un context de tensiune electorală, având în vedere rezultatele obținute în turul I al alegerilor prezidențiale din România.
”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”.
Imediat după anunțarea exit-poll-urilor la ora 21, duminică seara, liberalii au început să-și ascută cuțitele pentru a „decapita” conducerea partidului, acuzată de multe luni că este responsabilă pentru eșecurile politice și electorale ale partidului, care au culminat cu locul 5 pe care se află Nicolae Ciucă după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Întrebați ”când” se va produce sacrificiul ritualic pin care Nicolae Ciucă va fi dat jos din fruntea PNL, unul dintre liderii partidului a declarat pentru Antena3.ro ”până dimineață este gata”.
Lovitura era pregătită de mai multă vreme de o parte dintre liderii județeni influenți, sătui de politica stabilită în cerc restrâns de Ciucă, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Dan Motreanu. Numele lui Ilie Bolojan nu a fost întâmplător scos la lumină în timpul campaniei electorale, el fiind chiar ajutat de către PSD și USR în a se profila drept următorul lider al partidului, tocmai pentru că în lumea politică de la București era știut că Nicolae Ciucă nu va avea cum să supraviețuiască unui eșec în aceste alegeri.
Miza principală a grupării care încearcă să preia conducerea PNL este ca Ciucă-Rareș Bogdan-Bode să nu poată avea legitimitatea și puterea de a negocia viitoarea guvernare cu USR sau cu PSD. începând de luni, după ce rezultatele prezidențialelor vor fi finale, vor începe deja discuții între partide despre formulele de guvernare care vor apărea după 8 decembrie. Tatonări există deja și au existat între Bolojan și USR, de exemplu, iar despre posibila guvernare cu PSD se știe de luni de zile. Deci, cine deține puterea în partid merge și la negocieri, decide cine este, eventual, propunerea de prim-ministru a partidului, și cum se împrat, și mai ales cui, ministerele din viitorul Cabinet.
Acesta este unul dintre motivele pentru care, duminică seara, Florin Roman, unul dintre principalii pioni ai lui Rareș Bogdan, a ținut să anunțe că PNL nu va participa la nicio negociere pentru guvernare până după 8 decembrie. Cu alte cuvinte, actuala conducere a PNL încearcă să-și securizeze puterea.
Ilie Bolojan a anunțat că vine luni la București. Vor veni și ceilalți liedri din țară și varianta cea mai probabilă este forțarea unei demisii a lui Nicoale Ciucă și instalarea unei conduceri interimare, care să negocieze drumul PNL în viitorul guvern.
Surse din conducerea PNL au declarat pentru Antena3.ro că, zilele trecute, Nicolae Ciucă a declarat, într-un cerc restrâns de lideri PNL, că dacă nu va intra în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, își va da demisia ”a doua zi”.
Duminică seara, Ciucă nu a dat semne că intenționează să demisioneze. ”Vreau să le mulțumesc celor care au ieșit astăzi la vot. Le mulțumesc tutor liderilor PNL din fiecare filială. Vreau ca în final să avem cu toții imaginea a ceea ce a însemnat campania electorală”, s-a limitat el să spună, într-o declarație, după exit poll.
Însă, primul lider de filială care i-a cerut oficial demisia este președintele PNL Sector 1, George Tuță, primarul Sectorului 1.
”Românii au vorbit
Eșec total al actualei conduceri. Candidatul și echipa lui de campanie au avut toate resursele, toate pârghiile, toată susținerea.
Au transformat o guvernare și un proiect într-un eșec total. Semnalul alegătorilor este extraordinar de clar.
În vară, 2,4 milioane de români au votat soluții liberale. Săptămâna viitoare, acești liberali trebuie să primească semnalul nostru clar că am înțeles. Trebuie să acționăm rapid și trebuie schimbată direcția din mers. Echipa actuală trebuie să plece acasă. Imediat! Oameni buni avem, liberali autentici avem, iar soluții de viitor pot fi construite rapid.
Mesajul meu se adresează votanților – pentru că săptămâna viitoare mergem din nou la urne.
Nu contează acum ce se întâmplă cu echipa generalului Ciucă și cu cei care au girat eșecul. Ei aparțin deja trecutului. Contează să creăm un echilibru robust, să oferim o alternativă viabilă pentru România.
PNL trebuie să revină la identitatea sa de partid care vrea modernizare și care luptă pentru dezvoltare în spirit european. Să renunțăm la a mai face ce ne spun alții și să mizăm mai mult pe valorile noastre, pe spiritul liberal, pe primarii de succes, pe politicienii care au performat deja.
Personal, mă voi implica să facem rapid schimbările pe care votanții ni le cer”, a declarat Tuță, duminică seara.
Al doilea lider care a cerut demisia lui Ciucă este Sebastian Burduja, președintele PNL București:
”Prima și cea mai importantă concluzie după această zi grea: conducerea actuală a PNL a ratat complet obiectivul pe care și l-a asumat. A avut la dispoziție tot ce și-a dorit, timp și resurse. A venit pe fondul unui vot semnificativ pentru primarii liberali. Totuși, a livrat doar un eșec lamentabil. Analiza o vom face împreună la rece, sunt convins – însă tot ce am văzut (strategie, mesaje, direcție) a fost greșit. Inclusiv forțarea candidaturii mele, în ultimul ceas, la București, a fost o eroare, cu sau fără premeditare, contează mai puțin acum.
Toate aceste greșeli trebuie asumate și decontate de cei care le-au comis, în integralitate.
În al doilea rând, deciziile trebuie luate rapid. Schimbarea trebuie să fie profundă, dacă vrem să demonstrăm că Partidul Național Liberal poate fi opțiunea pentru modernizarea României la alegerile parlamentare. Pentru aceasta, fac un apel către toți colegii mei să se mobilizeze. Există viitor, în jurul liderilor liberali cu rezultate și credibilitate la nivel local și central. Trebuie să ne asumăm rapid aceste decizii și știu că nu sunt singurul care gândește asta”
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, și Primarul Sectorului 1, George Tuță, sunt alți lideri liberali care cer demisia conducerii Partidului Național Liberal (PNL) pentru eșecul înregistrat în alegerile prezidențiale, după Ilie Bolojan.
”Prima și cea mai importantă concluzie după această zi grea: conducerea actuală a PNL a ratat complet obiectivul pe care și l-a asumat. A avut la dispoziție tot ce și-a dorit, timp și resurse. A venit pe fondul unui vot semnificativ pentru primarii liberali. Totuși, a livrat doar un eșec lamentabil. Analiza o vom face împreună la rece, sunt convins – însă tot ce am văzut (strategie, mesaje, direcție) a fost greșit”, a scris Sebastian Burduja, pe Facebook.
Burduja mai susține că ”forțarea” candidaturii lui la Primăria Capitalei a fost o eroare și că „toate aceste greșei trebuie asumate și decontate de cei care le-au comis”.
Ministrul Energiei a mai subliniat că PNL nu trebuie să mai susțină agenda altor partide și le cere liberalilor „să nu abandoneze lupta”.
O reacție asemănătoare a venit și din partea lui George Tuță, primarul Sectorului 1.
”Eșec total al actualei conduceri. Candidatul și echipa lui de campanie au avut toate resursele, toate pârghiile, toată susținerea. Au transformat o guvernare și un proiect într-un eșec total. Semnalul alegătorilor este extraordinar de clar”, a transmis Tuță, pe Facebook.
Edilul a mai subliniat că „echipa generalului Ciucă și cei care au girat eșecul aparțin deja trecutului”.
”Contează să creăm un echilibru robust, să oferim o alternativă viabilă pentru România. PNL trebuie să revină la identitatea sa de partid care vrea modernizare și care luptă pentru dezvoltare în spirit european. Să renunțăm la a mai face ce ne spun alții și să mizăm mai mult pe valorile noastre, pe spiritul liberal, pe primarii de succes, pe politicienii care au performat deja”, a adăugat George Tuță.