PSD ar susţine un candidat unic la prezidenţiale, dacă dă premierul, cum îşi negociază ”alianța” partidelor pro-europene, împărţirea funcţiilor.
După toată nebunia creată de anularea alegerilor prezidenţiale, urmează o săptămână de foc pe scena politică. Încep negocierile pentru formarea noului Guvern. Partidele pro-europene vor relua discuţiile, în aceste zile, pentru a forma o majoritate în Parlament. Cât despre noul Guvern, liderii PSD se consideră îndreptăţiţi să dea numele premierului. În noua Coaliţie se discută acum despre împărţirea puterii, dar şi despre un candidat unic la prezidentiale.
Liderii din PSD au fost reuniți luni la ora 13:00, la Vila Lac din Bucureşti, pentru a stabili strategia în ceea ce priveşte negocierile pentru noua coaliţie de guvernare. De asemenea, PNL s-au strâns pe Aleea Modrogran pentru a discuta tot despre planul în legătură cu aceste negocieri. Scenariul care se conturează în această coaliţie pro-europeană, care are scopul de a izola forţele extremiste, ar fi acela de a susţine un candidat unic la alegerile prezidenţiale.
Liderii din PSD, Mihai Tudose spre exemplu, spun că ar fi cazul ca cele patru partide din coaliţia pro-europene să-şi împartă puterea şi să negocieze întreg pachetul de funcţii. PSD s-a arătat deschis să susţină un candidat unic la alegerile prezidenţiale cu condiţia să primească funcţia de prim-ministru. Social-democraţii şi-ar dori să-l propună din nou pe Marcel Ciolacu la şefia Guvernului, dar nu e clar dacă liberalii vor fi de acord cu acest lucru pentru că ei au vehiculat numele lui Ilie Bolojan.
PNL e „încurcat” în aceste negocieri de scorul mic obţinut la alegerile parlamentare. Astăzi, 9 decembrie, era posibilă o întâlnire între Ilie Bolojan şi Elena Lasconi, întâlnire prin care PNL şi USR să-şi coordoneze planurile înainte de negocierile de mâine.
Negocieri de foc pentru noul Guvern al României. PSD vrea premierul şi fără USR în Guvern, PNL nu va propune un potenţial şef de Executiv
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale încep, săptămâna aceasta, negocierile pentru formarea noului Guvern, în condiţiile în care, după anularea alegerilor prezidenţiale, vor merge în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, aflat încă în mandat, pentru nominalizarea şefului Executivului. Un prim pas a fost făcut în acest sens prin conturarea unei majorităţi pro-europene în noul Legislativ, formaţiunile semnând o rezoluţie.
PSD i-a dat mandat lui Ciolacu să negocieze participarea la guvernare şi obţinerea poziţiei de prim-ministru, având în vedere scorul obţinut la alegeri, cu absolut toate forţele pro-europene şi democratice din Parlament, a anunţat, luni, după şedinţa conducerii partidului, purtătorul de cuvânt Lucian Romaşcanu.
PNL, potrivit unor surse, nu va propune un premier.
Lucian Romaşcanu a declarat după Consiliul Politic Naţional al PSD, că s-a discutat despre mandatul ce i se va încredinţa preşedintelui formaţiunii, Marcel Ciolacu şi echipei de conducere în negocierile ce vor urma, atât pentru continuarea discuţiilor privind majorităţile în Parlament, cât şi pentru discutarea unei eventuale participări la guvernare.
”În acelaşi timp, au fost foarte multe luări de cuvânt din partea colegilor privind ceea ce s-a întâmplat în alegeri, cum văd dumnealor viitorul, dar plecând de la toate cele discutate, domnului Marcel Ciolacu îi s-a votat acest mandat larg de negociere”, a anunţat Romaşcanu.
El a precizat că mandatul prevede negocieri cu ”absolut toate forţele pro-europene şi democratice din Parlament”.
”Mandatul include şi solicitarea prezenţei la guvernare, având în vedere scorul obţinut de PSD şi obţinerea poziţiei de prim-ministru”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD. Romaşcanu a mai arătat că ”poziţia de prim-ministru de la PSD nu a purtat un nume în acest moment”.
”Sigur că, de obicei, poziţia de prim-ministru a Partidului Social Democrat este ocupată de preşedintele PSD. Dar, deocamdată, discutăm poziţii, discutăm principii şi mai puţin despre oameni în acest moment”, a completat Romaşcanu.
Despre varianta unui candidat PNL-PSD la prezidenţiale, Lucian Romaşcanu a subliniat că ”acest lucru intră într-un mandat larg de negociere al lui Marcel Ciolacu”.
”Dacă vreţi opinia colegilor, este prematur să discutăm acum despre ceea ce se va întâmpla. Este atributul noului guvern, sigur ar fi putut să fie şi al acestui guvern, dar aşa cum a anunţat preşedintele, noul guvern va decide calendarul şi, în funcţie de acel calendar, vom discuta mai departe şi cum ne vom prezenta în alegerile prezidenţiale.
”PSD-ul va cere poziţia de prim-ministru şi prezenţa la guvernare, incluzând cinci principii fundamentale pe care va trebui să le accepte o eventuală coaliţie din care Partidul Social Democrat face parte: 1. Menţinerea ritmului investiţiilor la peste 100 de miliarde de lei anual. 2. Creşterea puterii de cumpărare prin continuarea reducerii inflaţiei şi reducerii impozitării pe muncă, inclusiv plafonarea preţurilor la gaze, energie şi alimentele de bază. 3. Măsuri care să subscriu noţiunii de patriotism economic, în continuarea susţinerii mediului privat românesc, plus menţinerea pragului la întreprinderile mici şi mijlocii. 4. Industrializarea României. 5. Reforma statului, începând de la un guvern mai suplu şi continuând cu debirocratizare şi aşa mai departe”, a enumerat social-democratul.
”Acestea sunt cele cinci puncte, fără de care Partidul Social-Democrat nu va intra la guvernare”, a spus el.
Romaşcanu a arătat că desemnarea premierului este atributul preşedintelui României.
”Vom vedea atunci, în zilele respective, dacă picăm pe ceea ce am negociat. Conform spiritului Constituţiei, premierul va trebui să fie de la partidul care a avut cel mai mare scor în alegeri. Nu s-a întâmplat întotdeauna, de data asta sperăm să se întâmple”, a mai spus el.
Urmează două ședințe importante la sediile PSD și PNL, unde vor avea loc discuții pentru formarea viitorului Guvern al României. Sunt discuții complicate deoarece tabăra liberalilor din Parlament s-a micșorat față de actuala legislatură. Aceeași situație e și la social-democrați. De asemenea, Parlamentul este mult mai fragmentat, pentru că cele două partide au semnat deja un pact cu USR pentru o viitoare majoritate pro-europeană în Parlament.
Discuții cheie pentru formarea noului Guvern al României
Liderii PSD se întâlnesc, luni, 9 decembrie 2024, în Consiliul Politic Național, pentru a stabili strategia de negociere, cu scopul de a vedea care sunt pozițiile de negociere pentru formarea viitorului Executiv.
Social-democrații vor să dea premierul, deoarece au în continuare cel mai mare număr de parlamentari, deputați și senatori, așa că sunt îndreptățiți să dea prim-ministrul. În ședința PSD se va discuta ca tot Marcel Ciolacu să fie propunerea partidului.
Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, este de părere că partidul care a câştigat cele mai multe mandate este cel mai îndreptățit să dea premierul.
În Partidul Social Democrat sunt două viziuni – prima tabără își dorește să aducă USR la guvernare, iar cealaltă tabără preferă să meargă pe formula deja cunoscută – un guvern alături de liberali, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și minoritățile naționale, cu care, de altfel, au mai făcut Guvern când Nicolae Ciucă era premier.
Totuși, o voce importantă în PSD o reprezintă tabăra celor care își doresc să aducă USR la guvernare, astfel încât majoritatea parlamentară să fie destul de importantă, mai stabilă, spre 60%, doar că este extrem de complicat de negociat cu USR.
Ce variantă de premier are PNL
În tabăra liberalilor, situația este mai complicată din cauza celor care nu văd cu ochi buni o guvernare cu social-democrații. O altă variantă de premier este preşedintele PNL, Ilie Bolojan, dorit atât de USR, cât şi de PSD în afirmațiile Elenei Lasconi şi ale lui Marcel Ciolacu din campania pentru alegerile prezidenţiale. Liberalii au însă o problemă, și anume scorul mic pe care l-au înregistrat la alegerile parlamentare şi care îi încurcă în nominalizarea şefiei Executivului.
”Dacă suntem realişti, nu putem să negăm o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele. Nu trebuie să fie o persoană anume premier, îţi trebuie echipe puternice în guvernare, îţi trebuie profesionişti, îţi trebuie un program clar al coaliţiei, pe luni, pe proiecte vitale, care să asigure că această coaliţei funcţionează pe încredere şi ai nevoie de o susţinere parlamentară”, a declarta Ilie Bolojan recent.
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale încep, săptămâna aceasta, negocierile pentru formarea Guvernului, în condiţiile în care, după anularea alegerilor prezidenţiale, vor merge în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, aflat încă în mandat, pentru nominalizarea şefului Executivului. Deja un prim pas a fost făcut prin conturarea unei majorităţi pro-europene în noul Legislativ, formaţiunile semnând o rezoluţie în acest sens.
Luni seară ar putea avea loc un prim contact între echipele PSD, PNL, USR, UDMR, Minorități, pentru a stabili cadrul de negocieri pentru viitorul guvern.
Marți va avea loc întâlnirea între aceste echipe politice pentru negocieri privind viitorul guvern, program de guvernare și buget.
La discuțiile privind guvernarea, liberalii vor să se axeze pe programul de reforme al viitorului guvern.
USR a stabilit la ședința BPN de ieri că vor la guvernarea, deși negocierile cu PSD se anunță complicate. Luni seară liderii USR mai a o ședință extinsă în care mai discută scenarii și variante.
Urmează două ședințe extrem de importante la PSD și PNL, unde vor avea loc discuții pentru formarea viitorului guvern. Sunt discuții complicate pentru că tabăra liberalilor din Parlament s-a micșorat față de actuala legislatură. Și la social-democrați la fel. În plus, Parlamentul este mult mai fragmentat, deoarece cele două partide au semnat deja un pact cu USR un pact pentru o viitoare majoritate pro-europeană în Parlament.
Liderii social-democrați se întâlnesc luni, în Consiliul Politic Național, ca să stabilească strategia de negociere, pentru a vedea care sunt pozițiile de negociere pentru formarea viitorului guvern.
Social-democrații își doresc în primul rând să dea premierul, deoarece au în continuare cel mai mare număr de parlamentari, deputați și senatori, așa că sunt îndreptățiți să dea prim-ministrul. În ședința partidului se va discuta ca tot Marcel Ciolacu să fie propunerea partidului.
Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, afirma că opinia sa personală este că partidul care a câştigat cele mai multe mandate este cel mai îndrituit să dea premierul, dar nu sunt blocaţi în acest proiect.
În Partidul Social Democrat, pentru că sunt două viziuni: o tabără își dorește să aducă USR la guvernare, iar cealaltă tabără preferă să meargă pe formula deja cunoscută – un guvern alături de liberali, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și minoritățile naționale, cu care, de altfel, au mai făcut guvern pe când Nicolae Ciucă era premier.
Însă, o voce importantă actuală în Partidul Social Democrat o reprezintă tabăra celor care își doresc să aducă USR la guvernare, astfel încât majoritatea parlamentare să fie una destul de importantă, mai stabilă, spre 60%, doar că este extrem de complicat de negociat cu USR-ul.
La liberali situația e mai complicată, din cauza taberei celor care nu văd cu ochi buni o guvernare alături de social-democrați.
O altă variantă de premier este preşedintele PNL, Ilie Bolojan, dorit de altfel atât de USR cât şi de PSD în declaraţiile făcute de Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu în campania pentru alegerile prezidenţiale. Liberalii au însă o problemă, legată de scorul mic pe care l-au înregistrat la alegerile parlamentare şi care îi încurcă în nominalizarea şefiei Executivului.
”Dacă suntem realişti, nu putem să negăm o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele. Nu trebuie să fie o persoană anume premier, îţi trebuie echipe puternice în guvernare, îţi trebuie profesionişti, îţi trebuie un program clar al coaliţiei, pe luni, pe proiecte vitale, care să asigure că această coaliţei funcţionează pe încredere şi ai nevoie de o susţinere parlamentară”, spunea recent Ilie Bolojan.