Acasă Politic PSD și PNL, un nou blocaj pe creșterea pensiilor, Ciolacu: ”Nu vom accepta 15% la toată lumea”, PNL: ”Avem două variante, ambele cu 15%”

PSD și PNL, un nou blocaj pe creșterea pensiilor, Ciolacu: ”Nu vom accepta 15% la toată lumea”, PNL: ”Avem două variante, ambele cu 15%”

0
285

Social-democraţii şi ”liberalii”, din nou în impas pe tema creşterii pensiilor. Marcel Ciolacu: ”Nu vom accepta 15% la toată lumea”. Ionuț Stroe PNL: ”Avem două variante, ambele cu 15%”.

După ce coaliţia de guvernare părea că a ajuns la un consens în privinţa creşterii pensiilor, Marcel Ciolacu anunţă miercuri că deşi s-a stabilit ca anvelopa în care se vor încadra aceste creşteri va fi de 15%, PSD nu va accepta ca măririle să fie făcute uniform, indiferent de venituri.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, susţine că mărirea pensiilor trebuie făcută diferenţiat, în funcţie de venit, şi respinge o creştere uniformă a punctului de pensie, cu 15%.

Avem punctul nostru de vedere în ceea ce priveşte mărirea pensiilor. În acest moment s-a hotărât, împreună cu ministrul de Finanţe, ca anvelopa de mărire a pensiilor să fie la 15 procente, dar asta nu înseamnă că noi vom accepta ca punctul de pensie să se mărească cu 15 procente, la fel la toată lumea. Este total incorect, mai ales de perioada prin care trecem cu toţii. Cred că nu ne-a fost suficientă pandemia, nu a fost suficientă criza din energie, nu a fost suficient războiul din Ucraina… Mai trebuia să venim şi după doi ani de guvernare de dreapta. Sunt principiile pe care nu le vom încălca. Vom încerca prin dialog…”, spune Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat miercuri că liberalii propun două variante pentru creşterea pensiilor, respectiv creşterea bugetului alocat pensiilor şi o creştere universală a tuturor pensiilor cu 15%, urmând ca o decizie să fie luată în coaliţie.

Alte subiecte atinse în această şedinţă a BPN au fost legate de pensii, unde există două propuneri concrete care vizează creşterea cu 15%, propusă de PNL, prima dintre ele vizează creşterea bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii să se realizeze prin anumite beneficii suplimentare creşterea pensiilor, cea de-a doua vizează o creştere universală a tuturor pensiilor cu 15 procente, urmând ca cele două să fie discutate în cadrul coaliţiei, foarte probabil săptămâna viitoare şi să se aleagă soluţia care este în acest moment oportună, solicitată şi sustenabilă din punct de vedere bugetar. Cele două variante vor fi discutate şi în coaliţie, foarte probabil luni”, a afirmat Stroe, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional care s-a desfăşurat în format de videoconferinţă.

El a subliniat că PNL susţine că 15% ar trebui să fie borna la care se vor mări pensiile.

Poate fi o soluţie să creştem bugetul pensiilor cu 15 procente, urmând gradual ca fiecare categorie de pensionari să beneficieze de creşteri, cum la fel există posibilitatea să avem o creştere de 15% a tuturor pensiilor şi o ridicare a plafonului de impozitare, vă dau doar un exemplu, de la 2.000 la 3.000 de lei, dacă eliminăm impozitarea este o creştere de 15%”, a mai spus liberalul.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, despre majorarea pensiilor cu 15%: Ar trebui să fie compusă, pe de-o parte, din creşterea punctului de pensie, la care Guvernul va adăuga şi o alocare graduală de beneficii suplimentare

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a vorbit miercuri, despre majorarea pensiilor cu 15%, că liberalii nu au de ce să renunţe la această propunere şi că ar trebui să fie compusă, pe de-o parte, din creşterea punctului de pensie, la care Guvernul va adăuga şi o alocare graduală de beneficii suplimentare în funcţie de cuantumul actual al pensiei.

Întrebat dacă PNL renunţă la majorarea la 15% a pensiilor, de la 1 ianuarie 2023, Ionuţ Stroe a răspuns: ”Nu avem de ce să renunţăm pentru că, până la urmă, există în cadrul coaliţiei suficientă înţelegere a situaţiei. Această propunere fermă, de altfel exprimată public şi de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul Nicolae Ciucă, de 15%, a fost propunerea noastră. În momentul de faţă, cum a confirmat de altfel şi ministrul Muncii, ea va fi sub forma unei anvelope bugetare, care să asigure tuturor categoriilor de pensionari, atât celor vulnerabile cât şi celor cu pensii mai mari, o protecţie suplimentară”.

Deputatul PNL a precizat că ”această majorare de 15% ar trebui să fie compusă, pe de-o parte, din creşterea punctului de pensie, chestiune reglementată legal la noi în ţară, legată direct de creşterea inflaţiei din anul precedent la care, Guvernul va adăuga şi o alocare graduală de beneficii suplimentare”.

Ministrul Muncii spunea ceva mai devreme, niste bonusuri bugetare. Aceste beneficii adiţionale se vor acorda gradual, în funcţie de cuantumul actual al pensiei”, a precizat Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a ţinut să precizeze că ”toţi românii au acest drept al creşterii pensiilor dar, este drept, în momentul de faţă există o mare diferenţă referitoare la modul în care suportă creşterea preţurilor, din ultima vreme, un pensionar care are 1500 de lei pensie şi unul care are 5000 de lei”.

Încarcă mai mult

Vezi Și

Secretarul de stat american, Antony Blinken, după ministeriala NATO: „Mesajul reuniunii de la București este că, susținem Ucraina cât va fi necesar pentru a câștiga războiul”

Secretarul de stat american, Antony Blinken, declarații după ministeriala NATO de la Bucur…