Acasă Politic Românii, la un pas să nu mai aibă dreptul să își voteze preşedintele ţării, actuala coaliţie PNL PSD UDMR, intenționează să schimbe regimul Constituţional

Românii, la un pas să nu mai aibă dreptul să își voteze preşedintele ţării, actuala coaliţie PNL PSD UDMR, intenționează să schimbe regimul Constituţional

0
709

În timp ce românii se luptă cu inflația, cu incertitudinile, cu preţurile îngrozitor de mari, criza războiului, criza pandemică, coaliţia de guvernare are un nou obiectiv, clocit de mult în laboratoarele de la Cotroceni. O plasă de siguranță Iohannis, în caz că își va dori un al treilea mandat la Cotroceni.

Acela este să schimbe modul de alegere a preşedintelui ţării, să le ia românilor dreptul de a vota preşedintele ţării.

Surse din coaliţie au declarat, că şi Klaus Iohannis este de acord cu schimbarea regimului constituţional.

Klaus Iohannis: „Sunt de părere că în Constituţie e nevoie de anumite schimbări„.

În principiu da, sunt de părere că în Constituţie este nevoie de anumite schimbări.

Chiar poziţia preşedintelui, discuţia există de când am scăpat de comunism şi discuţia este: vrem preşedinte ales de popor, cu puteri multe sau de Parlament, care are o poziţie protocolară?

Sunt argumente pro şi contra pentru ambele. Deocamdată, situaţia e în care suntem, preşedintele este ales direct.

Această discuţie nu se tranşează prin media sau tv sau reţele sociale, această chestiune se poate tranşa numai prin discuţii politice aprofundate„, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

UDMR: „Ca să nu fie discuţii că vrem preşedinte decorativ, nu umblăm la atribuţii„.

Noi am spus un singur lucru, să trecem la republică parlamentară, preşedintele să fie ales de Parlament, fără să umblăm la atribuţiile preşedintelui, dar muţi alegerea preşedintelui în Parlament, cum se întâmplă de fapt în marea majoritate a ţărilor europene.

România trebuie să clarifice: este republică prezidenţială sau parlamentară? Noi acum nu suntem nici, nici.

Ca să nu fie nicio discuţie că vrem un preşedinte decorativ, nu umblăm la atribuţii, să rămână aşa cum sunt„, a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Ciolacu: „Când ai majorităţi consistente ca această coaliţie, îţi propui şi lucruri mai îndrăzneţe„.

E un proces amplu, urmează prin dezbatere în Parlament. De obicei, când ai majorităţi aşa consistente cum e această coaliţie cu asemenea majoritate în Parlament, îţi propui şi lucruri mai îndrăzneţe şi măreţe.

Dar eu nu consider că trebuie modificate atribute de la preşedinte„, a spus şi şeful PSD, Marcel Ciolacu.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

O altă ședinţă cu năbădăi, în coaliție s-a discutat problema preţului la energie, rectificarea bugetară şi discursul rasist al lui Viktor Orban la Tuşnad

Şedinţă de coaliţie cu scântei. PNL, PSD şi UDMR au discutat problema preţului la energie,…