Acasă Politic Rotirea cadrelor în Parlament, Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților, penalul Cîțu, este al doilea om în Stat

Rotirea cadrelor în Parlament, Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților, penalul Cîțu, este al doilea om în Stat

0
333

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost ales, marți, președinte al Camerei Deputaților. El a primit 217 voturi „pentru”. Cristina Prună, propunerea USR pentru această funcție, a primit doar 77 de voturi favorabile.

Marcel Ciolacu a primit 217 voturi ”pentru” și 77 ”împotrivă”.

Cristina Prună, propunerea USR, a primit 77 de voturi ”pentru” și 217 ”contra”.

În total au fost 299 de voturi total exprimate, din care cinci au fost anulate.

Votul a fost secret, cu buletine de vot. Au votat 299 de deputaţi şi au fost anulate cinci voturi.

Conform regulamentului, este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.

Ca președinte al Camerei Deputaților, mă voi asigura că atât măsurile sociale și economice pentru care PSD și-a asumat guvernarea vor deveni cât mai repede realitate, cât și că programul de guvernare va fi susținut în Parlament și respectat întocmai!”, a transmis Marcel Ciolacu după ce a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Marcel Ciolacu a mai fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada mai 2019 – decembrie 2020.

În 13 octombrie, fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a demisionat din fruntea Camerei Deputaţilor, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea partidului, iar funcţia a rămas oficial vacantă în 18 octombrie, după ce plenul a votat hotărârea în acest sens.

După demisia lui Ludovic Orban, interimatul la şefia Camerei Deputaţilor a fost asigurat iniţial de liberalul Florin Roman, apoi din 2 noiembrie de Sorin Grindeanu.

Anca Dragu a fost revocată de la şefia Senatului. Revocarea, solicitată de noua majoritate PNL-PSD-UDMR, s-a făcut prin vot secret, cu cartele. Au fost înregistrate 82 de voturi ”pentru”, 24 ‘împotrivă’ (USR) şi 9 abţineri (AUR).

Senatorii PNL, PSD şi UDMR au depus o solicitare de revocare Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului. Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat că Florin Cîţu este susţinut de grupul PNL pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

Alina Gorghiu a explicat că solicitarea de revocare se va supune votului secret, cu cartele, în plenul Senatului, urmând ca ulterior un viitor Birou Permanent va trebui să convoace un nou plen, pentru că funcţia de preşedinte al Senatului va deveni vacantă, după revocarea Ancăi Dragu.

Este un vot care ţine cont de realitatea politică de la acest moment, de actuala configuraţie politică. Vreau să precizez de la început că nu este vreo pedeapsă, sancţiune pentru preşedintele în funcţie, ci este o chestiune firească, de normalitate, atunci când se schimbă configuraţia politică, majoritatea, este democratic ca acea majoritate să îşi poată desemna preşedintele”, a explicat Gorghiu.

Senatoarea PNL a spus că solicitarea se bazează pe articolul 64 din Constituţie şi Regulamentul Senatulu, precum şi o decizie a CCR cu nr 601 care spune că, atunci când nu există o reglementare la nivelul Senatului (…) atunci se aplică prevederile din Constituţie”.

Vom derula, în cursul zilei, o nouă procedură de vot în plen, cu buletine de vot, pentru a putea vota noul preşedinte al Senatului”, a mai spus Gorghiu.

Anca Dragu acuză ”tirania majorităţii” pentru instalarea lui Florin Cîţu la şefia Senatului.

Asistăm, în aceste momente, la ceea ce se cheamă „tirania majorității”. PNL-PSD încalcă astăzi flagrant Constituția, ca să îl instaleze în funcția de președinte al Senatului pe Florin Cîțu.

Florin Cîţu, propunerea PNL pentru şefia Senatului.

Alina Gorghiu a spus că grupul PNL îl susţine pe Florin Cîţu pentru şefia Senatului. De altfel, Florin Cîţu va avea susţinerea parlamentarilor PNL, PSD şi UDMR.

Florin Cîțu a devenit al doilea om în stat. Florin Cîţu, susţinut de PNL, PSD şi UDMR, este noul preşedinte al Senatului. El a câştigat în faţa Ancăi Dragu, propunerea grupului USR.

Anca Dragu a fost revocată de la şefia Senatului. Revocarea, solicitată de noua majoritate PNL-PSD-UDMR, s-a făcut prin vot secret, cu cartele. Au fost înregistrate 82 de voturi ”pentru’” 24 ‘împotrivă’ (USR) şi 9 abţineri (AUR).

Florin Cîțu a primit 82 de voturi pentru, 25 contra, pentru funcția de președinte al Senatului. ”Îți doresc foarte mult suces, Florin” a spus Alina Gorghiu. ”De vineri, ne apucăm de treabă” a anunțat Florin Cîțu, noul președinte al Senatului.

Mulțumesc pentru vot colegilor și coaliției pentru susținere. Mulțumesc Anca Dragu pentru munca depusă până acum. Mulțumesc, de vineri ne apucăm de treabă”, a declarat Florin Cîțu.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

AUR, îl cheamă pe Iohannis în stradă la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naţionale, pentru a vedea cât de dorit mai este de români

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la eveni…