Acasă Politic Scandal cu amenințări în coaliție pe rotativă, Ciolacu amenință că-l pune pe Grindeanu premier, UDMR amenință din nou, că pleacă din schemă

Scandal cu amenințări în coaliție pe rotativă, Ciolacu amenință că-l pune pe Grindeanu premier, UDMR amenință din nou, că pleacă din schemă

0
0
135

Noi detalii bombă din culisele negocierilor pentru putere. Marcel Ciolacu le-a spus partenerilor de coaliție că, Sorin Grindeanu este prietenul lui și că îl va pune premier dacă nu e acceptat în continuare ca ministru al Transporturilor.

PSD îl vrea cu orice preț pe Sorin Grindeanu la Transporturi. Marcel Ciolacu le-a spus partenerilor din coaliție că ”Sorin Grindeanu este prietenul meu. Dacă nu-l vreți la Transporturi, atunci el va fi premier”. Înverșunarea pe care o are Marcel Ciolacu la aceste negocieri arată determinarea cu care jocă la nivel de premier. El este dispus să cedeze fotoliul de premier pentru a pune presiune pe liberali.

Pe de altă parte, liderii UDMR susțin că nu ies din coaliție și vor să continue negocierile pentru formarea unui nou guvern. Potrivit unor surse, vor insista să păstreze, însă, Dezvoltarea, minister râvnit de liberali. Iar pentru a rezolva criza politică, președintele Klaus Iohannis a convocat luni o ședință cu liderii coaliției.

Tot atunci continuă și negocierile pe funcții, cu doar câteva zile înainte de rotativă. Cert este că viitorul guvern va avea mai puține ministere: 18 la număr. Ministerul Sportului va fi comasat cu cel al Familiei, sub conducerea Gabrielei Firea. UDMR pierde, așadar, și acest portofoliu. Turismul va fi și el comasat cu Economia, iar surse politice spun că la conducerea acestora ar putea ajunge Radu Oprea.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu va fi instalat până la 1 iunie.

Liderul UDMR Kelemen Hunor, ar fi părăsit negocierile cu președinții PSD și PNL pentru formarea Guvernului Ciolacu, iar formațiunea condusă de acesta ar putea ieși de la guvernare. PNL ar fi cerut UDMR, să renunțe la ministerul Dezvoltării pentru Nicolae Ciucă, în condițiile în care PSD insistă să păstreze ministerul Transporturilor.

Fără Dezvoltare nu putem continua”, le-ar fi transmis liderul UDMR partenerilor de Coaliție.

UDMR consideră că ministrul Cseke Attila este unul dintre cei mai competenți miniștri din guvern și nu are ce să i se reproșeze. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu i-au spus lui Kelemen Hunor că, ”așa e în politică”.

În aceste zile, liderii Coaliției poartă negocieri pentru formarea Guvernului Ciolacu. Potrivit unor surse convergente din Coaliție, viitorul guvern va avea mai puține ministere decât Guvernul Ciucă prin comasarea unor portofolii. Între cele două mari partide, PNL și PSD, încă se poartă negocieri pentru împărțirea ministerelor, cu sau fără UDMR, în special pentru împărțirea unor ministere importante cu bugete generoase, precum ministerul Transporturilor, sau chiar ministerul Dezvoltării, portofoliu deținut de UDMR. Negocierile sunt blocate, însă, la ministerul Transporturilor, pe care social democrații și-l doresc cu orice preț, spun surse politice pentru digi24.ro. Liberalii ar vrea un minister în plus dacă PSD păstrează Transporturile, dar social democrații i-au trimis să ia un minister de la UDMR. Un alt semn de întrebare este referitor la viitorul politic al președintelui PNL, Nicolae Ciucă. Surse din partid spun că acesta ar putea rămâne în guvern în funcția de vicepremier și ministru al Internelor.

Protocolul Coaliției de guvernare care prevede rotativa nu va fi respectat. Așadar, nu se mai ține cont de schimbul unor ministere între PSD și PNL așa cum s-a decis în momentul constituirii coaliției PSD-PNL-UDMR.

Motivul pentru deschiderea protocolului și o nouă negociere a fost reducerea numărului de portofolii. Cel mai probabil, viitorul guvern va avea 18 ministere față de 20 în Guvernul Ciucă. Reducerea numărului de ministere se va face prin comasarea ministerului Sportului cu ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse; de asemenea ministerul Antreprenoriatului și Turismului va trece la ministerul Economiei. Viitorul guvern ar putea avea doi vicepremieri.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe Antal Arpad a declarat, că reprezentanţii conducerii UDMR au luat, vineri, decizia de a continua negocierile în coaliţie privind portofoliile în viitorul Cabinet Ciolacu, după rotaţia premierilor şi a adăugat că Uniunea îşi doreşte să continue guvernarea. „Dacă argumentul PSD de pastrare a Ministerului Transporturilor este faptul că domnul Sorin Grindeanu este eficient, atunci în aceeaşi măsură putem spune că domnul Cseke Attila este un ministru eficient”, a mai precizat acesta. Negocierile liderilor coaliţiei ar putea fi reluate luni, au afirmat surse social-democrate, pentru News.ro.

Decizia luată este de a continua negocierile. Noi încă mai sperăm că un acord politic semnat de nişte lideri politici în România secolului 21 trebuie respectat sau poate fi respectat. De la această premisă pornim şi anume că este un acord politic semnat între PNL si PSD şi el va trebui respectat. Dacă se doreşte reducerea numărului de ministere, atunci suntem de acord să fie şi UDMR parte a reducerii şi să rămânem cu două ministere în loc de trei, după comasarea Ministerului Sportului, dar dacă argumentul PSD de păstrare a Ministerului Transporturilor este faptul că domnul Sorin Grindeanu este eficient, atunci în aceeaşi măsură putem spune că domnul Cseke Attila este un ministru eficient. Şi noi considerăm că miniştrii şi secretarii de stat ai UDMR au adus o plus valoare în actul de guvernare. Nici nu am primit vreun reproş privind activitatea miniştrilor UDMR”, a explicat Antal Arpad, vineri pentru News.ro.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a adăugat că UDMR îşi doreşte să continue guvernarea, ”cu atât mai mult cu cât am trimis oameni competenţi în Guvern”.

Cu toate că UDMR doreşte să continue noegocierile, voci din partid consideră că Uniunea ar trebui să păstreze portofoliile Dezvoltare şi Mediu, Dezvoltarea fiind prima opţiune, în cazul în care vor fi redistribuite ministerele. De asemenea, UDMR îşi doreşte şi un post de vicepremier, au adăugat sursele din partid, pentru News.ro.

Negocierile continuă dacă şi partenerii doresc. Va urma o altă şedinţă a forurilor statutare ale UDMR, dacă se intră într-un impas”, au mai precizat sursele citate.

Noi pornim din situaţia actuală, nu vedem motive pentru schimbări de portofolii”, au mai explicat, surse din formaţiune.

De asemenea, UDMR ar fi dispusă la reluarea negocierilor privind guvernarea şi mai devreme de ziua de luni.

Noi suntem gata pentru negocieri, deci se poate şi mai repede. Ţara are nevoie de stabilitate, chiar dacă ar fi să lucrăm în week-end”, au adăugat sursele menţionate.

Secretarul general al PNL Lucian Bode a declarat, vineri, că în cazul în care coaliţia rămâne în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere şi vicepremier, PNL va avea opt ministere, vicepremier şi SGG, iar PSD va avea opt ministere, premier, vicepremier şi cancelarul Guvernului.

Liberalul a mai arătat că, dacă pe cele două ministere care revin UDMR va fi agreată o formulă unanim acceptată şi de PSD, şi de PNL, stau la masă. ”Dacă nu, este decizia domniilor lor”, a mai precizat el.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

USL 2.0, Ciolacu şi Ciucă au anunțat calendarul alegerilor din 2024: ”Este clar că, doar împreună, aceste două partide se pot împotrivi unui val extremist”

USL 2.0, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au anunțat calendarul alegerilor din 2024: ”Este …