Acasă Politic Scenarii pentru noul guwener, cum s-ar putea împărți cele mai importante funcții. ”Reducem numărul de ministere și rediscutăm toate portofoliile de la zero”

Scenarii pentru noul guwener, cum s-ar putea împărți cele mai importante funcții. ”Reducem numărul de ministere și rediscutăm toate portofoliile de la zero”

0
118

Scenariile pentru noul guvern după rotativă. Cum s-ar putea împărți cele mai importante funcții, Lucian Bode: ”Reducem numărul de ministere și rediscutăm toate portofoliile de la zero”.

Lucian Bode, secretarul general al PNL, spune că, dacă scenariul unei structuri a guvernului de doar 18 ministere se adeverește după rotativă, liberalii și social-democrații vor avea câte opt, iar UDMR două.. Lucian Bode: ”Reducem numărul de ministere și rediscutăm toate portofoliile de la zero”.

După rotativa guvernamentală, PSD va avea funcția de premier, iar fiecare partid va avea un vicepremier.

Mai mult, liberalii vor avea postul de secretar general al Guvernului, iar social-democrații pe cel al șeful cancelariei prim-ministrului, a mai precizat Lucian Bode.

În ceea ce privește continuarea activității UDMR la guvernare, ministrul de interne a spus că e treaba liderilor Uniunii. ”Dacă pe cele două ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim acceptată și de PSD și PNL, stau la masă. Dacă nu, e decizia domniilor lor”, a declarat Lucian Bode.

Am discutat foarte mult despre programul de guvernare și am decis ca vineri echipele tehnice să se întrunească. La această oră echipele tehnice lucrează. Din partea PNL coordonator e prim-vicepreședintele Flutur. (…) Sperăm ca la începutul săptămânii viitoare să avem definitivat noul program de guvernare care, de altfel, e actualul program de guvernare updatat, ținând cont că vorbim de încorsetarea acestui program în limitele bugetului aprobat pentru 2023

În ce privește structura guvernului, poziția PNL exprimată ieri a fost aceea de a respecta protocolul semnat în 2021 între cei patru parteneri, PSD, PNL, UDMR și minorități.

Așadar, protocolul e semnat de cei patru parteneri. Dacă există dorința din partea unuia dintre parteneri, PSD, să schimbăm protocolul, am solicitat două lucruri: reducerea numărului de ministere și rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero”, a precizat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a mai spus că, în contextul propunerii PSD de a păstra Ministerul Transporturilor în continuare, atunci PNL susține în continuare reducerea numărului de ministere la maximum 18.

În varianta în care PSD a propus joi schimbarea protocolului, prin menținerea Ministerului Transporturilor în responsabilitatea PSD, atunci propunerea noastră a fost să reducem numărul de ministere la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile astfel încât la sfârșitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura guvernului pentru a ne putea întoarce fiecare în forurile decizionale, pentru a echipa această structură cu oameni, nominalizând astfel componența guvernului.

Nu am ajuns la o înțelegere în ce privește o structură a guvernului pe care să discutăm în continuare. Cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare aceste lucruri vor fi clarificate. Până atunci ne-am angajat cu toții să finalizăm programul de guvernare”, a mai declarat secretarul general al PNL.

Cum ar putea arăta Guvernul Ciolacu 2:

Funcții de vicepremier

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Ministerul Finanțelor

Ministerul Justiției

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ministerul Dezvoltării Lucrărilor publice și Administrației

Ministerul Apărării Naționale

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Muncii și Solidarității sociale

Ministerul Sănătății

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Ministerul Educației Ministerul Energiei

Ministerul Agriculturii

Ministerul Familiei Tineretului și Sportului

Ministerul Culturii Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

De asemenea, există mai multe scenarii pentru împărțirea ministerelor, însă acestea depind de deblocarea discuțiilor pe ministerul Transporturilor, precum și în legătură cu menținerea sau nu a UDMR la guvernare.

Cum ar putea fi împărțite ministerele în Guvernul Ciolacu:

1 vicepremier PNL + posibil ministerul de Interne, sau ministerul Transporturilor dacă rămâne la PNL

1 vicepremier UDMR

Ministere PSD:

Ministerul Transporturilor

Ministerul Sănătății

Ministerul Apărării

Ministerul Muncții

Ministerul Agriculturii

Ministerul Justiției

Ministerul Familiei Tineretului și Sportului

Ministerul Economiei, mediului de afaceri și turismului

Ministerul Culturii

Ministere PNL:

Ministerul Finanțelor

Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Energiei

Ministerul Educației Ministerul Digitalizării

Ministere UDMR:

Ministerul Dezvoltării

Ministerul Mediului

Social democrații ar fi dispuși să renunțe la ministerul Justiției, în funcție de negocierile din Coaliție, mai spun surse politice.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

Comisia Europeană mestecă vorbe: ”România este pregătită să adere la Schengen, procedurile încep imediat, dar decizia este la Consiliul UE”

Comisia Europeană: ”România este pregătită să adere la Schengen. Procedurile încep imediat…