Acasă Politic Ședință la ”liberali” după demisia penalului Cîțu, cum ar putea arăta noua echipă câștigătoare, clocită la Cotroceni

Ședință la ”liberali” după demisia penalului Cîțu, cum ar putea arăta noua echipă câștigătoare, clocită la Cotroceni

0
0
764

Ședința BPN al PNL, a început astăzi la Palatul Parlamentului, liderii liberali urmând să se întrunească în Consiliul Național pentru a convoca un congres pentru alegerea unei noi conduceri, după ce președintele partidului și secretarul general au demisionat.

Nicolae Ciucă jură că nu a luat decizia de a candida la șefia PNL și că nimeni nu i-a propus. Generalul anchetat pentru plagiat spune, totuși, că analizează posibilitatea de a candida la funcția supremă în PNL și îi dă un semnal lui Florin Cîțu: consideră că fostul său șef de partid și de guvern nu ar trebui demis și din funcția de președinte al Senatului, însă îi reproșează că nu a mers la întâlnirile liberalilor de la Palatul Parlamentului unde s-a decis convocare Congresului pentru data de 10 aprilie.

Când voi lua o decizie în acest sens, o voi face. Eu, până în acest moment, nu am luat o decizie. Astăzi nu s-a discutat nicio propunere. Analizez să candidez la șefia PNL. Nu văd de ce Florin Cîțu ar trebui să plece din funcția de președinte al PNL. Ar fi fost bine să vină la aceste întâlniri.”, a spus Nicolae Ciucă.

Gheorghe Flutur a fost validat de către liberali, în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, pentru preluarea interimară a funcţie de preşedinte, iar Lucian Bode va fi secretar general interimar al formaţiunii. Flutur a adăugat că propunerea pe care ar urma să o valideze Consiliul Naţional duminică este ca Congresul extraordinar să aibă loc pe 10 aprilie, de la ora 11.00 la Palatul Parlamentului, cu 1.300 de delegaţi, termenul depunerii moţiunilor pentru candidaturile la şefia PNL fiind 6 aprilie, ora 18.00, iar dezbaterile în organizaţiile judeţene să aibă loc până pe 8 aprilie, ora 22.00. Consiliul Naţional urmează să convoace oficial Congresul extraordinar al partidului.

Secretarul general interimar al PNL Lucian Bode crede că este nevoie de un lider puternic care ”înţelege complexitatea situaţiei care acţionează strategic şi care este obişnuit să gestioneze lupte dure”. El a precizat că este nevoie de moderaţie şi echilibru, nu de pariuri şi jocuri riscante la nivelul conducerii PNL.

Bode a declarat, duminică, la Consiliul Naţional al partidului, că cea mai mare greşeală a unui om politic care are responsabilităţi de conducere este să lase pe planul doi munca de partid.

Cred că cea mai mare greşeală a unui om politic cu responsabilităţi de conducere este să lase în planul doi munca de partid, să uite de baza partidului, să neglijeze problemele şi propunerile venite de jos în sus. Trebuie să fim conştienţi că avem două joburi care de multe ori se întrepătrund, fie că vorbim în plan local, fie că vorbim de guvernare în plan central, este obligatoriu să nu neglijăm activitatea şi nevoile partidului.”, a afirmat Bode, care a adăugat că nu mai trebuie să existe rupturi între liniile partidului.

El a precizat că PNL are nevoie un lider puternic. ”Avem nevoie de un lider puternic care înţelege complexitatea situaţiei care acţionează strategic şi care este obişnuit să gestioneze lupte dure. PNL are nevoie de un leadership adevărat, orientat spre viitor. Avem nevoie de lideri extrem de serioşi şi riguroşi mai ales acum când întreaga lume ne priveşte şi putem arăta ce înseamnă România în plan extern şi alături de aliaţii noştri. Este nevoie de moderaţie şi echilibru, nu de pariuri şi jocuri riscante la nivelul conducerii PNL. Acum este momentul ca PNL să treacă la reconstrucţie pe termen lung”, a transmis Bode.

Întrebat dacă va candida la Congresul din 10 aprilie 2022, premierul Nicolae Ciucă nu a dorit să dea un răspuns exact.

Acesta s-a rezumat să precizeze: ”Analizez”.

Orice candidat la Congresul din 10 aprilie va trebui să-și depună dosarul până miercuri.

Premierul Ciucă a fost întrebat după ședința liberalilor dacă Florin Cîțu va fi schimbat din funcția de președinte al Senatului.

În acest moment, nu s-au discutat alte demersuri și având în vedere tot ceea ce s-a petrecut la nivelul PNL nu văd de ce ar trebui să plece din din această funcție”, a declarat Ciucă, despre înlocuirea lui Cîțu de la președinția Senatului.

Premierul și-a exprimat regretul că la ședința de azi nu a participat și Florin Cîțu.

Deși Nicolae Ciucă spune că încă analizează dacă se va înscrie în cursa pentru șefia PNL la Congresul extraordinar, întreaga presă a anunțat că la acest congres va candida doar Nicolae Ciucă.

Amintim că în cursul zilei de ieri Florin Cîțu a demisionat de la șefia PNL. Cîțu abia fusese ale în această funcție pe 25 septembrie 2021.

Ședința Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal a început, duminică, la Palatul Parlamentului.

Premierul Nicolae Ciucă a venit la ședință însoțit de prim-vicepreședintele formațiunii Rareș Bogdan. Liderii PNL nu au dat declarații de presă.

Reuniunea BPN va fi urmată de ședința extraordinară a Consiliului Național al PNL, care se desfășoară tot la Palatul Parlamentului. Consiliul Național va decide convocarea unui congres, probabil pe 10 aprilie.

Sâmbătă, președintele Florin Cîțu și secretarul general Dan Vîlceanu au demisionat din funcții.

Rolul acestei ședințe era foarte simplu – de a avea o discuție față în față cu colegii cu care am pornit la drum acum un an de zile pentru a da un suflu nou Partidului Național Liberal. Era o șansă pentru a le mulțumi că am lucrat împreună și că au fost și momente bune. (…) Aș fi vrut să îmi prezint, bineînțeles, demisia în fața colegilor mei nu s-a putut, nu au fost acolo, așa că doar am înregistrat-o la partid. În acest moment, am demisionat din funcție. Aș fi vrut o discuție serioasă cu colegii mei. Curajul, cred, le-a lipsit”, a spus Florin Cîțu.

Dan Vîlceanu spune că vrea să plece și de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, după ce vineri afirma că își dă demisia din funcţia de secretar general al PNL.

Noua echipă câștigătoare aleasă la congres ar putea arăta astfel:

Nicolae Ciucă – preşedinte;

Lucian Bode – secretar general;

Dan Motreanu, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu – vicepreşedinţi;

Rareş Bogdan – preşedintele PNL Diaspora.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

Circ și dileală în Parlament la votul de retragere a imunității pentru ex premierul Cîțu, în V, Șoșoacă se compară cu Xena: ”Hello, Superman, Xena is speaking”

Circ și dileală în Parlament la votul de retragere a imunității pentru ex premierul Cîțu, …