Acasă Politic USR depune moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii PSD, Florin Barbu, intitulată ”Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”

USR depune moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii PSD, Florin Barbu, intitulată ”Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”

0
0
99

USR depune luni moţiune simplă împotriva ministrului PSD al Agriculturii, Florin Barbu, intitulată ”Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”, în care îl acuză că ”tratează cu dispreţ pe fermieri şi îi sfidează pe românii care plătesc zilnic, în piaţă şi în magazine, preţul incompetenţei sale şi în schimb a ştiut să promoveze o lege prin care stuful din Delta Dunării să fie folosit pentru a umfla conturile apropiaţilor baronului Paul Stănescu”. ”Pentru toate aceste probleme şi pentru multe altele, precum eşecul uriaş al Casei Unirea, Florin Barbu trebuie să plece din funcţia de ministru, să vină cineva mai priceput şi mai puţin nostalgic după comunism”, transmite USR.

Deputaţii USR au depus luni, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

”În conformitate cu prevederile articolului 112 din Constituţia României şi articolului 190 din Regulamentul Camerei Deputaţilor vă înaintăm moţiunea simplă intitulată ‘Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească’. Este adresată domnului Florin Ionuţ Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, a spus în plen deputatul USR Bogdan Rodeanu.

USR a informat săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că i-a cerut prim-ministrului Marcel Ciolacu să-l demită de urgenţă pe Florin Barbu de la Ministerul Agriculturii, în urma declaraţiilor sale în care îl cita „cu admiraţie” pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu.

USR arată că, ”de la preluarea mandatului de la Petre Daea, un alt ministru monument de incompetenţă, Florin Barbu i-a tratat cu dispreţ pe agricultori şi a sfidat Parlamentul şi, implicit, pe toţi românii care ar fi vrut să afle răspunsuri privind activitatea sa”.

”L-am aşteptat pe tovarăşul Barbu la comisia de specialitate din Senat mai bine de trei luni. A anunţat într-o seară de vineri că luni, la prima oră, va fi prezent şi tot nu a găsit drumul până la Parlament. Acesta este respectul unui ministru pentru Parlament şi pentru fermierii români. Exact aşa se întâmpla în comunism, exact asta face şi Guvernul Ciolacu, „Vorbe, nu Fapte„”, declară senatorul USR Sebastian Cernic.

Potrivit USR, ”fermierii români primesc de aproape opt ori mai puţine ajutoare de stat faţă de fermierii polonezi şi nu este vorba de instituţiile europene sau de grânele ucrainene, ci strict de nepăsarea Guvernului PSD-PNL”. ”Plafonarea preţurilor la unele alimente, o altă mare „reuşită” a ministrului Barbu, a făcut fie ca produsele cu preţ plafonat să dispară de pe raft, fie ca preţurile să crească, prin scăderea gramajului per produs. Din propriile declaraţii, Florin Barbu ar vrea să mai administreze o lovitură dură românilor disperaţi de creşterea preţurilor: scoaterea mărcilor proprii din magazine. O astfel de măsură va scoate şi mai mulţi bani din buzunarul românilor deja sărăciţi de PSD şi PNL”, spune USR.

Opoziţia acuză că ”ministrul PSD al Agriculturii a ştiut, în schimb, să se ocupe de rotunjirea conturilor apropiaţilor baronului PSD Paul Stănescu, în beneficiul căruia a promovat legea prin care stuful din Delta Dunării a devenit păşune şi aducător de subvenţii europene”.

”Chiar şi acum, după ce a intrat pe fir Parchetul European, ministrul Barbu ţine cu ghearele de această lege, ne explică cum nu e nicio problemă şi aduce elogii dictatorului Ceauşescu. Ministrul Barbu trebuie să răspundă şi pentru Casa Română de Comerţ Agroalimentar „Unirea”. USR i-a solicitat, repetat, să prezente public neregulile de la Casa Unirea, unde sunt facturi neîncasate de 10 milioane de euro, iar de vândut se vând cu precădere produse de import şi nu din producţia autohtonă. Ministerul a investit zeci de milioane de euro şi în această afacere şi tot ce a reuşit a fost să îi îmbogăţească doar pe unii. În urmă cu câteva zile, Ministerul Agriculturii a confirmat, printr-un document oficial, că a trimis la Parchet documentele venite de la Corpul de Control”, precizează USR într-un comunicat.

”Să trimiţi, însă, acest raport direct la Parchet este ca şi cum vrei să îl secretizezi o perioadă. Probabil că s-au speriat de ce au găsit în propria ogradă. USR a solicitat autorităţilor competente să grăbească Parchetul în acest caz, să trimită dosarul în instanţă şi, astfel, să vedem şi noi cine a abuzat de banii destinaţi fermierilor şi producătorilor locali şi ce produse de import şi mai ales cui le vindeau pe datorie. Dacă acest dosar va fi încuiat într-un sertar, va fi dovada că ţara asta este până la gât îngropată în corupţie şi slugărnicie”, mai precizează Sebastian Cernic.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat luni, 18 martie, despre afirmaţiile în care îl cita cu admiraţie pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu, că ”poate a fost o declaraţie neinspirată a mea” şi a susținut că nu poate fi nostalgic după regimul comunist, pentru că la Revoluţie avea 10 ani.

”Da, aici cred că nici eu nu am răspuns corect şi nu m-am referit la Ceauşescu. În al doilea rând, am văzut în presă…Nu am cum să fiu nostalgic după regimul comunist pentru că eu aveam 10 ani atunci. Mai mult de atât, sunt nostalgic după sistemul de irigaţii din România, care este sistemul de irigaţii al românilor şi mi-aş dori foarte mult să investim în continuare în sistemul de irigaţii, să ajungem să irigăm ca în 1989. Sunt nostalgic şi îmi doresc foarte mult ca toate resursele economice ale României să fie exploatate”, a declarat Florin Barbu.

Ministrul PSD al agriculturii a adăugat că săptămâna trecută a fost una plină pentru el, cu discuţii pentru noile depuneri de cereri pentru subvenţiile pe 2024, a mers şi în teritoriu să stea de vorbă cu fermierii și a susținut că a făcut declarațiile din oboseală.

”Poate că a fost o declaraţie neinspirată a mea. A fost o perioadă foarte, foarte încărcată şi poate din oboseală nu am fost aşa inspirat şi am făcut această declaraţie. Dar nu sunt nostalgic nici după regimul comunist, nici după Ceauşescu”, a mai afirmat Barbu.

Precizările au venit după ce săptămâna trecută a spus la Euronews România, întrebat de ce a fost nevoie să fie declarată păşune zona de stuf din Deltă, că nu vrea să exagereze, dar ”preşedintele nostru, domnul Nicolae Ceauşescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României”.

Prezent în cadrul unei emisiuni, la TVR1, ministrul Barbu își explică afirmația referitoare la fostul dictator român prin faptul că nu e vorba de nostalgie după regimul comunist, ci doar de oboseală.

Aici, cred că nici eu n-am răspuns corect. Nu m-am referit la Ceaușescu (…). Nu am cum să fiu nostalgic după regimul comunist pentru că eu aveam 10 ani atunci (…) Poate c-a fost o declarație neinspirată a mea… Săptămâna trecută a fost o săptămână foarte încărcată… Poate, din oboseală, nu am fost așa inspirat și am făcut această declarație. Dar nu sunt nostalgic nici după regimul comunist, nici după Ceaușescu.

Ministrul Agriculturii spune că este nostalgic doar după sistemul de irigație pe care l-a avut România în perioada antedecembristă.

”Nu vreau să exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României”, declarase, săptămâna trecută, Florin Barbu, într-un interviu la Euronews. În urma afirmațiilor sale, USR a cerut demisia acestuia, iar ministrul urmează să fie audiat azi în Comisia de Agricultură a Senatului.

Subiectul declarației surprinzătoare făcută săptămâna trecută de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, nu a fost ocolit în cadrul interviului acordat astăzi, luni – 18 martie, de către șeful de Agricultură în emisiunea Agrostrategia de pte TVR 1. Florin Barbu a recunoscut că a greșit când a făcut referire la fostul dictator, arătând că nu este nostalgic nici după regimul Ceaușescu, nici după comunism.

Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR 1, ministrul Florin Barbu a fost întrebat în legătură cu declarația în care l-a citat pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu cu privire la exploatarea stufului din Delta Dunării.

Subiectul declarației surprinzătoare făcută săptămâna trecută de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, nu a fost ocolit în cadrul interviului acordat astăzi, luni – 18 martie, de către șeful de Agricultură în emisiunea Agrostrategia de pte TVR 1. Florin Barbu a recunoscut că a greșit când a făcut referire la fostul dictator, arătând că nu este nostalgic nici după regimul Ceaușescu, nici după comunism.

Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR 1, ministrul Florin Barbu a fost întrebat în legătură cu declarația în care l-a citat pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu cu privire la exploatarea stufului din Delta Dunării.

”Da, aici cred că nici eu nu am răspuns corect și nu m-am referit la Ceaușescu. În al doilea rând, am văzut în presă…nu am cum să fiu nostalgic după regimul comunist pentru că eu aveam 10 ani atunci (la Revoluție – n.r.), mai mult de atât, sunt nostalgic după sistemul de irigații din România, care este sistemul de irigații al românilor și mi-aș dori foarte mult să investim în continuare în sistemul de irigații, să ajungem să irigăm ca în 1989. Sunt nostalgic și îmi doresc foarte mult ca toate resursele economice ale României să fie exploatate”, a spus Barbu.

Șeful de la Agricultură a mai completat: ”Poate că a fost o declarație neinspirată a mea. Sigur, săptămâna trecută a fost o săptpămână foarte încărcată, am avut discuții cu mediul asociativ privind noile depuneri de cereri pentru subvențiile pe anul 2024, am mers și în terioriu pentru că foarte mulți fermieri, atât în sistemul de irigații, cât și în zootehnie și vegetal solicită prezența mea să discutăm despre proiectele pe care le vom lansa începând cu luna iulie (…) A fost o perioadă foarte, foarte încărcată și poate din oboseală nu am fost așa inspirat și am făcut această declarație. Dar nu sunt nostalgic nici după regimul comunist, nici după Ceaușescu”.

Invitat în cadrul unui interviu live la Euronews, ministrul a fost întrebat de ce a fost nevoie ca o zonă mlăștinoasă cu stuf să fie declarată pășune. Ca răspuns, Barbu a folosit sintagma ”președintelui nostru, Nicolae Ceaușescu”. ”Nu vreau sa exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României”, a spus ministrul.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce REPER nu a atins pragul electoral la alegerile europarlamentare, rămas fărâ ciolan, progresistul Cioloş, îşi anunţă ieşirea din politica ”de partid”

Facebook 263 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce REPER nu a atins pragul el…