Acasă Politic USR-PLUS ameninţă din nou steril cu ieşirea de la guvernare, liderii formaţiunii sunt nemulţumiţi de rezultatele cabinetului Cîţu

USR-PLUS ameninţă din nou steril cu ieşirea de la guvernare, liderii formaţiunii sunt nemulţumiţi de rezultatele cabinetului Cîţu

0
755

USR-PLUS ameninţă din nou cu ieşirea de la guvernare. Liderii formaţiunii sunt nemulţumiţi de rezultatele cabinetului Florin Cîţu şi vin cu nenumărate reproşuri la adresa miniştrilor liberali.

Ba chiar vicepremierul Dan Barna consideră că partidul său a fost „tras pe sfoară”.

Până în prezent, după opt luni de guvernare, USR poate spune că a strâns mai puţine obiective îndeplinite în această perioadă şi sunt frustraţi de faptul că cei din PNL şi UDMR au reuşită să-şi atingă mai multe obiective din campania electorală, în timp ce ei au rămas în urmă.

Chiar Dan Barna spunea că el nu este deloc mulţumit de felul în care decurge guvernarea şi şi-a luat angajamentul în faţa propriilor membri să-şi dea un termen de şase luni.

Apoi, ar trebui să vadă cât au reuşit să îndeplinească din obiectivele importante pe care şi le-au propus în decembrie anul trecut şi în funcţie de realizarea acestor obiective să decidă dacă mai rămân sau nu la guvernare alături de partenerii din PNL şi UDMR.

Mai mult, la următoarea şedinţă de coaliţie le vor pune în vedere celor din PNL şi UDMR că şi-au luat aceste termene şi până în decembrie – ianuarie trebuie să livreze ceva propriilor membri astfel încât să-şi justifice rămânerea în coaliţia de guvernare.

Dan Barna aruncă în aer Coaliţia: ”Am fost traşi pe sfoară”.

Vicepremierul a făcut un raport de guvernare al USR-PLUS în care aduce acuze grave partenerilor de Coaliţie, PNL şi UDMR.

Dan Barna şi Ludovic Orban atacă guvernul Cîţu mai ceva ca Opoziţia. Dan Barna îi acuză pe partenerii de guvernare de la PNL şi UDMR că ”au tras pe sfoară” USR PLUS în ceea ce priveşte constituirea comisiei parlamentare de cod electoral, printre ale cărei principale atribuţii ar fi fost adoptarea legii privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Acuzaţia apare în raportul înaintat sâmbătă Comitetului Politic al USR PLUS. Potrivit raportului în care este prezentat stadiul angajamentelor USR PLUS în cele opt luni de când se află la guvernare, obiectivul ”primari în două tururi” este trecut la capitolul ”acceptat în programul de guvernare, dar blocată în aplicare”.

Este unul dintre cele mai mari semne de întrebare legate de funcționarea coaliției. Ca să fie spus clar: Am fost trași pe sfoară”, le-a transmis Dan Barna colegilor din conducerea extinsă a partidului.

Vicepremierul subliniază că USR PLUS a propus în programul de guvernare proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dar el a fost refuzat de unul dintre parteneri (UDMR – n. red.).

Pentru a nu bloca crearea guvernului am decis crearea unei comisii parlamentare pentru Cod electoral și libertatea fiecărui partener de a negocia parlamentar pentru aceste chestiuni”, a precizat Barna.

Deși a fost luată în calcul la algoritmul parlamentar ca revenind (președinția comisiei) către USR PLUS, partenerii (PNL şi UDMR – n. red.) au afirmat ulterior că nu a contat la distribuția conducerilor comisiei parlamentare și au condiționat crearea de: a) să NU fie condusă de USRPLUS și b) să aibă un mandat clar negociat dinainte (nu înțelegem atunci de ce mai este nevoie de Comisie). În concluzie, am arătat bunăvoință la crearea guvernului acceptând că decidem chestiunile electorale ulterior în Comisia parlamentară pentru cod electoral. Ulterior, a fost blocată chiar crearea comisiei în sine”, a mai acuzat vicepremierul.

Acelaşi lucru s-a întâmplat, le-a mai transmis Dan Barna liderilor USR PLUS, şi cu majorarea numărului de parlamentari pentru diaspora.

Este blocată în problema generală a legislației electorale, descrisă mai sus”, a subliniat el. Tot la capitolul angajamente luate de USR PLUS dar neîndeplinite din cauza opoziţiei partenerilor de guvernare, Barna a enumerat şi desfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, reducerea numărului de primării, deblocarea legii vaccinării, educaţie pentru sănătate (inclusiv educaţie sexuală – n. red.), depolitizarea şcolilor, legea offshore prin care o treime din redevenţe ar merge la sistemul de pensii şi impunerea unei garanţii pentru ambalajele reciclabile astfel încât populaţia să fie încurajată să nu le arunce, ci să le returneze.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Vezi Și

Iohannis își impune la Ministerul Educației, consiliera responsabilă cu programul lozincă ”România Educată”, PNL o asimilează obedient pe Ligia Deca

Consilierul prezidenţial Ligia Deca, a fost votată, luni, în şedinţa conducerii PNL, pentr…