Acasă Război Bilanțul după 100 de zile de război, prăpăd și distrugere, toți pierd, nimeni nu câștigă, poate doar păpușarii din umbră

Bilanțul după 100 de zile de război, prăpăd și distrugere, toți pierd, nimeni nu câștigă, poate doar păpușarii din umbră

0
91

Lumea a intrat în a 100-a zi de război în Ucraina, iar conflictul nu dă semne că se va sfârși în curând. Și nici rezultatul nu se știe care va fi. Singura certitudine a agresiunii declanșate de Vladimir Putin împotriva poporului ucrainean este că Europa se confruntă cu cea mai mare criză de la Al Doilea Război Mondial încoace. Cu fiecare zi care trece, bilanțul pierderilor – în primul rând de vieți omenești, dar și materiale – crește. În ziua 100 a războiului, am selectat 100 dintre cele mai reprezentative fotografii de la începerea conflictului, un mic jurnal în imagini a ororilor care se petrec la doar câteva sute de kilometri de noi.

În cifre, bilanțul de până acum al războiului din Ucraina este înfricoșător. Orașe întregi rase de pe fața pământului. Zeci de mii de victime în rândul civililor. Economia țării redusă cu el puțin o treime, iar blocada cerealelor riscă să declanșeze foamete în alte părți ale lumii.

Ucraina susține că a provocat cel puțin 30.000 de victime în rândul soldaților ruși. Însă acest lucru are un cost și în vieți de soldați ucraineni – circa 100 dintre ei mor în fiecare zi apărându-și țara, spune președintele Volodimir Zelenski. Tot Zelenski afirmă că o cincime din teritoriul Ucrainei – care este mai mare decât orice țară UE – este controlată de ruși, asta incluzând și Crimeea, ocupată în 2014.

Sunt cifre și informații greu de asimilat. Însă, ca întotdeauna, imaginile vorbesc mult mai clar decât cuvintele. Am selectat 100 dintre cele mai reprezentative fotografii pentru a marca 100 de zile de război și, chiar dacă sunt insuficiente pentru a înfățișa ororile din Ucraina la adevăratele lor proporții, contribuie la fixarea în memorie a acestui episod de istorie pe care nu-l mai credeam posibil, dar pe care îl trăim de mai bine de trei luni.

De 100 de zile Ucraina trăiește în război, iar conflictul cu Rusia se anunță unul de lungă durată. Forțele ruse controlează acum aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Luptele continuă în mai multe părți ale regiunilor Lugansk și Donețk, în timp ce rușii încearcă să avanseze încercând să spargă liniile de apărare din toate direcțiile. Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund în mai multe adăposturi de sub uzina de produse chimice din Severodonețk, care a fost vizată de atacurile rusești cu rachete, a declarat șeful administrației militare din regiunea Lugansk. Cei care se ascund sunt localnici cărora li s-a cerut să părăsească orașul, dar au refuzat, potrivit oficialului.

Rusia ar fi pierdut până acum în Ucraina peste 30.900 de militari, după 100 de zile de război. La pachet cu pierderile umane vin și cele ale tehnicii militare: aproape 1.370 de tancuri, peste 3.300 de blindate, și 400 de avioane și elicoptere de luptă. De cealaltă parte, și Rusia publică bilanțul pagubelor produse Ucrainei și spune că a reușit să distrugă peste 3.300 de tancuri și blindate ucrainene, 129 de elicoptere, dar și 186 de avioane de luptă, mai multe decât avea Ucraina în total pe hârtie la începutul războiului.

– 30.950 de soldați (+100 față de ultima zi)

– 1.367 tancuri (+4)

– 3.366 de vehicule blindate de luptă (+12)

– 675 sisteme ale artileriei (+14)

– 207 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS

– 95 sisteme antiaeriene

– 210 de avioane

– 175 de elicoptere

– 13 vase/bărci/nave

– 2.329 de vehicule (+4)

– 535 drone (+14)

– 121 rachete de croazieră (+1)

Cifrele prezentate de Ucraina nu pot fi verificate independent, în condițiile date, și trebuie privite cu un grad de scepticism.

Similar, și Rusia anunță că a provocat la rândul său pagube masive forțelor armate ucrainene. În ultimul său bilanț publicat pe Tass.ru, Rusia spune că în ultima zi a tras cu rachete de înaltă precizie și a lovit 21 de ținte unde ucrainenii realizaseră o concentrare de trupe și tehnică militară. Totodată, Rusia mai susține că a reușit să lovească cu artileria și 26 de posturi de comandă.

Ministerul Apărării zice și că forțele armate, inclusiv cu drone, ar fi reușit să atace alte 37 de zone unde ucrainenii au concentrat trupe și echipamente militare și astfel ar fi reușit să ucidă 360 de „naționaliști” și alte 49 de echipamente militare, între care și o stație radar. Rusia susține că a reușit prin loviturile sale din ultima zi, să distrugă 13 tancuri și blindate ucrainene, un sistem antiaerian Osa-AKM, două baterii de mortier, două lansatoare de rachete Grad, opt tunuri de artilerie și alte 26 tipuri diverse de vehicule.

Ca un aspect interesant, Rusia raportează că în total a reușit să doboare 186 de avioane militare ucrainene în timpul „operațiunii speciale din Ucraina”, în condițiile în care Ucraina avea pe hârtie în total la începutul războiului doar 165 de avioane de luptă, din care nu toate erau complet operaționale.

Potrivit Rusiei, în total, de la debutul „operațiunii militare speciale”, forțele sale ar fi reușit să distrugă în Ucraina:

– 1.087 vehicule aeriene fără pilot

– 186 de avioane

– 129 elicoptere

– 328 de sisteme de rachete antiaeriene

– 3.386 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă

– 462 de sisteme de lansare multiplă de rachete MLRS

– 1.760 sisteme de artilerie de câmp și mortiere

– 3.376 de unități de vehicule militare speciale

24 februarie, Rusia începea invazia în Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin, anunţa în zorii zilei de 24 februarie o operaţiune militară în Ucraina, pentru a-i „apăra pe separatiștii” din Donbas, cărora tocmai le-a recunoscut independenţa.

”Am luat decizia unei operațiuni militare”, anunța Vladimir Putin mincinos,într-o declarație surpriză la televiziune, susținuță cu puțin timp înainte de ora 05.00.

Declarația de război anunțată de Putin a fost înregistrată încă din 21 februarie.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Marea Britanie anunță, că va furniza Ucrainei lansatoare de rachete M270 MLRS, Rusia face ce știe ea mai bine, amenință

După Statele Unite, Marea Britanie furnizează și ea Ucrainei lansatoare de rachete cu rază…