Acasă Război Comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, Mîkola Oleşciuk, demis de Zelenski după prăbuşirea unui avion de tip F-16, doborât de un sistem antiaerian Patriot

Comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, Mîkola Oleşciuk, demis de Zelenski după prăbuşirea unui avion de tip F-16, doborât de un sistem antiaerian Patriot

0
0
8

Comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, Mîkola Oleşciuk, demis de Zelenski după prăbuşirea unui avion de tip F-16 doborât de un sistem antiaerian de tip PATRIOT.

Zelenski îl destituie pe comandantul Forţelor Aeriene Mîkola Oleşciuk, după prăbuşirea unui avion de tip F-16. Avionul a fost doborât de un sistem antiaerian de tip PATRIOT ”din cauza unei proaste coordonări între unităţi”, acuză o deputată.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă vineri destituirea comandantului Forţelor Aeriene ucrainene Mîkola Oleşciuk, la o zi după anunţarea prăbuşirii unui avion de tip F-16 livrat Kievului.

”Am decis să-l înlocuiesc pe comandantul Forţelor Aeriene ucrainene”, anunţă pe Telegram Volodimir Zelenski.

El face acest anunţ după ce un decret în acest sens a fost publicat pe site-ul preşedinţiei ucrainene.

Zelenski nu explică motivele acestei decizii, însă ea intervine la o zi după anunţarea prăbuşirii unui avion de tip F-16, un material militar preţios, livrat recent de către Occident, şi care este cerut neîncetat de Kiev de doi ani.

Potrivit armatei ucrainene, această prăbuşire – în care pilotul Oleksii Mes, format în Statele Unite, a murit – a avut loc în timpul unui atac ”masiv” cu rarchete şi drone, luni.

Puţine informaţii au fost furnizate despre acest episod de către autorităţile ucrainene.

Potrivit unei deputate ucainene, Mariana Bezugla, o membră a Comisiei Apărării din Parlament, avionul de tip F-16 a fost doborât de un sistem antiaerian de tip PATRIOT ”din cauza unei proaste coordonări între unităţi”.

Într-un mesaj postat pe Telegram, ea a criticat, joi, ”cultura minciunii” în comandamentul militar ucrainean şi faptul că ”niciunul dintre generali nu a fost pedepsit”, iar ”generalul Oleşciuk rămâne în post”.

Vineri, ea a adăugat că este ”cel puţin a treia oară” când un avion ucrainean este donorât din reşeală de către forţele aeriene ucrainene.

”Cele două incidente precedente, care nu implicau (avioane de tip) F-16, au fost imputate în mod oficial Rusiei”, a acuzat ea.

Mîkola Oleşciuk a promis vineri, pe Facebook, înainte să fie destiuit, să ”descopere cauzele catastrofei aeriene” a avionului de tip F-16 şi a dat asigurări că ”nu ascunde nimic”.

El a acuzat-o pe Mariana Bezugla de faptul că vrea să ”discrediteze conducătorii militari de rang înalt” şi Statele Unite, care concep avioanele de tip F-16 şi sisteme PATRIOT funizate Kievului.

Ucraina și-ar fi doborât din greșeală propriul avion F-16 și pe pilotul acestuia cu o rachetă Patriot.

Potrivit unor informații neoficiale, ucrainenii ar fi doborât propriul aparat de vânătoare cu o rachetă Patriot.

S-a întâmplat luni când forțele militare ale Kievului respingeau un atac masiv al Rusiei. Rămâne de văzut dacă investigația Ministerului Apărării va confirma sau nu această ipoteză tulburătoare.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că, pe 26 august, în cursul unei lupte aeriene, ”a fost pierdută comunicarea ” cu un avion F-16 în timp ce aparatul de luptă se apropia de următoarea țintă.

”După cum s-a dovedit ulterior, avionul s-a prăbușit, iar pilotul a fost ucis”, a continuat comunicatul Statului Major, care a creat o comisie specială de anchetă.

În acest context, deputata Radei Supreme Mariana Bezuhlaia, membră a Comisiei pentru Securitate Naţională şi Informaţii, a scris pe Facebook ca avionul de vânătoare ar fi fost doborât din greșeală de un sistem de apărare aeriană Patriot din cauza lipsei de coordonare între unități.

Comandamentul Forţelor aeriene a anunțat că pilotul Oleksii Mes, poreclit Moonfish, a fost ucis în timp ce respingea cel mai mare atac rusesc combinat cu rachete și drone.

Moartea lui Moonfish este o lovitură teribilă pentru Ucraina.

După o îndelungă aşteptare, primele aparate F-16 au ajuns în țară abia la începutul lunii august, iar Moonfish a fost unul dintre puținii piloți instruiți să le manevreze. În timp ce, în mod normal, este nevoie de un an pentru a învăţa să pilotezi un F16, Moonfish și colegii lui au avut la dispoziţie doar șase luni.

În altă ordine de idei, fără a numi o ţară anume, ministrul ucrainean de externe a reproşat statelor care au promis Kievului sisteme Patriot că întârzie livrarea acestora.

Dmitro Kuleba: ”Adresez un apel tuturor ţărilor care s-au angajat cu luni în urma să livreze sisteme Patriot să le trimită în sfârşit! Bateriile promise sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală. Unii se plâng de birocrație, alții susțin că există momente delicate în politica lor internă. Există mereu o explicaţie, dar noi plătim pentru toate aceste întârzieri cu distrugeri şi vieți omeneşti”.

Până acum, Ucraina a primit trei sisteme Patriot de la germani şi unul de la americani. În iunie, Statele Unite, România și Olanda s-au angajat să livreze câte un sistem suplimentar. Bateriile Patriot joacă un rol crucial în protejarea teritoriului ucrainean de atacurile aeriene ruseşti, fiind capabile să doboare inclusiv rachete balistice, precum Kinjal.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

La o zi după atacul Rusiei la granița cu România, MApN anunță că a găsit o dronă rusească la Periprava și caută o a doua, la Caraorman

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email La o zi după atacul Rusiei la graniț…