Acasă Război După ce au fost bombardați de ucraineni, rușii confirmă retragerea de pe Insula Șerpilor. ”Este un gest de bunăvoință”

După ce au fost bombardați de ucraineni, rușii confirmă retragerea de pe Insula Șerpilor. ”Este un gest de bunăvoință”

1
110

Armata rusă a anunțat joi, că s-a retras de pe Insula Șerpilor, o poziție strategică din Marea Neagră cucerită de Moscova și care a fost bombardată ucraineană în ultimele săptămâni, potrivit AFP.

Forțele ruse au plecat de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, acțiune relatată în mod diferit de Ucraina și Rusia.

Pe Insula Șerpilor nu mai există niciun militar rus. Trupele care au ocupat acest teritoriu ucrainean din Marea Neagră s-au retras, a anunțat armata ucraineană, citată de Sky News.

Forţele armate ucrainene au comunicat miercuri seara că au lovit încă un sistem de rachete Panţîr-S1, instalat de ocupanţii ruşi pe Insula Şerpilor, subliniind că operaţiunile de eliberare a acestui punct de importanţă strategică pentru controlul rutelor maritime în Marea Neagră continuă, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

‘În Marea Neagră continuă operaţiunea de eliberare a insulei, avem deja confirmarea distrugerii a încă unui sistem de rachete Panţîr-S1 (sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune)”, menţionează Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene, într-un comunicat privind evoluţia situaţiei de pe front în sudul Ucrainei.

„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu rachete și unități de artilerie pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat rămășițele unei garnizoane în două șalupe și probabil a părăsit insula. Acum Zmiinyi (Insula Șerpilor – n.red.) este acoperită de flăcări și se aud explozii. Rezultatul final al operațiunii va fi investigat„, a transmis armata ucraineană pe Telegram.

Informația a fost confirmată de șeful cabinetului prezidențial ucrainean, Andrii Yermak.

Rusia se arată binevoitoare

În schimb, Ministerul rus al Apărării a anunțat că este o decizie strategică luată „ca un gest de bunăvoință”. Moscova arată că această retragere demonstrează că Rusia nu împiedică eforturile ONU de a organiza un culoar umanitar pentru exporturile de cereale din Ucraina.

Această soluție va împiedica Kievul să speculeze despre iminența unei crize alimentare, invocând incapacitatea de a exporta cerealele din cauza controlului total al Rusiei în partea de nord-vest a Mării Negre. Acum e rândul părții ucrainene care încă nu a deminat coasta Mării Negre, inclusiv apele portuare„, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Replica Ucrainei

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, șeful echipei de negociere a Ucrainei, a respins însă afirmațiile Rusiei. „Ca să-și arate Moscova bunăvoința, o să o învingem constant”, a scris el, pe Twitter.

Insula Șerpilor a devenit simbolul rezistenței ucrainene, după celebra replică „Russian warship, go f*** yourself” rostită de un militar ucrainean după ultimatumul transmis de primul vas al Rusiei, care a atacat această poziție.

Ucrainenii susțin însă că retragerea rușilor din Insula Șerpilor este consecința unei „operațiuni de succes” a militarilor ucraineni.

În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă garnizoana cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, susține un comandament militar ucrainean responsabil în zonă.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Directorul Energoatom susţine, că ruşii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie: ”Își fac bagajele și fură tot ce văd”

UPDATE: Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei rămâne sub controlul Rusiei, au dec…