Acasă Război După înscenarea eșuată, Rusia acuză SUA că ”au ordonat” Ucrainei să atace Kremlinul cu drone, Washingtonul neagă orice implicare

După înscenarea eșuată, Rusia acuză SUA că ”au ordonat” Ucrainei să atace Kremlinul cu drone, Washingtonul neagă orice implicare

0
77

Regimul de la Moscova, a acuzat, joi, Statele Unite, că au ordonat guvernului de la Kiev să atace cu drone clădirea Kremlinului și ”să-l asasineze” pe Vladimir Putin. Acuzațiile Rusiei vin la o zi după presupusul atac cu dronă de la Kremlin, despre care se crede că este un atac sub steag fals al rușilor pentru a putea justifica, ulterior, atacuri împotriva Ucrainei.

Armata şi serviciile ruse au doborât două drone, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă, Tass, un atac care nu s-a soldat cu victime, iar dictatorul rus nu era prezent la Kremlin, potrivit aceleiaşi surse. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a dat asigurări că Ucraina „nu l-a atacat pe Putin”.

O înregistrare video postată de publicaţii rusești pe reţele sociale surprindea o dâră de fum deasupra Kremlinului, imagini a căror autenticitate nu a putut fi stabilită.

Considerăm aceste acţiuni drept o tentativă de act terorist şi un atentat împotriva preşedintelui Vladimir Putin”, a acuzat, miercuri, Kremlinul, precizând că liderul rus nu a fost rănit.

Întrebat dacă Kremlinul crede că Statele Unite se află în spatele atacului cu drone, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns ”fără îndoială, asemenea decizii, definirea scopurilor, definirea mijloacelor, toate astea, sunt dictate Kievului de către Washington. Suntem foarte conştienţi de acest lucru”.

Suntem foarte conştienţi că decizii cu privire la asemenea acţiuni şi asemenea atacuri teroriste nu sunt luate la Kiev, ci la Washington. Iar Kievul execută deja ceea ce i se spune să facă”, a declarat Peskov. ”Asemenea încercări de a respinge acest lucru, atât la Kiev, cât şi la Washington sunt, bineînţeles, absolut ridicole”, a adăugat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a plusatm fără să prezinte vreo dovadă, prezentând punctul de vedere al Rusiei despre felul cum sunt luate aceste decizii. ”Ştim că adesea nu Kievul stabileşte obiectivele însele. Ele sunt stabilite la Washington, iar apoi aceste obiective sunt aduse la Kiev pentru ca Kievul să îndeplinească”, a declarat Peskov.

Kievului nu i se acordă de fiecare dată dreptul să- aleagă mijloacele, acestea sunt şi ele ordonate peste ocean”, a continuat portavocea lui Putin. ”SUA trebuie să înţeleagă clar că noi ştim asta”, a mai spus Peskov.

Peskov nu a prezentat nicio probă pentru a susţine aceste acuzaţii, nu a prezentat alte detalii cu privire la presupusul atac ucrainean şi a anunţat că informaţii vor fi prezentate ulterior. El le-a spus jurnaliştior că Putin este „calm”, în ciuda atacului despre care spune că viza ”să-l asasineze”, continuând teatrul ridicol al regimului criminal de la Kremlin.

Ştiţi că, în asemenea situaţii dificile şi extreme, preşedintele rămâne întotdeauna calm, stăpân pe sine, clar în evaluările pe care le face, în ordinele pe care le dă”, a adăugat el portavocea lui Putin.

Purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a catalogat acuzaţiile Rusiei potrivit cărora SUA a ordonat Ucrainei să comită acest presupus atac ucrainean drept ”ridicole”. Kirby a respins aceste acuzaţii imediat după ce au fost formulate de către Peskov.

Mai mulți experți au acuzat Rusia că a orchestrat din nou o operațiune sub steag fals, o operațiune plănuită cu intenția de a da vina pe adversar pentru ea.

Incidentul de la Kremlin vine într-un moment de cotitură în război, în pregătirea mult așteptatei contra-ofensive ucrainene.

Analiștii occidentali spun că răspunsurile regimului de la Kremlin după incidentul cu dronă au fost foarte bine coordonate. S-a discutat și de faptul că nu au existat alte relatări ale evenimentului înainte de anunțul oficial al Kremlinului, la 12 ore de la momentul exploziei, preluat, apoi, de presa de stat de la Moscova.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american, a transmis că Rusia a orchestrat, cel mai probabil, atacul, pentru a sublinia că există un ”pericol existențial” la adresa cetățenilor ruși și să pregătească terenul pentru o mobilizare și mai amplă.

”Este extrem de puțin probabil ca două drone să fi putut să penetreze multiple nivele de securitate aeriană și să se detoneze înainte de a fi doborâte chiar în inima Kremlinului, mai ales într-un fel care să ofere imagini spectaculoase prinse frumos pe cameră”, a transmis ISW într-un raport.

Casa Albă neagă orice implicare în presupusul atac cu drone asupra Kremlinului. ”Nu am avut nimic de-a face cu asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională John Kirby.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut joi că SUA se află în spatele incidentului. El a spus că Rusia știe că ”deciziile cu privire la astfel de atacuri teroriste sunt luate la Washington” și că Kievul ”doar pune în aplicare aceste decizii”.

Washingtonul este cu siguranță în spatele acestui atac, suntem conștienți de acest lucru”, a spus Peskov fără a oferi vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.

Kirby a spus că, Washingtonul nu sprijină și nu acceptă atacurile Ucrainei în afara granițelor sale. ”Am fost clari cu ei în mod public și am fost și în privat: că nu le încurajăm și nici nu le dăm posibilitatea să lovească în afara Ucrainei”.

În timp ce președintele Ucrainei se afla la Haga, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut un briefing de presă la Moscova.

El a spus că reacția președintelui rus Vladimir Putin la incidentul cu drona de la Kremlin a fost ”calmă”.

Știți că președintele își păstrează întotdeauna calmul, claritatea în aprecieri și comenzile pe care le dă în situații dificile, extreme. Nu s-a întâmplat nimic nou în acest sens. Mediul obișnuit, de lucru. Toată lumea lucrează, fiecare este la locul său”, a spus Peskov, citat de Tass.

El a adăugat că vineri este planificată o ședință a consiliului de securitate, când va fi decis și un răspuns la atacul cu dronă.

Conform planului, președintele are o întâlnire operațională cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate mâine, vineri. A fost planificat, va avea loc. Desigur, putem presupune cu un grad ridicat de probabilitate că acest subiect va fi atins.”

Peskov nu a făcut niciun comentariu când a fost întrebat de mass-media dacă Rusia îl consideră acum pe Volodimir Zelenski o țintă militară legitimă.

Vicepreședintele rus Dmitri Medvedev a spus miercuri că atacul cu drone care ar fi fost comandat de Kiev asupra Kremlinului nu lasă Rusiei altă opțiune decât ”eliminarea” lui Zelenski.

Kiev pentru uciderea președintelui rus, Vladimir Putin, lasă Moscova fără alte opțiuni decât ”eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a ”clicii” sale de la Kiev, scrie agenția rusă TASS, preluată de The Guardian.

Vicepreședintele consiliului de securitate este un aliat al lui Vladimir Putin, pe care l-a ajutat să mențină controlul asupra Rusiei alternând cu el posturile de președinte și premier pentru a se conforma Constituției rusești de la acea vreme.

Președintele rus Vladimir Putin a reacționat ”calm” la incidentul cu drone de la Kremlin, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, în cadrul briefingului de presă zilnic, acuzând Washingtonul că s-ar afla în spatele atacului menit să îl ucidă pe liderul rus.

Putin va participa vineri la o reuniune a Consiliului de Securitate. Peskov a adăugat că o reuniune a Consiliului de Securitate de vineri a fost planificată și nu este un răspuns la presupusul atac cu drone.

Conform planului, președintele are o reuniune operațională cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate mâine, vineri. A fost planificată, va avea loc. Bineînțeles, putem presupune cu un grad ridicat de încredere că acest subiect va fi abordat„, a precizat Peskov.

Peskov nu a făcut niciun comentariu atunci când a fost întrebat de presă dacă Rusia îl consideră acum pe Volodimir Zelenski o țintă militară legitimă.

Guvernul Rusiei – care acuză Ucraina că ar fi vrut să îl asasineze pe Vladimir Putin – este cel care ar fi organizat marţi noapte atacul cu drone deasupra Kremlinului, cu „intenţia de a aduce războiul în faţa populaţiei ruse şi de a crea condiţiile pentru o mobilizare socială mai amplă” în ţară, pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene, consideră analiştii de la Institutul american pentru Studiul Războiului.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Ipocrizie, paranoia și austeritate la parada de ”Ziua Victoriei” la Moscova, un Putin machiat neuniform, spune că, ”împotriva Rusiei se poartă un adevărat război”

Putin, discurs de zece minute la parada de 45 de minute de Ziua Victoriei: „Împotriv…