Acasă Externe Europa se pregătește de război, Comisia Europeană alocă 500 de milioane euro pentru a intensifica producţia de muniţii

Europa se pregătește de război, Comisia Europeană alocă 500 de milioane euro pentru a intensifica producţia de muniţii

0
0
131

Europa se pregătește de război. Comisia Europeană alocă 500 de milioane euro pentru a intensifica producţia de muniţii, dintr-un total de 2 miliarde euro pentru consolidarea industriei de apărare a UE.

Comisia Europeană a alocat, vineri, suma de 500 milioane euro prevăzută în Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP). Acest lucru va permite industriei europene de apărare să îşi sporească capacitatea de producţie de muniţii la 2 milioane de cochilii pe an până la sfârşitul anului 2025. Unul dintre cele 31 de proiecte proiecte care vor beneficia de finanţare este construirea unei fabrici de pulberi pentru muniţie în România, conform Europa Liberă.

Proiectul din România a fost depus de compania germană Rheinmetall şi ROMARM, o companie Ministerului Economiei.

Comisia anunţă că cele 31 de contracte de finanţare ar putea fi semnate în mai.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, în subordinea căruia se află compania ROMARM – care reuneşte cele 16 fabrici de muniţie şi armament de stat, a declarat joi pentru Europa Liberă că reprezentanţii companiei Rheinmetall au venit deja în România, în vederea construirii unei fabrici de pulberi în România.

”Am avut inspecţii în teren, există un concept, pentru că astfel a fost depus proiectul (, ştim ce avem de făcut. Însă vom avea din nou, în aprilie, vizite în teren la nivel tehnic, pentru a putea să definim mai bine proiectul şi de aici, să mergem cu toţi paşii necesari”, a explicat ministrul Economiei.

De asemenea, Comisia Europeană a lansat programul de lucru pentru instrumentul de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA) şi al patrulea program anual de lucru al Fondului european de apărare (FEA), arată comunicatul de presă al Executivului european.

Împreună, aceste programe au un buget de aproape două miliarde euro. Măsurile de astăzi în direcţia consolidării bazei industriale şi tehnologice de apărare europene sunt luate în urma adoptării primei Strategii industriale europene în domeniul apărării (EDIS) şi a propunerii aferente privind un program european pentru industria de apărare (EDIP).

Cu sprijinul ASAP, se preconizează că Europa va atinge o capacitate anuală de producţie de coji de muniţie de două milioane până la sfârşitul anului 2025.

Comisia Europeană a finalizat evaluarea în temeiul Regulamentului ASAP în timp record şi a selectat 31 proiecte pentru a ajuta industria europeană să îşi sporească producţia de muniţii şi gradul de pregătire.

Proiectele selectate acoperă cinci domenii: certificarea explozivilor, a pulberilor, a cochiliilor, a rachetelor şi a testării şi recondiţionării. Proiectele vor fi finanţate cu 513 milioane EUR din bugetele UE şi Norvegiei. Această finanţare va mobiliza investiţii suplimentare din partea industriei prin cofinanţare, ceea ce va duce la investiţii totale de aproximativ 1.4 miliarde EUR în lanţul de aprovizionare.

ASAP se concentrează asupra pulberilor şi explozivilor, care reprezintă blocaje pentru producţia de coji de muniţie, şi le va aloca aproximativ trei sferturi din program. Programul va sprijini proiecte de creştere a capacităţii anuale de producţie cu peste 10 000 de tone de pulbere şi cu peste 4 300 de tone de explozivi. În acest scop, Uniunea va investi 248 de milioane EUR în capacitatea de producţie a pulberilor şi 124 de milioane EUR în capacitatea de fabricare a explozivilor.

Datorită măsurilor deja luate, capacitatea de producţie anuală europeană pentru cochilii de 155 mm atinsese deja 1 milioane pe an în ianuarie 2024.
Întreprinderile beneficiare ale ASAP şi lanţurile lor de aprovizionare sunt răspândite în întreaga Uniune Europeană. Se acordă sprijin pentru consolidarea capacităţilor de producţie existente, precum şi pentru crearea unora noi. Proiectele finalizate vor spori capacitatea de reacţie şi capacitatea industriei de apărare a Uniunii, asigurând o aprovizionare mai rapidă cu muniţie şi rachete în Europa.

Este preconizat că acordurile de grant cu solicitanţii selectaţi vor fi semnate în mai 2024. 310 de milioane euro pentru a stimula statele membre să achiziţioneze împreună capabilităţi de apărare.

Prin adoptarea instrumentului pentru consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA) şi prin lansarea cererilor de propuneri respective, Comisia stimulează pentru prima dată statele membre să achiziţioneze în comun produse din domeniul apărării care să răspundă celor mai urgente şi critice nevoi, în special cele amplificate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Agregarea cererii va oferi previzibilitate şi, prin urmare, va stimula industria noastră să crească capacitatea de producţie şi va îmbunătăţi interoperabilitatea forţelor armate naţionale.

Cu un buget total de 310 milioane euro, programul de lucru EDIRPA va sprijini achiziţiile publice în comun în trei domenii: 1) muniţie (de exemplu, arme de calibru mic, muniţie de artilerie, mortiere, rachete), 2) apărare aeriană şi antirachetă şi 3) Platforme şi înlocuirea sistemelor preexistente (de exemplu, tancuri, vehicule blindate, sisteme de sprijin, sisteme de soldaţi, drone). Aceste priorităţi de finanţare au fost stabilite împreună cu statele membre pentru a răspunde nevoilor urgente în materie de apărare şi pentru a realimenta stocurile de apărare.
Termenul de depunere a propunerilor este 25 iulie 2024.

1,1 miliarde euro pentru stimularea proiectelor UE de C&D.

Pentru a se asigura că Europa rămâne în avangarda tehnologiei şi inovării în domeniul apărării, Comisia a adoptat cel de al patrulea program anual de lucru al Fondului european de apărare (FEA) şi a lansat cererile de propuneri corespunzătoare, alocând o sumă suplimentară de 1.1 miliarde euro, inclusiv 225 de milioane euro pentru sprijinirea întreprinderilor nou-înfiinţate din domeniul inovării şi apărării prin măsuri specifice în cadrul schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS). Priorităţile de finanţare sunt convenite de comun acord cu statele membre şi iau în considerare tehnologiile de apărare şi nevoile în materie de capabilităţi, precum şi ameninţările emergente amplificate de mediul de securitate modificat.

Programul de lucru pentru 2024 al FEA, care acoperă 32 teme ale cererilor de propuneri, va finanţa proiecte în domenii esenţiale ale apărării, inclusiv combaterea rachetelor hipersonice, dezvoltarea unei game de vehicule fără pilot în aer şi pe teren şi asigurarea unei comunicări spaţiale securizate. Pregăteşte terenul pentru sistemele de apărare de generaţie următoare, cum ar fi elicopterele şi aeronavele de marfă de dimensiuni medii.

În plus, programul de lucru oferă măsuri de sprijin pentru promovarea inovării şi a incluziunii în domeniul apărării prin intermediul schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS), cu finanţare pentru un accelerator de afaceri al EUDIS şi oportunităţi de corelare cu investitorii.
Termenul de depunere a propunerilor este 5 noiembrie 2024.

Istoricul dosarului:

Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP) este un răspuns direct la livrarea urgentă de muniţie de către Consiliu şi, la cerere, a rachetelor în Ucraina, precum şi pentru a ajuta statele membre să îşi reconstituie stocurile prin introducerea unor măsuri specifice. Actul urmăreşte să asigure faptul că UE îşi poate spori capacitatea de producţie a muniţiei. Sprijinul financiar va fi acordat sub formă de granturi pentru diferite tipuri de acţiuni care contribuie la eforturile industriei europene de apărare de a-şi spori capacităţile de producţie şi de a elimina blocajele. ASAP pune în aplicare linia 3 (partea industrială) a aşa-numitei abordări pe trei direcţii a planului privind muniţiile convenit de Consiliu în martie 2023.

Instrumentul pentru consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA) răspunde solicitării statelor membre de a răspunde celor mai urgente şi critice nevoi de produse din domeniul apărării care rezultă din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Instrumentul stimulează statele membre, într-un spirit de solidaritate, să achiziţioneze în comun capabilităţi de apărare pentru forţele lor armate şi facilitează accesul tuturor statelor membre la produse din domeniul apărării care sunt necesare de urgenţă.

Fondul european de apărare este instrumentul Comisiei de sprijinire a cercetării, dezvoltării şi cooperării în domeniul apărării. Fără a înlocui eforturile statelor membre, aceasta promovează cooperarea între întreprinderile de toate dimensiunile şi actorii din domeniul cercetării din întreaga UE şi Norvegia (ca ţară asociată). FEA sprijină proiecte de apărare competitive şi colaborative pe parcursul întregului ciclu de cercetare şi dezvoltare, concentrându-se asupra proiectelor care conduc la tehnologii şi la echipamente de apărare interoperabile de ultimă generaţie. De asemenea, el promovează inovarea şi stimulează participarea transfrontalieră a IMM-urilor.

Programul de lucru şi priorităţile de finanţare sunt definite pe baza priorităţilor în materie de capabilităţi de apărare convenite de statele membre în cadrul politicii de securitate şi apărare comune (PSAC) şi, în special, în contextul Planului de dezvoltare a capabilităţilor (CDP). Odată cu adoptarea acestui program anual de lucru pentru 2024, Comisia s-a angajat să investească peste 4 miliarde euro în cercetare şi dezvoltare colaborativă în domeniul apărării de la intrarea în vigoare a Regulamentului FEA în mai 2021.

Aceste măsuri, completate de propunerea recent anunţată a Comisiei privind un program european pentru industria apărării (EDIP), asigură o abordare structurală, pe termen mai lung, pentru a atinge gradul de pregătire industrială în domeniul apărării. Acestea asigură continuitatea sprijinului pentru baza industrială şi tehnologică de apărare europeană, pentru a permite adaptarea rapidă a acesteia la noul mediu de securitate.

Și Radu Oprea a vorbit vineri seara, despre industria de apărare a țării. Ministrul spune că în curând, alături de compania germană Rheinmetall, România va produce „cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală”. De asemenea, ministrul Economiei a spus că România fabrică rachete în prezent, și va diversifica producția acestor arme împreună cu compania Raytheon, cu care s-a semnat deja un memorandum.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Curg banii pentru Kamala Harris, a înregistrat donații record într-o singură zi, cine ar putea fi vicepreședintele său dacă va fi nominalizată de democrați

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Curg banii pentru Kamala Harris, a înr…