Acasă Război Fregata rusească Amiral Makarov din Marea Neagră, ar fi fost lovită de cel puțin o rachetă Neptun și scufundată lângă Insula Șerpilor

Fregata rusească Amiral Makarov din Marea Neagră, ar fi fost lovită de cel puțin o rachetă Neptun și scufundată lângă Insula Șerpilor

1
98

Makarov, o altă navă de război rusească din Marea Neagră ar fi fost lovită de o rachetă de croazieră ucraineană, scrie Kyiv Independent, citând diverse informații din surse ucrainene.

Kremlinul neagă că fregata cu 180 de oameni la bord ar fi fost lovită.

Există informații neverificate care arată că ar fi vorba despre fregata Amiral Makarov, cea mai importantă navă rusească din Marea Neagră după ce ucrainenii au scufundat crucițătorul Moskva.

Agenția de știri UNIAN, citând site-ul de știri Dumskaia din Odesa, a scris că este vorba despre o fregată aflată în apropierea Insulei Șerpilor. Site-ul Gruz200, de obicei o platformă de știri militare de încredere, a scris că o sursă navală a confirmat că o rachetă anti-navă ucraineană Neptun a lovit nava, scrie Hotnews.ro.

Un sistem de urmărire a navelor maritime a arătat că o navă de salvare rusă identificată ca fiind SPK-46150 se deplasa joi seara spre locație.

Amiral Makarov a ajunscea mai valoroasă țintă navală după scufundarea Moskva.

O navă de război rusă care opera în Marea Neagră ar fi fost lovită de o rachetă de croazieră ucraineană, iar fregata ar fi afectată de un incendiu în urma loviturii, scrie Kyiv Independent, citând diverse informații din surse ucrainene.

Ucrainenii susțin că au lovit și avariat fregata rusă Amiral Makarov, care rămăsese principala navă a flotei ruse din Marea Neagră, după scufundarea crucișătorului Moscova. Conform publicației Kyiv Post, un incendiu s-a produs la bordul navei, după ce aceasta a fost lovită de cel puțin o rachetă antinavă ucraineană Neptun. Informația nu a fost până în prezent confirmată oficial de Kiev sau de surse militare ucrainene. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informații referitoare la acest presupus atac, conform publicației ruse Ria Novosti.

În presa ucraineană și pe rețelele sociale din Ucraina au apărut imagini care ar înfățișa fregata ”Makarov” în flăcări, dar autenticitatea lor nu poate fi confirmată deocamdată.

Kremlinul nu are nicio informație despre un presupus atac asupra unei nave de război rusești în Marea Neagră, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor. „Nu, nu avem astfel de informații„, a spus Dmitri Peskov.

Potrivit informațiilor neverificate care circulă încă de joi noapte pe rețelele de socializare, ar fi vorba despre fregata Amiral Makarov, cea mai importantă navă rusească din Marea Neagră după scufundarea Moskva.

Amiralul Makarov, o fregată nouă (lansată în 2012, pe deplin operațională din 2017), face parte din clasa Amiral Grigorovici, care include nava Grigorovici și Amiral Essen.

În bilanțul de vineri în care armata Ucrainei prezintă pierderile părții ruse este trecută o navă în plus față de ziua anterioară.

Agenția de știri UNIAN, citând site-ul de știri Dumskaia din Odesa, a scris că este vorba despre o fregată aflată în apropierea Insulei Șerpilor. Site-ul Gruz200, de obicei o platformă de știri militare de încredere, a scris că o sursă navală a confirmat că o rachetă anti-navă ucraineană Neptun a lovit nava.

Dumska scrie și ea că o rachetă ucraineană Neptun a lovit nava și că „un număr mare” de avioane rusești se învârteau deasupra vasului.

Un sistem de urmărire a navelor maritime a arătat că o navă de salvare rusă identificată ca fiind SPK-46150 se îndrepta spre locație în urma unui apel de joi seara târziu.

Amiral Makarov, cea mai valoroasă țintă navală după scufundarea Moskva.

Un site web de urmărire a activității aviatice a arătat o dronă de recunoaștere cu rază lungă de acțiune Global Hawk a Forțelor Aeriene ale SUA, ce se învârtea deasupra locului respectiv vineri dimineață.

Nu există la momentul publicării acestei știri vreo confirmare oficială a atacului de către Forțele Armate Ucrainene sau de către Federația Rusă.

Unele portaluri de urmărire a activității navale au raportat că o navă de salvare rusă (SPK-46150) a fost trimisă la ultima poziție în care a fost observată Amiralul Makarov.

Oleksiy Goncharenko, parlamentar ucrainean și președinte al Consiliului Regional Odessa, a scris pe Telegram că nava de război a luat foc, dar nu s-a scufundat: ”Da, da, ați înțeles bine! Zeul mărilor se răzbună pe agresorii Ucrainei„.

După scufundarea crucișătorului Moskva de către o baterie de rachete ucraineană la 14 aprilie, flota rusă din Marea Neagră nu mai are decât trei nave de luptă de suprafață majore. Cea mai valoroasă și mai importantă dintre ele ar fi noua fregată purtătoare de rachete Amiral Makarov, cu o lungime de 125 de metri, scrie Forbes.

Nave ruseşti de salvare din Crimeea au fost trimise în ajutorul fregatei în flăcări, zona unde a avut loc incidentul fiind survolată de avioane ruseşti, indică publicaţia ucraineană. Nu se ştie clar ce a declanşat situaţia de urgenţă de la bordul navei ruseşti şi care fregată anume din componenţa Flotei ruse din Marea Neagră a fost afectată. Primele informaţii despre o posibilă explozie pe această navă au apărut pe reţele de socializare încă de joi seara.

Incidentul a fost confirmat!

Vineri, producerea incidentului a fost confirmată. Imagini din satelit arată un incendiu la bordul unei nave ruseşti în apropiere de Insula Şerpilor. Potrivit unor informaţii preliminare, nava rusească ar fi fost lovită de o rachetă antinavală ucraineană Neptun.

Deputatul ucrainean Anatoli Goncearenko, originar din Odesa, afirmă pe contul său Telegram că a fost afectată fregata ”Amiral Makarov”. ”Ştiţi, există un ‘Amiral Makarov’, el mai are un frate ‘Amiral Essen’.

Omul şi nava. Iată că i s-a făcut foarte rău, zeul mării i-a pedepsit din nou pe ticăloşi”, a scris el pe Telegram, potrivit Unian. Potrivit lui Goncearenko, nava este grav avariată, dar a rămas deocamdată pe linia de plutire.

Armata ucraineană şi cea rusă nu au raportat oficial incidentul cu fregata ”Amiral Makarov”. ”Amiral Makarov” este a treia fregată din proiectul 11356R aflată în serviciul Flotei ruse din Marea Neagră. Fregata face parte din Divizia a 30-a de nave de suprafaţă a marinei ruse.

Acest tip de navă este echipat cu sisteme de război electronic, rachete de croazieră Kalibr, rachete antinavale Onyx, sisteme de rachete BUK şi Igla-S, elicoptere Ka-27PL şi Ka-31, precum şi cu drone Orlan. La 13 aprilie, s-a scufundat crucişătorul Moskva al Flotei ruse din Marea Neagră.

Ucraina susţine că nava s-a scufundat în urma lovirii cu o rachetă de tipul Neptun.

Partea ucraineană susţine că nava s-a scufundat în urma lovirii cu o rachetă de tipul Neptun, dar partea rusă susţine că aceasta s-ar fi petrecut în urma unei explozii şi a unui incendiu declanşat la bordul vasului.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut moartea unei singure persoane din echipajul de peste 500 de marinari de pe Moskva, indicând că 27 de marinari sunt daţi dispăruţi, iar 396 au fost evacuaţi, potrivit Radio Liberty (Radio Europa Liberă). Conform unei evaluări preliminare a părţii ucrainene, Rusia a reuşit să salveze 58 de persoane din cei 510 membri ai echipajului crucişătorului Moskva.Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

La televiziuniile din Rusia, se discută despre trecerea la ”socialismul militar”, totul trebuie controlat de statul rus, pentru a susține efortul de război

Un calcul făcut de revista Newsweek arată că Rusia lui Putin ar plăti 900 de milioane de d…