
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află joi în prima sa vizită la Kiev de la invazia pe scară largă a Rusiei, în semn de susținere pentru Ucraina, care se pregătește să lanseze o contraofensivă. Șeful alianței nord-atlantice a subliniat că va ajuta Kievul să facă tranziția de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO.
Jens Stoltenberg, mesaj pentru Moscova transmis de la Kiev: „Viitorul Ucrainei este în NATO„. Zelenski: „E momentul să primim o invitație corespunzătoare„. Obiectivul principal al NATO este victoria forțelor Kievului în războiul cu trupele Moscovei, iar viitorul Ucrainei este în Alianța Nord-Atlantică.
Stoltenberg a adus un omagiu soldaților ucraineni care au fost uciși în război și a trecut în revistă echipamentele militare rusești avariate expuse într-o piață centrală din Kiev.
Șeful alianței nord-atlantice a promis că Ucraina va primi în continuare sprijin militar, afirmând că, până în prezent, aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit un ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro numai în ceea ce privește ajutorul militar.
”NATO este alături de voi astăzi, mâine și atâta timp cât va fi nevoie„, a declarat Stoltenberg, înainte de a-l invita pe Zelenski la summitul NATO de la Vilnius din iulie.
El a subliniat că o inițiativă de sprijin pe mai mulți ani va ajuta Ucraina să facă tranziția de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO și să asigure interoperabilitatea deplină cu alianța, numind acest lucru „o dovadă a angajamentului pe termen lung al NATO față de Ucraina”.
”Nu știm când se va încheia acest război, dar știm că agresiunea rusă este un model toxic care trebuie oprit. Așa că trebuie să continuăm să consolidăm forțele armate ale Ucrainei. Și trebuie să ne asigurăm că există aranjamente robuste și puternice pentru securitatea Ucrainei”, a mai declarat Stoltenberg.
Aceasta a fost cea de-a patra vizită a lui Stoltenberg în Ucraina în calitate de secretar general al NATO, dar prima de la începutul războiului declanșat în urmă cu aproape 14 luni.
Mesajul a fost transmis, joi, în cursul vizitei la Kiev, de Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
„Viitorul Ucrainei este în familia euroatlantică. Viitorul Ucrainei este în NATO. În același timp, obiectivul principal al Alianței, al aliaților, este să se asigure că Ucraina câștigă„, a spus Stoltenberg, citat de presa internațională.
Aflat alături de șeful NATO, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, la rândul său, că „este momentul” ca alianța militară să adreseze Ucrainei o invitație de aderare.
El a insistat pentru ca partenerii occidentali șă-și depășească „reticențele” în ceea ce privește livrarea, către Kiev, a armamentului modern greu și a avioanelor de luptă.
„I-am cerut secretarului general să ne ajute să depășim reticența partenerilor noștri de a ne furniza arme cu rază lungă de acțiune, avioane moderne, artilerie și vehicule blindate (…)
Summitul NATO de la Vilnius ar putea fi istoric. Sunt recunoscător pentru invitația de a participa la summit, dar este important ca Ucraina să primească o invitație corespunzătoare„, a spus Zelenski, insistând asupra necesității garanțiilor de securitate „pentru ucrainenii care se îndreaptă spre NATO„.
Moscova se opune vehement eventualei admiteri a Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică și și-a reconfirmat, joi, opoziția, prin purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.
Stoltenberg s-a dus la Bucea și a cerut pedepsirea vinovaților pentru crimele împotriva civililor. Acesta a spus că primirea în NATO a Ucrainei ar însemna „un grav pericol” pentru securitatea Rusiei.
În cursul vizitei sale în Ucraina, Secretarul General al NATO, s-a deplasat, joi dimineață, în orașul Bucea, la un an după ce eliberarea acestuia de sub ocupația trupelor ruse a scos la lumină crimele comise acolo împotriva civililor.
Stoltenberg, care s-a declarat „profund emoționat” de ceea ce a văzut acolo, a cerut ca responsabilii pentru atrocitățile împotriva poporului ucrainean să fie trași la răspundere.
Prioritatea Kievului este victoria militară asupra Rusiei iar chestiunea aderării la NATO va fi dezbătută în iulie, cu ocazia unui summit ce va avea loc în Lituania. Este concluzia întâlnirii de joi dintre secretarul general al NATO și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cei doi s-au întâlnit la Kiev.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski dorește ca țara sa să facă parte din NATO cât mai repede și cere să fie ajutat cu arme pentru a putea să răspundă atacului rus.
Joi, secretarul general al NATO s-a aflat la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.
De ani de zile Ucraina cere să fie primită în NATO, dar, o face și mai asiduu după ce a fost invadată de forțele ruse, în februarie 2022.
NATO s-a arătat favorabilă pentru integrarea Ucrainei dar nu oferă detalii referitoare la un eventual calendar al integrării dat fiind că intrarea Ucrainei ar putea declanșa o escaladă în conflictul cu Rusia. Kremlinul a avertizat deseori asupra unei eventuale lărgiri a Alianței în această zonă.
Summitul NATO ce se va derula la Vilnius, Lituania, în iulie – ar putea deveni unul istoric, susține Volodimir Zelenski care, consideră că “este foarte important ca Ucraina să primească o invitație cu această ocazie, de a integra Alianța”. “Este momentul”, spune liderul de la Kiev.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a exprimat, încă o dată susținerea Alianței față de Ucraina și a estimat că prioritatea este câștigarea războiului.
“Viitorul Ucrainei este în família euro-atlantică, viitorul Ucrainei este în NATO. În același timp, principalul obiectiv al Alianței, al membrilor săi, este să se asigure că Ucraina va câștiga”, a subliniat secretarul general al NATO.
Chestiunea aderării va fi dezbătută la summitul din iulie, din Lituania confirmă responsabilul Alianței, la fel de bine și garanțiile de securitate ce pot fi oferite Ucrainei.
Dar, vizita liderului NATO la Kiev nu a trecut neobservată de Kremlin.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a ținut să sublinieze că „unul din obiectivele Rusiei este tocmai să împiedice intrarea Ucrainei în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Ea ar însemna o amenințare serioasă pentru țara și pentru securitatea noastră”, a ținut să precizeze Dmitri Peskov.
Rusia prezintă conflictul din Ucraina drept un război indirect al NATO iar invadarea Ucrainei „o necesitate”.
În chestiunea ajutorului militar occidental, președintele Volodimir Zelenski i-a cerut responsabilului NATO “să facă mai mult”.
Kiev spune că are nevoie urgentă de avioane moderne, de blindate, artilerie și de lansatoare pe care dorește să le utilizeze pentru a viza depozitele ruse.
Ucraina a rezistat întreaga iarnă atacurilor ruse, pe frontul de Est. Acum, forțele ucrainene pregătesc propria ofensivă de primăvară dar, pentru o victorie, au nevoie de muniție și de echipamente.
Președintele Volodimir Zelenski a subliniat că obiectivul este “eliberarea completă a teritoriului ucrainean de forțele ruse”.
Între timp, Ucraina plătește cu “viața soldaților săi, care, încă nu au primit echipamentul militar necesar pentru apărarea țării”, a precizat președintele ucrainean.
Responsabilul NATO a dezvăluit că discuții pe această temă vor avea loc vineri, cu statele membre NATO, la baza militară americană Ramstein din Germania. Se va discuta despre eventuale livrări de arme, dar nu au fost oferite informații suplimentare.
Occidentul a ajutat Ucraina, până acum, cu peste 150 de miliarde de dolari dintre care 65 de miliarde de dolari doar pentru domeniul militar.
⚡️Jens Stoltenberg arrives in Kyiv.
The NATO Secretary-General was seen by a Kyiv Independent journalist on the morning of April 20 paying tribute to fallen Ukrainian soldiers on St Michael’s Square in central Kyiv. pic.twitter.com/QhY515J305
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 20, 2023