Acasă Război Kremlinul admite pentru prima dată, că se află în ”stare de război” în Ucraina, Rusia lansează cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Kremlinul admite pentru prima dată, că se află în ”stare de război” în Ucraina, Rusia lansează cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice ucrainene.

0
0
130

După 758 de zile, Kremlinul admite pentru prima dată că se află în stare de război în Ucraina. Rusia lansează cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Rusia se află în ”stare de război” în Ucraina, declară – pentru prima oară de la începutul conflictului, în februarie 2022 – un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat site-ului rus aif.ru, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.

”Ne aflăm în stare de război. Da, a început ca o operaţiune militară specială, dar imediat ce s-a format acest grup acolo, atunci când Occidentul colectiv participă alături de Ucraina, pentru noi a devenit deja un război. Sunt convins de asta. Iar toată lumea trebuie să înţeleagă asta”, declară acest apropiat al lui Vladimir Putin, proaspăt reales în al cincilea mandat, în acest interviu acordat site-ului ”Argumentî i faktî”.

Kremlinul reprimă de doi ani prin menzi şi închisoare folosirea cuvântului ”război”, impunând eufemismul oficial ”operaţiune militară specială”.

Mai mulţi oficiali ruşi au folosit, în ultimii doi ani, cuvântul ”război” în declaraţii publice, referindus-e de fiecare dată la un război al Occidentului împotriva Rusiei prin Ucraina şi nu la invazia şi asaltul ruse.

Întrebat de presă despre soarta celor care au fost condamnaţi pentru că au folosit acest cuvânt, Dmitri Peskov a sugerat că nu este de aşteptat ca folosirea acestui cuvânt să fie autorizată în critici la adresa Rusiei.

”Cuvântul război este folosit în diverse contexte. Comparaţi contextul meu cu cele ale (persoanelor condamnate pe care le) citaţi”, a răspuns el.

Analista rusă Tatiana Stanovaia apreciază vineri, pe Telegram, că folosirea oficială a cuvântului de către Kremlin ilustrează depăşirea unei ”frontiere psihologice” de către elita politică şi populaţie.

În acest interviu, Dmitri Peskov a amintit obiectivul Kremlinului de a cuceri complet cele patru regiuni ucrainene – Herson, Doneţk, Lugansk şi Zaporojie – pe a căror anexare a revendicat-o în septrmbie 2022.

”Avem patru noi supuşi federali. Iar esenţialul pentru noi este să protejăm locuitorii acestor regiuni şi să eliberăm teritoriul acestor regiuni, care este în prezent ocupat de către regimul de la Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Kievul respinge aceste anexări drept acaparări ilegale ale teritoriului său şi anunţă că nu se va opri până când toţi militarii ruşi nu vor fi daţi afară din Ucraina.

Ucraina se declară hotărâtă să recucerească Peninsula Crimeea, la Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014.

Moscova, care a investit masiv în Crimeea, subliniază că peninsula face parte din Rusia şi că statutul acesteia fost rezolvat o dată pentru totdeauna.

Cel mai mare atac al Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Cel puţin două persoane au fost ucise în Ucraina, unde Rusia a lansat aproximativ 90 de rachete şi 60 de drone explozive vizând infrastructuri energetice într-un atac masiv în noaptea de joi spre vineri, relatează AFP.

”Au fost 60 (de drone de tip) Shahed şi aproape 90 de rachete de diverse tipuri”, enumeră preşedintele ucrainean Volodimir Zeklenski pe reţele de socializare, prezentând ”condoleanţe familiilor celor care au fost ucişi de această teroare”.

Potrivit preşedintelui ucrainean, atacurile au vizat ”centrale electrice, linii de înaltă tensiune, un baraj hidroelectric pe Nipru, locuinţe şi chiar un troleibuz”.

Potrivit operatorului ucainean Energoatom, s-au constatat pene de curent în şapte regiuni.

Guvernatorul regiunii Harkov (nord-est) Oleg Sînegubov, a evocat ”700.000 de consumatori fără electricitate”, fără să precizeze dacă este vorba despre gospodării sau persoane.

Una dintre cele două linii care alimentează Centrala Nucleară Zaporojie, ocupată de Moscova, a fost întreruptă de un bombardament, a anunţat vineri ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Gluşcenko.

Rusia şi-a lovit, din greşeală, propria navă cu rachete
Rușii și-au scufundat una dintre nave în timpul unor exerciții în Marea Baltică. Traulerul ”Căpitanul Lobanov” s-a dus la fund după ce a fost lovit din greșeală de o rachetă.

Echipajul tocmai mergea la culcare, când bomba a căzut în camera de control a căpitanului.

Trei marinari au fost uciși și alți patru au fost răniți, spune ruda uneia dintre victime. Unul dintre răniți este în stare gravă.

O a doua rachetă a căzut în apropierea navei, în zona plaselor de pescuit. S-a întâmplat în largul regiunii Kaliningrad, în timpul unor exerciții în Marea Baltică.

Autoritățile de acolo au ascuns cauzele incidentului. Au anunțat doar că pe vas a avut loc un incendiu din cauza unei situații de urgență. Potrivit unor surse citate de presa independentă, la spital, răniții ar fi fost audiați de ofițerii FSB, care le-au ordonat să nu vorbească despre incident.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Pe măsură ce crește amenințarea unui război cu Rusia, Europa ar putea trece la armata obligatorie. E NATO pregătită pentru ce stă să vină?

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Pe măsură ce crește amenințarea unui r…