Acasă Război Noi explozii în Transnistria, situaţia devine tot mai tensionată, ultimele atacuri au fost lansate cu drone, Maia Sandu intervine

Noi explozii în Transnistria, situaţia devine tot mai tensionată, ultimele atacuri au fost lansate cu drone, Maia Sandu intervine

0
40

Au avut loc noi explozii, vineri noaptea spre sâmbătă, în Transnistria, în raionul Rîbnița, după ce au fost aruncate dispozitive explozive din două drone.

Incidentele nu s-au soldat cu victime, iar președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că exploziile au vizat un aerodrom militar nefuncţional de lângă satul Vărăncău, relatează deschide.md.

Exploziile au avut loc între ora 22:00 – 22:50. Nu sunt victime umane întregistrate. Înţelegem că aceste explozii au fost cauzate cu implicarea unei drone. Ele au vizat pista aerodromului nefuncţional. Instituţiile noastre competente încă colectează informaţii. Când vom avea mai multe detalii, vom reveni”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu le-a dat asigurări cetățenilor că autoritățile monitorizează situația și că siguranța lor este o prioritate.

Siguranţa cetăţenilor, de pe malul stâng, de pe malul drept este foarte importantă pentru noi. Întreprindem toate măsurile pentru a menţine siguranţa, pentru a nu admite destabilizare şi provocări pe teritoriul ţării”, a mai spus Sandu.

În jurul orei 21.40 două dispozitive explozive ar fi fost aruncate dintr-o dronă, iar o oră mai târziu atacul a fost repetat.

Ucraina a negat în mod repetat că ar fi în spatele incidentelor din Transnistria, afirmând că Rusia ar organiza atacuri cu steag fals pentru a provoca război.

Autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută.

În apropiere de localitatea Voronkovo (Vărăncău n.e.) din raionul Rîbniţa, pe locul unui fost aerodrom, au fost detonate patru dispozitive explozive”, a anunţat serviciul de presă al aşa-numitului minister de interne din Transnistria, fără a preciza originea atacurilor. Potrivit autorităţilor, ”în seara de 6 mai, în jurul orei 21.40, două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă. O oră mai târziu, atacul a fost repetat”.

O echipă de investigaţie operaţională lucrează la faţa locului. Experţii au adunat rămăşiţele dispozitivului exploziv”, a precizat ministerul, menţionând că nimeni nu a fost ucis sau rănit în incident. Acesta a precizat că este al doilea atac în localitate, după incidentul din 5 mai, de la ora 22.20, când două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă. Vărăncău se află la aproximativ cinci kilometri de graniţa cu Ucraina.

Situaţia din Transnistria a început să devină tensionată la sfârşitul lunii aprilie, după o serie de împuşcături şi explozii în clădirile guvernamentale şi în infrastructură, despre care responsabili locali susţin că au avut loc de pe teritoriul ucrainean.

Kievul a susţinut că a fost o operaţiune „sub steag fals” a Rusiei pentru pentru a acuza Ucraina de atacuri, precum şi de pregătiri pentru o ofensivă, în timp ce Rusia a calificat incidentele drept o încercare de a atrage acest teritoriu în conflictul armat din Ucraina.

Un comandant în războiul Rusiei din Ucraina a declarat recent că unul dintre obiectivele invaziei ruseşti este crearea unui coridor cu acces în Transnistria, care se învecinează cu oraşul ucrainean Odesa.

Se estimează, că Rusia are aproximativ 1.500 de soldaţi staţionaţi permanent în Transnistria pentru a monitoriza o încetare a focului, precum şi vechile depozite de muniţii şi depozite de arme.

Transnistria, regiune cu jumătate de milion de locuitori, majoritatea slavi, a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat (1992-1993) în care a primit asistenţă din partea Rusiei.

În conformitate cu Acordul privind reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, semnat în iulie 1992, Rusia a desfăşurat 2.400 de soldaţi pentru a asigura pacea în zonă, dar a redus acest contingent de-a lungul anilor, aminteşte EFE.

Republica Moldova a cerut să adere la Uniunea Europeană, în timp ce Tiraspolul a cerut recunoaşterea independenţei sale după acest pas al Chişinăului.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

La televiziuniile din Rusia, se discută despre trecerea la ”socialismul militar”, totul trebuie controlat de statul rus, pentru a susține efortul de război

Un calcul făcut de revista Newsweek arată că Rusia lui Putin ar plăti 900 de milioane de d…