Acasă Război O dronă Reaper de fabricație americană, a fost doborâtă astăzi deasupra Mării Negre de două avioane rusesști SU-27

O dronă Reaper de fabricație americană, a fost doborâtă astăzi deasupra Mării Negre de două avioane rusesști SU-27

0
55

Activitatea în jurul Mării Negre, escaladează. Două avioane de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27), au lovit marţi un avion american fără pilot (dronă) de tip Reaper deasupra Mării Negre, o zonă foarte supravegheată de NATO de la începutul Războiului rus în Ucraina, anunţă armata americană, relatează AFP.

Două avioane ruse de tip Su-27 au efectuat o interceptare ”periculoasă şi neprofesionistă” a unei aeronave fără pilot, de informaţii, supraveghere şi recunoaştere (dronă de spionaj) de tip MQ-9 aparţinând Forţelor aeriene americane, care opera în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre, anunţă într-un comunicat Forţele Armate Americane în Europa şi Africa (USEUCOM), cu sediul la Ramstein, în Germania.

La ora (Germaniei) 7.03, (8.03, ora României) unul dintre avioanele ruseşti de tip Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând Forţele americane să doboare MQ-9 în apele internaţionale”, se arată în comunicat.

De mai multe ori înainte de coliziune, (avionul rus de tip) Su-27 a deversat carburant şi a zburat în faţa MQ-9 în mod nechibzuit, nesănătos din punct de vedere al mediului şi în mod neprofesionist”, denunţă USEUCOM.

Acest incident demonstrează o lipsă de lipsă de competenţă, pe lângă faptul că este nesigur şi neprofesionist”, conchide USEUCOM.

Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, atunci când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, antrenând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, anunţă comandantul Forţelor Armate Americane în Europa şi Africa, generalul James Hecker.

Este vorba despre un act periculos şi neprofesionist al ruşilor, care aproape că a provocat prăbuşirea ambelor avioane”, adaugă el, referindu-se la acest incident.

Acest incident urmează un tipar al unor acţiuni ale unor piloţi ruşi în timpul unor interacţiuni cu aeronave americane şi NATO în spaţiul aerian internaţional, inclusiv la Marea Neagră, denunţă USEUCOM, care subliniază că aceste acţiuni ale piloţilor ruşi sunt ”periculoase şi pot conduce la erori de calcul şi la escaladări neintenţionate”.

USEUCOM operează frecvent aeronave în spaţiul aerian european şi internaţional în coordonare cu ţările survolate şi în baza dreptului internţaional, în cadrul unor misiuni care susţin obiectivele americane şi NATO, se arată în comunicat.

Casa Albă a denunţat un act ”necugetat” al Rusiei.

Preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la acest incident de către consilierul în probleme de securitate naţionale Jake Sullivan, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al Executivului american, John Kirby.

John Kirby subliniază că au mai avut loc, în trecut, interceptări ale unor drone americane de către avioane ruseşti, dar că acest incident este ”unic”, pentru că a condus la pierderea dronei de tip Reaper.

Departamentul de Stat american ”intenţionează să-i contacteze pe conducătorii ruşi şi să le comunice în mod direct îngrijorările noastre”, a anunţat John Kirby.

Dacă mesajul pe care (ruşii) vor să-l trimită este să ne descurajeze să zburăm şi să operăm în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va fi un eşec, pentru că acest lucru nu se va întâmpla”, a subliniat el.

Marea Neagră nu aparţine unei naţiuni anume, iar noi vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura securitatea naţională în această parte a lumii”, a subliniat purtătorul de cuvânt al NSC.

Dronele Statelor Unite şi ale aliaţilor vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional şi îi îndemnăm pe ruşi să se comporte în mod profesionist”, subliniază James Hecker.

Potrivit unui oficial de la NATO, comandantul suprem al Forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli, i-a informat pe aliaţi.

Potrivit unei surse militare occidentale care a cerut protecţia anonimatului, canalele diplomatice dintre Statele Unite şi Rusia urmează să fie activate în vederea evitării oricărei escaladări.

Drona de tip Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanţă de tip MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), echipată cu senzori ultramoderni – bulă optronică şi radar – în vederea unor operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 de kilometri pe oră.

Cu o anvergură de 20 de metri, ea are o anduranţă de 24 de ore de zbor.

Ea poate duce la bord mai multe tipuri de armament – bombe cu ghidaj laser şi/sau GPS (GBU) şi rachete de tip Hellfire.

Echipajul de la sol al dronei este alcătuit din patru persoane.

În afară de Statele Unite, mai multe armate europene deţin drone de tip Reaper în flotele lor, inclusiv Regatul Unit, Italia, Franţa şi Spania.

Spaţiul aerian al Mării Negre este teatrul unor interacţiuni foarte regulate între drone şi aeronave ale statelor membre NATO şi forţele armate ale Rusiei.

Avionul rus de vânătoare de tip Su-27 este un avion cu un singur loc.

El a fost introdus în serviciu în 1985.

El a condus la multe variante – Su-30, Su-33, Su-35 şi Su-37

Generalul James Hackera susține că actul rusesc a fost unul nesigur și neprofesionist și le solicită rușilor să se comporte în mod profesionist și în siguranță.

Aeronava noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea MQ-9.

De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave (drona și avionul rusesc).

Avioanele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și le cerem rușilor să se comporte în mod profesionist și în siguranță„, a declarat generalul James Hackera.

Drona americană Reaper, nu a fost încă recuperată în Marea Neagră”, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA.

În declarația anterioară, comandantul forțelor aeriene americane în Europa a spus că drona a fost ”lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”.

Pentagonul cere ruşilor să se comporte profesionist şi în siguranţă după incidentul cu drona de deasupra Mării Negre. Ministerul Apărării din Federația Rusă transmite că avioanele de luptă ruse nu au folosit armele de bord şi nu au intrat în contact cu aparatul de zbor fără pilot.

Potrivit ministerului rus al Apărării, marţi dimineaţă, în zona peninsulei Crimeea, a fost înregistrat zborul unui avion fără pilot american în direcția frontierei de stat a Federației Ruse.

Zborul dronei americane a fost efectuat cu transponderele oprite, încălcând granițele zonei de regim de utilizare a spațiului aerian.

După descoperirea dronei americane, avioane de vânătoare au fost ridicate în aer, transmit ruşii.

Ca urmare a manevrelor bruște, drona americană a trecut la un zbor necontrolat, pierzând altitudine și a intrat în coliziune cu suprafața apei. Avioanele de luptă ruse nu au folosit armele de bord, nu au intrat în contact cu aparatul de zbor fără pilot și s-au întors cu succes la baza aeriană, comunică autorităţile ruse.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Pentru a întări ”eforturile de pace” împreună cu Xi, un bloc de locuinţe a fost lovit azi de o rachetă, în oraşul Zaporojie

Un bloc de locuinţe a fost lovit de o rachetă în oraşul Zaporojie. Sunt şapte morţi în tot…