Acasă Război ”Parada Victoriei” fără victorie la Moscova, Putin dă vina pe NATO pentru genocidul și distrugerile din Ucraina

”Parada Victoriei” fără victorie la Moscova, Putin dă vina pe NATO pentru genocidul și distrugerile din Ucraina

0
51

Președintele rus, criminalul de război Vladimir Putin, a prezidat, la Moscova, o amplă desfășurare de trupe și tehnică militară menită să marcheze „Ziua Victoriei”.

Parada dedicată Zilei Victoriei Rusiei sovietice asupra Germaniei naziste, în al Doilea Război Mondial, a început la Moscova. În mesajul său către soldați, Putin a vorbit în continuare despre ”operațiunea militară specială” din Ucraina, și nu despre război, menținându-și astfel poziția, în ciuda speculațiilor potrivit cărora ar putea declara ”război total” Ucrainei, ceea ce ar fi atras și mobilizarea generală.

Jurnaliștii străini notează că, în discursul său de Ziua Victoriei, marea absență a fost tocmai… referirea la victorie. Putin a vorbit despre lupta ”eroică din Donbas”, dar nu a făcut niciun fel de referire la Mariupol sau la alte teritorii capturate de ruși. În același timp, el nu a oferit niciun indiciu legat de un eventual sfârșit al operațiunii.

Putin a acuzat statele occidentale că au provocat Rusia, pretinzând că Vestul pregătea de o invadare a ”teritoriilor istorice” ale Rusiei, inclusiv Crimeea.

Statele NATO nu au vrut să ne asculte. Aveau alte planuri, și am văzut asta. Plănuiau o invazie în teritoriile noastre istorice, inclusiv Crimeea… Rusia a fost forțată (să intervină preventiv), la timp și a fost decizia corectă”, a spus Putin, la ceremonie. ”Totul indica că o ciocnire cu neo-naziștii din Ucraina, susținuți de SUA și partenerii săi mai mici, era inevitabilă”, a mai spus el.

Avioane de vânătoare și bombardiere au răsunat pe cerul Moscovei încă de la începutul săptămânii trecute la repetițiile pentru 9 Mai din Piața Roșie, însă acum parada aeriană a fost anulată.

Înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei, forțele aeriene ruse au făcut repetiții pe cerul Moscovei, avioanele survolând cerul inclusiv în formație simbolizând litera Z – motivul invaziei militare a Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că parada aeriană a fost anulată din cauza condițiilor meteo, scrie Tass, conform BBC. „Componenta aviatică nu va avea loc din cauza vremii”, a spus Peskov.

Parada din Piața Roșie a început la ora 10:00 cu o defilare a trupelor și cu un discurs al lui Vladimir Putin.

În mesajul său către soldați, Putin a vorbit în continuare despre ”operațiunea militară specială” din Ucraina, și nu despre război, menținându-și astfel poziția, în ciuda speculațiilor potrivit cărora ar putea declara ”război total” Ucrainei, ceea ce ar fi atras și mobilizarea generală.

Conform Tass, anul acesta la parada militară din Piaţa Roşie participă 11.000 de militari, iar în componenţa coloanei mecanizate intră 131 de unităţi de tehnică militară.

„Pur și simplu, am fost nevoiți să pregătim această operațiune din Donbas (…) pentru că NATO a început să intre pe teritoriile noastre și ne-a amenințat siguranța, ajungând la frontierele noastre. Confruntările cu neonaziștii au fost de neoprit. Asistăm la furnizarea, de către țările NATO, de echipamente (…) iar pericolul crește.

Rusia a luat decizia corectă. SUA, în specia, după căderea URSS (…) au discutat tot timpul despre unicitatea și exclusivitatea lor, umilind întreaga lume, arătând că nimic nu s-a schimbat. Însă noi suntem o altă țară, Rusia are un cu totul alt caracter.

Rusia nu a renunțat niciodată la credință, la valorile tradiționale, la cinstirea față de înaintași și respectul față de toate culturile, demonstrând că apără valori valabile mii de ani și fiind împotriva falsificării istoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin: „Dușmanii au încercat să ne distrugă din interior, dar n-au reușit„.

Creșterea rusofobiei, umilirea memoriei victimelor războiului, toate acestea ne-au făcut să acționăm așa cum am acționat (…) Știm că veterani din SUA au vrut să participe la paradă, dar li s-a interzis (…)

Mă adresez forțelor noastre din Donbas: voi luptați pentru țară, pentru viitorul ei, pentru care nimeni să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, pentru ca în niciun caz să nu avem parte de o creștere a nazismului. Voi sunteți cei care cinstiți memoria Marelui Război de Apărare a Patriei„, a spus președintele rus în prima parte a discursului său, înainte de a cere un moment de reculegere pentru cei căzuți în lupte.

Regimul criminalului de război rus Vladimir Putin, sărbătorește pe 9 mai „Ziua Victoriei”.

Este una dintre cele mai importante sărbători anuale în Rusia și marchează momentul în care Germania nazistă a fost înfrântă prin efortul conjugat al Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial, acum 77 de ani.

În mod tradițional, atenția publică este concentrată asupra evenimentelor de la Moscova, unde este organizată o amplă paradă militară unde Kremlinul își expune o parte din arsenal, inclusiv arme de distrugere în masă.

În weekend, responsabilii au făcut repetiții pentru paradă iar presa internațională a semnalat chiar și angrenarea copiilor de grădiniță în acest demers.

Însă, spre deosebire de anii anteriori, „Ziua Victoriei” în războiul încheiat pe continent acum aproape opt decenii este celebrată, anul acesta, în plin război declanșat de Rusia în Ucraina.

În pofida eforturilor armatei ruse, victoriile de anvergură pe frontul din Donbas lipsesc iar evoluțiile notabile din ultimele zile sunt puține.

Un oficial de la Moscova confirmă că rușii au invadat Ucraina ca să rămână aici.

Între acestea, vizita la Herson – singurul oraș ucrainean important capturat de ruși în actuala campanie militară – a lui Andrei Turciak, prim-vicepreședinte al Camerei superioare a Parlamentului rus.

Turciak a confirmat că, în Ucraina, dacă rușii se instalează într-un loc, nu mai pleacă.

„Adresându-mă locuitorilor regiunii Herson, doresc să spun încă o dată că Rusia este aici pentru totdeauna. Nu trebuie să existe nicio îndoială în legătură cu asta”, a declarat Turciak, care este prim-vicepreședinte al Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului Rusiei.

Administrația rusă a acestui oraș de coastă şi-a anunțat intenția de a introduce rubla în locul monedei ucrainene, de la începutul lunii.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

La televiziuniile din Rusia, se discută despre trecerea la ”socialismul militar”, totul trebuie controlat de statul rus, pentru a susține efortul de război

Un calcul făcut de revista Newsweek arată că Rusia lui Putin ar plăti 900 de milioane de d…