Acasă Război Putin, la îndemnul Patriarhului Chiril, cere armistițiu în Ucraina cu ocazia Crăciunului de rit vechi, Șoigu, ordin să înceteze bombardamentele timp de două zile

Putin, la îndemnul Patriarhului Chiril, cere armistițiu în Ucraina cu ocazia Crăciunului de rit vechi, Șoigu, ordin să înceteze bombardamentele timp de două zile

0
91

Vladimir Putin, la îndemnul Patriarhului Chiril, i-a cerut ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, să emită un ordin de încetare a focului în Ucraina pentru două zile, 6 și 7 ianuarie, în care se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi.

Vladimir Putin a ordonat încetarea focului în Ucraina. Liderul de la Kremlin a luat această decizie după o cerere formulată de Patriarhul Kiril, care a pledat pentru un armistițiu între Rusia și Ucraina în zilele în care se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi. Vladmir Putin i-a cerut același lucru şi preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Având în vedere apelul Înalt Prea Sfințitului Patriarh Kiril, îi dau instrucțiuni ministrului apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe întreaga linie de contact dintre părțile din Ucraina, pe 6 ianuarie, de la ora 12:00, până pe 7 ianuarie, ora 24:00”, este documentul făcut public de Kremlin.

Având în vedere un număr mare de cetățeni ortodocși în zonele ostilităților, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterea lui Hristos”, a adăugat Vladimir Putin.

Patriarhul Moscovei și al Rusiei, Kiril, a făcut un apel de încetare a focului dintre Ucraina și Rusia, cu ocazia Crăciunului pe rit vechi, sărbătorit de creștinii ortodocși. ”Eu, Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, fac apel la toate părțile implicate în ”conflictul intern” să înceteze focul și să stabilească un armistițiu de Crăciun de la ora 12_00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 a zilei de 7 ianuarie, astfel încât ortodocșii să poată participa la slujbele din ajunul și ziua de Crăciun”, scrie pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Volodimir Zelenski a respins apelul Patriarhului Kiril şi nu a dat încă un răspuns la solicitarea lui Vladimir Putin.

Având în vedere apelul Sanctităţii Sale Patriarhul Chiril, îi dau instrucţiuni ministrului Apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact, între părţile din Ucraina, începând de la ora 12.00, la 6 ianuarie, anul acesta, şi până la (ora) 24.00, la 7 ianuarie”, anunţă Putin citat într-un comunicat al Kremlinului.

Preşedintele rus Vladimir Vladimirovici, îndeamnă totodată forţele ucrainene să 4respecte acest armistiţiu, pentru a oferi posibilitatea ortodocşilor – confesiunea majoritară în Ucraina, la fel ca în Rusia – ”să asiste la slujbe în Ajunul Crăciunului, şi de Ziua naşterii lui Cristos”.

Acest armistiţiu – primul de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie – intervine ăn urma unei cereri în acest sens a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Chiril – un susţinător apropiat al lui Vladimir Putin.

Acest apel al Patriarhului Chiril a fost respins de către consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoliak.

Podoliak a denunţat, într-un mesaj postat joi pe Twiter, înainte de anunţul lui Vladimir Putin, un eventual armistiţiu ”capcană cinică” şi ”element de propagandă”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat, la rândul său, joi, într-o convorbire la telefon cu Vladimir Putin, la un ”armistiţiu unilateral” în Ucraina.

Moscova s-a declarat joi deschisă unui dialog cu Ucraina – cu condiţia ca Kievul să accepte ”noile realităţi teritoriale” de după ofenisva rusă, a anunţat Putin.

Într-o convorbire la telefon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a îndemnat la un armistiţiu în Ucraina, Putin a ”repetat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze exigenţelor binecunoscute, exprimate în mai multe rânduri, şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”, anunţa într-un comunicat Kremlinul.

Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi.

Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate – doar atunci va fi un armistiţiu temporar„, a replicat joi seară consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, denunţând ceea ce a numit „ipocrizia” Moscovei.

Podoliak a indicat că armata ucraineană va continua atacurile, susţinând că, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu atacă teritorii străine, ci doar „membri ai forţelor de ocupaţie de pe teritoriul propriu”.

Anterior, Podoliak respinsese apelul Patriarhului ortodox rus Chiril în sensul unui armistiţiu.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Propagandistul lui Putin, delir și criză de nervi, după ce Olaf Scholz a anunțat, că trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina: ”Naziști nenorociți”

Propaganda Moscovei a reacționat furibund după ce informațiile din presa occidentală au ar…