Acasă Război Rusia acuză ”atac terorist” și nu mai participă la acordul pentru trasnportul cerealelor ucrainiene pe Marea Neagră, după atacul cu drone asupra flotei ruse la Sevastopol

Rusia acuză ”atac terorist” și nu mai participă la acordul pentru trasnportul cerealelor ucrainiene pe Marea Neagră, după atacul cu drone asupra flotei ruse la Sevastopol

0
92

Rusia a anunțat, astăzi, că nu va mai participa la acordul care asigură tranportul de cereale ucrainiene, pe Marea Neagră. Cerealele sunt impetuos necesare pentru a aproviziona țările sărace, în contexul atacului cu drone din această dimineață.

Rusia a anunțat astăzi că nu va mai participa la acordul care asigură tranportul de cereale ucrainiene, pe Marea Neagră. Navele atacate în această dimineață, participau la asigurarea securității coridorului pentru cereale.

Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Chiar dacă armata rusă a acuză forțele ucrainiene că au lansat un atac concertat împotriva navelor rusești din golful Sevastopol, Moscova se apără și susține că numai două nave au suferit ”avarii minore”.

Flota rusă a Mării de la Sevastopolul, atacată în dimineața zilei de 29 octombrie, ar fi putut suferi pierderi mai grave decât au fost anunțate oficial. Rusia a confirmat doar că dragorul de mine ”Ivan Golubeț” a fost avariat, dar o serie de rapoarte indică faptul că și fregata „Amiral Makarov” a fost atinsă.Fregata a devenit noua navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră după distrugerea crucișătorului Moscova de către armata ucraineană. După atac, ambele suprastructuri ale navei au fost avariate, echipamentele radar, sistemele de control al incendiilor și de comunicații au fost dezactivate, relatează rosZMI citând surse din Ministerul Apărării.

O navă mare de asalt amfibie (APV) și mai multe nave auxiliare ar fi suferit, de asemenea, daune la suprafață, iar o navă de transport a fost avariată. S-a raportat și despre distrugerea unei ambarcațiuni amfibie din clasa Serna sau și a unei alte nave.

Acum două săptămâni, Rusia impunea pretenții pentru a accepta continuarea înțelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat și supervizat de ONU și Turcia. În acest context, Rusia și Ucraia s-au opus respectării unui coridor de navigație securizat prin Marea Neagră, liber de orice activitate militară. Rusia afirmă că impactul general al al sancțiunilor occidentale asupra logisticii, plăților, transportului maritim și asigurărilor o împiedică să exporte îngrășăminte și produse chimice. Printre acestea se numără amoniacul. De asemenea Rusia susține că relaxarea acestor restricții a fost o parte extrem de importantă a acordului care a fost semnat în iulie și care are drept garanți Turcia și ONU.

Ucrainenii au lovit sâmbătă dimineață în ”inima” Crimeei, lansând un atac cu drone asupra navelor militare din portul Sevastopol.

Potrivit unor informații încă neconfirmate oficial, a fost avariată cel puțin o fregată din clasa Grigorovici a Flotei Mării Negre, în apropiere de Sevastopol, lovită cu ​​vehicule de suprafață fără pilot.

Examinarea dronelor relevă că erau dotate cu echipamente de navigaţie canadiene. Acesta mai afirmă că atacul a fost executat cu 16 drone şi a fost coordonat de specialişti britanici, acuzaţie negată de Londra.

Moscova spune că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea.

Ministerul rus al Apărării susține că a recuperat și analizat dronele folosite sâmbătă în atacul din Crimeea.

Acesta susține că atacul a provocat avarii minore uneia dintre navele Flotei sale din Marea Neagră.

Analizele au arătat că dronele erau echipate cu module de navigație de „fabricație canadiană”, a precizat ministerul.

De asemenea, acesta a susținut ieri că atacul a fost efectuat de Ucraina sub conducerea Marii Britanii.

Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că va apăra ce teritoriu rusesc prin orice mijloace necesare.

Crimeea, care se află în sudul Ucrainei, a fost anexată de Moscova în 2014.

Depozitele de combustibil (pline pe jumătate în momentul impactului) și instalațiile de depozitare ar fi fost distruse. Interlocutorii jurnaliştilor rosZMI de la sediul Flotei Mării Negre au raportat patru până la şapte morţi şi între 15 şi 20 de răniţi.

Reparația navei ”Amiral Makarov”, dacă componentele sunt disponibile, va dura două până la trei săptămâni. Dacă echipamentul necesar nu este disponibil, reparațiile pot dura o lună și jumătate până la două luni. În prezent, flota Mării Negre a Federației Ruse are de fapt o singură navă cu apărare antiaeriană serioasă.

Rusia a dat vina pe Ucraina pentru atacuri, și că ucrainenii ar fi fost ajutați de instructori din Marea Britanie. Potrivit Federației Ruse, Golful Sevastopol ar fi fost atacat cu ajutorul dronelor aeriene și maritime. Potrivit surselor jurnaliştilor, atacul din 29 octombrie demonstrează ”pierderea iniţiativei pe mare a Federaţiei Ruse”.

În dimineața zilei de 29 octombrie, o serie de explozii au avut loc la Sevastopol, oraș din Crimeea anexată de Rusia și bază a Flotei Ruse din Marea Neagră . ”Guvernatorul” orașului, Mihail Razovjaev, a anunțat ”doborârea cu succes a tuturor dronelor ucrainene de către apărarea anti-aeriană”. Cu toate acestea, camerele de supraveghere video au fost oprite în oraș, iar Golful Sevastopol a fost închis.

Institutul pentru Studiul Războiului arată în cea mai recentă analiză a conflictului din Ucraina că probabil că forțele ucrainene au efectuat sâmbătă un atac împotriva unei fregate din clasa Amiral Grigorovici a Flotei Marinei ruse a Mării Negre în apropiere de Sevastopol cu drone maritime.

Imaginile din rețelele de socializare au documentat un număr necunoscut de vehicule de suprafață fără pilot la bord care au lovit cel puțin o fregată din clasa Amiral Grigorovici în Sevastopol, susțin analiștii de la think tank-ul american.

De asemenea, imaginile au arătat fum în apropierea portului din Sevastopol și ceea ce părea a fi apărarea aeriană rusă din Sevastopol atacând ținte aeriene.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au folosit șapte drone maritime autonome și nouă vehicule aeriene fără pilot pentru a efectua un „atac terorist” împotriva flotei ruse și a unor obiective civile din Sevastopol.

Imagini care circulă pe rețelele de socializare surprind momentul atacului ucrainenilor asupra Flotei Mării Negre din Crimeea și arată cum una din drone se apropie foarte mult de fregata Amiral Makarov. Atacurile au fost lansate cu ajutorul dronelor maritime, care au și surprins momentele atacului.

O primă înregistrare video pare să arate cum, în atacul de astăzi asupra Bazei Navale rusești din Sevastopol, dronele maritime ale ucrainenilor au reușit să se apropie foarte mult de fregata rusească Amiral Makarov și aparent să o lovească. Ulterior, și dragorul de mine Ivan Golubets este lovit.

Un alt videoclip arată cum o dronă maritimă pare să fie atacată de o navă rusească și chiar de un elicopter.Potrivit lui H.I. Sutton, un analist independent pe apărare, tipul de drone folosit de Ucraina sâmbătă pentru a ataca Marina Rusă în Sevastopol este același cu cea gasită în septembrie în apropierea bazei. Dronele maritime au fost descoperite pentru prima dată de ruși pe țărmul orașului Sevastopol din Crimeea, unde se află și baza navală a Flotei Mării Negre, în luna septembrie.

O teorie este că drona maritimă a fost proiectată să explodeze în momentul în care intră într-o altă navă, fiind o versiune mai modernă a unei bărci explozive. Acest lucru ar explica și senzorii din partea frontală a dronei.

Atacurile asupra navelor militare pe timp de război sunt acte legitime de război și nu atacuri teroriste, menționează ISW.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au distrus toate țintele aeriene și maritime, iar pagubele aduse navelor Flotei Mării Negre sunt neclare în acest moment.

Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul a provocat pagube minore împotriva dragorului de mine Ivan Golubeț și a unei bariere de protecție în golful sudic, dar nu a recunoscut nicio pagubă la o fregată din clasa Grigorovici, similar cu modul în care oficialii ruși au negat orice pagubă la crucișătorul Moskva atunci când forțele ucrainene l-au scufundat pe 14 aprilie.

Până în acest moment, oficialii ucraineni nu au revendicat responsabilitatea pentru atacul cu drone de la Sevastopol. Flota Mării Negre are trei fregate din clasa Amiral Grigorovici, toate capabile să tragă rachete de croazieră Kalibr.

O decizie ucraineană de a viza fregatele care pot lansa Kalibr în acest moment are sens, având în vedere intensificarea campaniei rusești de atacuri cu drone și rachete care vizează infrastructura energetică ucraineană, consideră ISW.

Dacă Kievul ar fi ordonat acest atac, ar fi fost un răspuns proporțional, chiar reținut, la ampla campanie de bombardamente strategice rusești care a atacat obiective civile din întreaga Ucraină în ultimele câteva săptămâni, subliniază analiștii americani.

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunțat că trupele Kievului au ucis 950 de soldați ruși în ultimele 24 de ore, transmite Ukrainska Pravda. ”A fost o zi bună, ocupanții au suferit cele mai mari pierderi în direcțiile Donețk și Liman„, a declarat armata ucraineană. Pierderile totale ale Rusiei de la 24 februarie până la 30 octombrie, estimate de armata ucraineană: 71200 de soldați, 2672 de tancuri, 5453 de vehicule blindate de luptă,1.724 de sisteme de artilerie, 383 de lansatoare multiple de rachete, 197 de mijloace de apărare aeriană, 274 de avioane, 252 de elicoptere, 1.412 de drone, 352 de rachete de croazieră, 16 nave / ambarcațiuni,4120 de vehicule și autocisterne,154 echipament special.

Generalul australian Mick Ryan a realizat o analiză a implicațiilor atacului cu drone marine lansat de Ucraina asupra flotei militare ruse din portul Sevastopol.

„Ucraina continuă să se concentreze asupra țintelor militare în aceste lovituri operaționale și strategice. Prin atacul de la Sevastopol, Ucraina degradează capacitatea rușilor de a lansa rachete cu rază lungă de acțiune de pe mare.

Ucraina transmite, de asemenea, un mesaj clar Rusiei, precum și susținătorilor țării din Vest: acela că luptă împotriva armatei ruse și NU a poporului rus.

Acest atac arată din nou cât de adaptabili sunt ucrainenii. Au dezvoltat rapid o nouă capacitate de ofensivă maritimă, adăugându-se la arsenalul lor în creștere de arme cu rază lungă.

Important: Ucraina a integrat această nouă armă în conceptele operaționale și strategice de atac. Este bine să ai o armă nouă; a fi capabil s-o integrezi inteligent în conceptele de atac reprezintă punctul culminant al eficienței militare.

Ucraina este serioasă în legătură cu recuperarea Crimeii. Președintele Zelenski a vorbit despre obiectiv de mai multe ori în trecut. Aceste lovituri corodează încet capacitatea militară rusă în Crimeea și obligă Rusia să-și reorganizeze prioritățile de desfășurare a forțelor armate.

Încă o dată, rușii arată că nu-și iau adversarul în serios. Ucrainenii au atacat anterior Sevastopol cu o dronă, precum și alte ținte din Crimeea.

În același timp, rușii știau că Ucraina a dezvoltat această capacitate – dronele marine. Au apărut informații și imagini în presă, informații libere.

Prin urmare, incapacitatea Rusiei de a se adapta rapid la astfel de amenințări evidente este încă o indicație a profesionalismului lor neglijent și a incapacității de a realiza că se luptă cu o armată ucraineană care este o instituție militară de clasă mondială”, arată Ryan într-o analiză publicată pe Twitter.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au distrus toate țintele aeriene și maritime, iar pagubele aduse navelor Flotei Mării Negre sunt neclare în acest moment.

Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul a provocat pagube minore împotriva dragorului de mine Ivan Golubets și a unei bariere de protecție în golful sudic, dar nu a recunoscut nicio pagubă la o fregată din clasa Grigorovici, similar cu modul în care oficialii ruși au negat orice pagubă la crucișătorul Moskva atunci când forțele ucrainene l-au scufundat pe 14 aprilie.

Până în acest moment, oficialii ucraineni nu au revendicat responsabilitatea pentru atacul cu drone de la Sevastopol.

Flota Mării Negre are trei fregate din clasa Amiral Grigorovici, toate capabile să tragă rachete de croazieră Kalibr.

O decizie ucraineană de a viza fregatele care pot lansa Kalibr în acest moment are sens, având în vedere intensificarea campaniei rusești de atacuri cu drone și rachete care vizează infrastructura energetică ucraineană, consideră ISW.

Dacă Kievul ar fi ordonat acest atac, ar fi fost un răspuns proporțional, chiar reținut, la ampla campanie de bombardamente strategice rusești care a atacat obiective civile din întreaga Ucraină în ultimele câteva săptămâni, subliniază analiștii americani.

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina de „act terorist” și a declarat că își suspendă participarea la un acord intermediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene.

”Ținând cont de… actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale”, partea rusă suspendă participarea la implementarea acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Ministerul a declarat mai devreme că atacurile cu drone de sâmbătă au fost în mare parte respinse, cu pagube minore aduse unui dragor de mine, Ivan Golubets.

Șeful biroului președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a acuzat sâmbătă Rusia de „șantaj” și „atacuri teroriste inventate” pe propriul său teritoriu, în urma exploziilor din peninsula ocupată Crimeea de sâmbătă, relatează Reuters.

Comentariile sale au fost, aparent, o reacție la acuzațiile ruse că Ucraina s-a aflat în spatele exploziilor asupra Flotei Mării Negre din Crimeea.

Ministrul de externe al Ucrainei a acuzat, la rândul său, sâmbătă Moscova că a folosit un ”pretext fals” pentru a-și suspenda participarea la coridorul de cereale al Mării Negre.

Bărcile explozive nu sunt o invenție nouă, fiind dezvoltate de italieni în al Doilea Război Mondial și folosite până în prezent, cel mai recent de către rebelii houthi din Yemen în Marea Roșie.

Apariția sa pe o plajă din Sevastopol, în septembrie, sugerează că are o rază de acțiune suficient de mare pentru a fi utilă, deși analiștii de la Naval News speculează că ea ar putea fi lansată și dintr-un avion.

În plus, datorită dimensiunii sale reduse, apropiate de a unui caiac, ea ar avea o semnătură radar foarte greu de depistat. Toate elementele vizibile în fotografii sugerează de asemenea că ea a fost proiectată pentru viteze mari.

Ucrainenii nu au anunțat să fi dezvoltat o astfel de dronă maritimă însă este cunoscut că ei au mai multe arme de fabricație autohtonă pe care le-au folosit împotriva invadatorilor ruși. Cea mai cunoscută dintre acestea este racheta anti-navă Neptun, folosită pentru scufundarea Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, în luna aprilie.

Într-un interviu acordat în luna iulie, generalul Serhii Krivonos, fostul comandant al forțelor speciale ucrainene, amintea că Ucraina are și lansatoare multiple de rachete de fabricație autohtonă, sistemele Vilkha și Vilkha-M putând lovi ținte aflate la o distanță de până la 120 de kilometri.

Generalul ucrainean acuza însă la momentul respectiv că investițiile în acestea au fost neglijate.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Vezi Și

Directorul Energoatom susţine, că ruşii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie: ”Își fac bagajele și fură tot ce văd”

UPDATE: Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei rămâne sub controlul Rusiei, au dec…